My sweet story...

My sweet story...

Thursday, October 30, 2014

Masalah Astro Decoder

Last week Astro Decoder saya digantikan lagi oleh staf Astro secara percuma. Semuanya kerana decoder menjadi terlalu lembab di mana untuk tukar channel sahaja memakan masa beberapa minit. Tu belum kisah tengah seronok menonton tiba-tiba reboot sendiri. Ini semua tanda decoder sudah jahanam. Tidak pasti apa penyebabnya,   namun saya menjangkakan bahawa hardware failure ini disebabkan kualiti decoder yang kurang baik. Nasib baiklah Astro tidak mengenakan bayaran terhadap penukaran decoder ini, semuanya FOC. 
Cuma proses penukaran ini leceh. Perlu call customer service yang saya lihat sentiasa sibuk dengan panggilan. Saya perlu menunggu beberapa minit sehinggalah panggilan saya disambung untuk bercakap dengan customer service. Dan kemudian diberikan tempoh 48 jam untuk technician hubungi saya dan selepas 48 jam habis, saya gegar lagi Customer Service dan kemudiannya baru lah ada technician yang call saya untuk appointment. 
Malang buat diri saya kerana semua yang dirakam dalam hardisk PVR lama hilang kerana decoder saya terpaksa ditukar. Sepatutnya ada option untuk transfer rakaman lama ke decoder baru. Satu aspek yang Astro perlu perbaiki selain dari proses penukaran decoder. 

Decoder lama saya yang rosak
 
Technician sedang dalam proses menukar decoder

 
Decoder baru yang diberi. Siap built in Wifi

Dan selepas selesai penukaran decoder, terpaksa menunggu hampir satu jam agar sim card baru saya diaktifkan. Mungkin kerana musim hujan menyebabkan ianya lambat. Ketika technician datang ke rumah, cuaca mendung. Saya tidak pasti berapa lamakah decoder ini akan bertahan sebelum ianya menjadi lembab dan sering reboot. Yang pasti saya tahu ianya akan berlaku dan saya terpaksa melalui proses penukaran decoder sekali lagi. Walaupun percuma tapi prosesnya leceh dan remeh. Saya mungkin akan terminate Astro terus kerana saya juga mempunyai Unifi dan anak-anak saya sekarang lebih selesa menonton rancangan kegemaran mereka di internet menggunakan tablet. Kalau guna TV pun mereka lebih gemar menonton rancangan mereka yang telah diletakkan dalam USB thumbdrive. Nampak tiada keperluan sangat untuk menggunakan Astro ini. Untuk berita terkini pun, news di website lebih pantas. Ketika tragedi MH17 dan MH370 pun segala berita saya dapat lebih pantas dari laman web news agency di internet. 

Suasana mendung di luar, sama mendungnya dengan servis Astro masa kini
 Apa yang saya lihat ialah walaupun perkhidmatan Astro telah dipertingkatkan dengan saluran HD, Astro First, AOD tetapi saya dapati bahawa hardware untuk pengguna tidak dapat menampung kehebatan perkhidmatan yang disediakan. Lebih-lebih lagi sekarang ini terdapat banyak medium untuk mendapatkan maklumat dan hiburan. Kos bayaran juga semakin tinggi dan saya pasti 2-3 tahun lagi Astro akan naikkan yuran langganan terutama Sports Channel. Kos hidup semakin meningkat tidak selaras dengan kenaikan gaji. Apabila jimat cermat menjadi keutamaan dalam hidup, Astro yang akan dikorbankan dahulu.


* update...

Minggu ini saya cuba view kembali rakaman Majalah 3 namun apabila saya tekan Play, tiada response dan apabila saya cuba untuk view kesemua yang telah saya rakam sebelum ini, tiada sebarang response lalu saya reboot kembali decoder. Proses reboot untuk decoder baru ini lebih laju dari decoder lama yang rosak. 

Selepas reboot, baru lah PVR saya beroperasi seperti biasa, boleh record dan playback. Cuma saya terkejut rupanya Majalah 3 yang dirakam hanyalah berdurasi 16 minit sahaja sedangkan seingat saya pada malam itu saya memang merakam keseluruhan episod sebelum saya tutup decoder (standby mode).

Adakah tanda-tanda ini merupakan simptom awal decoder ini juga tidak bagus? Adakah decoder ini perlu direboot setiap hari.



Wednesday, October 29, 2014

Aktiviti riadah

Hujung minggu kalau tak kemana2, saya suka bawa kids pergi padang supaya mereka bebas berlari. Tempat yang saya suka di Shah Alam ni di Dataran Shah Alam ataupun padang Setia Alam City Mall. Dua2 tempat ni menarik. Anak2 saya lagi suka ke Setia Alam sebab dekat dgn playground dan juga air pancut.

Dihadapan Setia Alam City Mall

Budak yang takmo bergambar

Gambar di bawah ni di kawasan dataran Shah Alam. Kawasan ni memang besar. Ada playground, wet world, akuarium,  tasik shah alam. Budak2 UiTM memang rajin melepak kat tasik. Rindu zaman campus life. Tempat yang kami pergi ni kawasan padang, berhampiran dengan masjid dan juga bangunan MBSA. Ramai parents bawa anak2 sambil berkelah.


Last but not least, gambar anak bujang yang baru di trim rambutnya. Jangan haraplah nak potong rambut kat kedai or salon memang nanges tak hengat. Mummy rimas tgk rambut panjang, time Firaas tido kita kasi cantas. Nasibler anak kalau senget benget. Dah pujuk mummy potong kat rumah tak jalan juga, so kita tunggu waktu dia tidur. hehehe

Thursday, October 23, 2014

meroti dan mendonut

Lately ni suka pulak buat roti. Hari tu buat stok inti curry kentang dlm kuantiti yg byk, dptlah buat mcm2. Buat roti, pau dan juga karipap. 

Cuti deepavali semalam buat roti. Macam2 ada..roti tuna, curry, kacang merah, sosej, mini bun.

Di uli oleh breadmaker. Kejadian setelah diuli. Breadmaker ni akan ambil masa 30 minit untuk uli dan sejam warm untuk naikkan roti jadi gebu gebas.
Juga buat pizza. Kalau letak mozarella cheese mesti lagi best. 

Resepi roti ni saya dapat dari kawan saya. Memang gebu gebas kejadiannya. 
Tepung gandum 500g [saya tukar 100g tpg gandum, 400g tpg roti]
Gula -100g
Yis kering- 15g
Susu tpg -25g (tak letak)
Improver -2g
Garam -7g
Telur -1 bjik
Majerin- 50g [saya tukar 25g marjerin, 25 g shortening]
Air- 250ml
*saya tambah bread softener 1 sudu kecil

**tips..yis dan garam jangan letak sekali. Garam akan menyebabkan yis tidak naik sempurna. 
Adunan ni saya masuk dalam breadmaker.  


Pau ni saya guna tepung pau brand bakers choice. Sebenarnya nak beli tepung gandum sekali sampai rumah baru perasan terambil tpg pau. Cuba je lah buat pau..Alhamdulillah menjadi. 

Sebelum di kukus

Selepas dikukus

Tepung pau yang saya guna. Resepi pau ni dekat bahagian belakang plastik pau ni ada. saya memang follow yang tu.

 
Roti yang sangat famous di laman sosial sekarang ni...roti sarang lebah. Resepi kalau kita search di internet hampir sama kesemuanya..

 Resepi ni saya ambil dari dapur Kak Nor. 
 resipi : Lydia Honey
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Doh:
2 cawan tepung gandum
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam
+-**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

Cara:
1. Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
2. Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gandum, baking powder dan kacau sebati.
3. Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.
4. Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan.
INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
5. Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
6. Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginnya
7. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
8. Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
9. Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. Sementra menunggu doh naik ON kan oven anda.. Setting 180-200C api atas bawah..
 10. Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.
11. Time bako dalam 10-15 minit. Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.Sedia untuk dihidangkan.

NOTE:- 
1) doh memang lembik.. Jangan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.
2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.
3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.
4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras
5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.


SOS BUTTERSCOTCH
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan whipping cream (kalau tak de boh jer susu cair)
secubit garam
1/2 tsp vanilla essence
25g butter

1.Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan gula perang, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
2. Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
3. Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.

NOTA:- Pastikan semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan. Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat..
Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau .

Related Posts with Thumbnails