My sweet story...

My sweet story...

Wednesday, July 7, 2010

Mengimbas zaman kanak-kanak 80 an

Sudah lama email ini duduk dalam inbox email saya. Sengaja saya panjangkan di blog ini sekadar mengimbas kenangan lalu. Tersenyum baca sorang2..Beza sungguh zaman kanak2 dulu dan kini..

Kita membesar dgn menonton G-Force, He-man, Transformers, Thundercats,
Silver Hawk, Woody Woodpecker, Chipmunks and Mickey Mouse. Not to
forget Ninja Turtles, Mask, Smurfs dan Voltron.

Berus gigi time waktu rehat kat skolah rendah?...hmm, mesti pegang
cawan warna-warni kan. Mencangkung kat tepi parit dgn classmates semua kat
sebelah...



Ingat tak, misi kat skolah masuk kelas dgn list dentist appointment. Pastu
bunyi gigi member kite kene gerudi kat bilik sebelah. ada gigi yang
berlubang, kene laa tampal.

Ni sure korang ingat...program minum susu di sekolah. Nak galakkan budak2
time tuh minum susu. sekotak 30 sen jek beb...

Cikgu2 kalau nak denda, mesti guna pembaris panjang warna kuning tu.
Pukul tapak tangan...kan?

Semangkuk mi sup ke, mihun sup ke, 30 sen jek kat kantin.

Hankyu Jaya, Yaohan - shopping complex yang popular utk meluangkan masa
dgn family. ni for those yg dok KL laa

Time skolah menengah, korang sure beli kasut sekolah Bata BM Turbo atau
Pallas Jazz. Ada yang suka kasut high-cut yang buatan china tu...Ada yang suka
stoking tebal laaa...

Internet? email? mendalah ape tu?

CD? ape tu? kaset tape penah laa dgr. tiket wayang pun 5 inggit je.

Kite pegi kedai runcit, beli Chickerdis, Mamee, Kum Kum, UFO, O-Ya,
Ding Dang chocolate balls yang ada mainan kat dlm die, 'telur' keras warna
warni, 'rokok' chewing gum, KIKI Bubble Gum, Tora. Tak dilupakan, 'Ti Kam'.
Bile dah abih exam, main Monopoly la, Donkey la, Happy Family laa dlm class.


Tapi bunyi loceng laa yang paling best skali. Boleh beli aiskrim ngan
apek kat luar skola tuh...Lagi satu loceng masa nak pegi rehat. Tinggalkan
keje skolah, jom kita pegi makan. Budak2 yg dpt Rancangan Makanan
Tambahan (RMT) mesti kluar awal.

Lagi satu yang seronok mase time Pendidikan Jasmani, PJ. Main bola laa,
rounders laa...Permainan kegemaran, main guli, batu seremban,
penutup botol, batang aiskrim, 'Pepsi Cola one-two-three', 'Police &
Sentry', kejar2 duduk...

Kita hilangkan dahaga dgn aiskrim 10 sen. Yang tube aiskrim, ada byk2
color tu. Kalau nak makan, kene patahkan kat tengah2 die!

Lipat kertas kecik2, pastuh buat lastik. hmmm..ni pun kita main dulu ni.
baling2 kapur laa.

Hmm...budak2 kat university skarang, kebanyakan nye lahir thn 1987/88.
skarang digelar 'remaja'. Bagi diorg, diorg mane penah dgr lagu 'We Are
the World, We Are the Children...' dan lagu 'Uptown Girl' yang diorg tau,
yg Westlife nyanyi....bkn Billy Joel nyanyi...

Bagi diorg, ada satu je Jerman kat dunia ni, dan ade satu je Vietnam.

AIDS wujud sejak diorg lahir.

CD pun wujud time diorg lahir.

Michael Jackson dah putih dah time tu.

Diorg percaya Spiderman dgn Incredible Hulk tu filem2 baru.

Diorg tak bley bayangkan skrin hitam putih utk sebuah komputer.

Diorg tak penah tau pun 'Atari' dgn 'Game & Watch'.

Diorg tak percaya penah ada TV hitam putih...dan diorg skarang tak reti
nak switch on TV kalau xde remote control.

Dan diorg tak paham macam mane kite boleh survive dkt universiti tanpa
handphone...

Hmm...jom kite check, kite ni dah tua ke:

1. korag paham ape yang korang baca kat atas ni, dan korg sure tersenyum
2. kebanyakan member2 skolah menengah kite dah kawin
3. korg sure pelik bile nengok bdak2 kecik main komputer, selamba je

4. Korang geleng kepala bila tengok budak sekolah menengah guna handphone macam baca buku
5. Korang dah tak banyak sembang dgn member melalui telefon lagi setiap hari seperti dulu
6. Apabila jumpa member lama dari semasa ke semasa, seronok bila bersembang pasal cerita lama, cerita kelakar yang kita alami masa nakal dulu...

8 comments:

Mrs.Eady said...

mmbuat diriku tersenyum la entry nih..kekeke...;)

fabulous.farah said...

hehehe..banyak gak yang takde,,tapi ade la yang sama
farah 90-an

chugie said...

huhu.. memang sy paham dan saya sedang senyum2 tika ini..

espc bab berus gigi beramai2 tu.. x leh lupe betul lah!

LiLy @ MumMyQiStInA said...

best mengimbau zaman2 sekolah dulu..
kenangan yg x mungkin di lupakan..
ada pahit..ada manis.. ;)

☆ lieya latif ☆ said...

bace citer nieda mmg betul2 mengimbau kenangan2 time sekolah dulu heheeheheh.....

rindu plak saat tu kan....

Softtouch [Hanim] said...

mmg zaman skrg xsama ngan zaman dulu..teringat2 je masa sek dulu..rindu plak..

p!nkerton said...

kihkih betull2 mmg tersenyum dibuatnye :D
bab program susu skolah- mesti ada yg sakit perut sbb susu tu tatau la basi ke knape hahah ;p

mamalieyna said...

^___________^ senyum sambil membaca...part last rasa sebak pulak..tetiba teringat kengkawan ...hukhuk...

memang menggamit memori betul nih!

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails