My sweet story...

My sweet story...

Thursday, October 16, 2014

Farm in the city di Seri Kembangan

Mungkin ramai yang dah sampai ke sini. Saya tau tempat ini semasa jalan2 di MPH SACC Shah Alam, ada banner tentang Farm in the City ni. Dibuka pada June 2012. Sejak dari tu tanam niat nak bawa my kids ke sini. Farm in the City lebih kepada petting zoo yang mementingkan 3 element iaitu animals, plants and nature sebagai tarikan utama. Tempat yang menarik untuk dilawati bersama anak2..Boleh lihat animals dengan lebih dekat, boleh pegang dan beri makan.

Bayaran masuk untuk dewasa dengan my kad RM30, kanak2 RM25, toodler ketinggian below 90cm FOC. Harga agak mahal tapi puas hati dan berbaloi. Boleh bagi makanan dekat haiwan. Makanan haiwan disediakan.  Kalau nak murah boleh ambil pakej, 2 dewasa dan 2 kanak. harga dah lupa sebab saya pergi tempat ni bulan lepas. Lokasinya di belakang pasaraya Giant Seri Kembangan... Detail boleh tengok Facebook mereka DI SINI

Waktu Operasi:
Monday : 10am till 6pm
Wednesday - Friday : 10am till 6pm
Saturday, Sunday, : 9.30am till 6pm
School/Public Holidays

 Macam2 haiwan ada seperti pelbagai spesis burung, ikan, kura2, rusa, landak, arnab dan banyak lagi. Jangan expect binatang besar macam gajah, zirafah ada kat sini ye..nama pun petting zoo. Kebanyakan binatang kat sini semuanya jinak2. Satu je kelemahan, tempat ni tak sesuai bawa stroller. Kawasan berbukit- bukau. Hero kecik saya sentiasa berdukung dalam ni..Sebab??? dia sangat PENAKUT dengan haiwan2 kt sini. Mana taknya, jinak2 semuanya binatang,  nak dekat dengan kita. Apa lagi takutlah hero mummy.

Sebenarnya tadika my daughter, Humaira ada lawatan ke Kilang coklat Beryls, Dominos Pizza dan Farm in the City. So daddy decide kita just follow ke Farm in the City.

Layan gambar2 yang ada..
Staff kat sini pun sangat friendly. Siap ajar macamane nak bagi burung makan. Letak je makanan kat tangan, semua burung akan datang. Tergelak2 aku, geli bila burung ni patuk ambik makanan.

Bagi kambing makan. see....my hero berdukung.

Humair pegang kambing dibantu oleh cikgu. Sebenarnya dia penakut, tapi depan cikgu control habis..kekeke

Masa jalan2, terjumpa dengan kura2 gergasi. Jangan terkejut ya..tgh ralit berjalan ada kura2. Umur 32 tahun, berat 60kg ..



Buah apa ya? Banayk sangat buah ni kt sana. Geramm rasa nak ambik je

Lari arnab2 ni dikejakan budak2 ni..

Boleh tangkap ikan..Yang kelakarnya, ramai budak2 ni jatuh dalam air. Geram sangat kot, tangkap tak dapat. Baik terjun terus.

Gambar ni paling comel. Daddy letak sebagai wallpaper.  Macam poster



Sunday, October 12, 2014

Happy 2nd birthday Firaas

121012 hari Jumaat dua tahun yang lepas, Firaas selamat dilahirkan secara cser. Pengalaman mengandungkan adik, mummy diuji dengan masalah bleeding bila masuk trimister kedua sehingga trimister ketiga baru bleeding stop. Alhamdulillah, adik selamat lahir. 

Berjaya breastfeed adik untuk tempoh dua tahun ini. nampak gayanya kena extend bf, xde tanda2 nk berhenti. takpela...selagi ada rezeki adik, mummy akan usaha ke arah itu. 

Memandangkan dekat rumah ni, takde siapa peminat kek, jadi untuk birthday adik mummy beli fresh fruit. kita hias bentuk ala2 kek..mummy tak kreatif, tapi untuk anak, mummy cuba sehabis baik. Bagus juga beli buah2..berkhasiat dan macam2 boleh buat dari buah ni. Masa Firaas setahun pun mummy buat kek buah. Buah2 yang masam boleh buat aiskrim dan dip coklat. Buah tembikai kalau tak habis boleh buat jus.

Happy 2nd birthday Hadif Firaas. Semoga  adik menjadi anak yg soleh, berjaya dunia akhirat. ketahuilah dik...mummy halalkan setiap susu yang mengalir dalam darah adik sehingga titisan terakhir. Daddy, mummy dan kakak sayang adik...

 
Kek birthday Firaas..


Bukan senang nak ambil gambar hero sorang ni..


Kakak Humaira pun nak jugak..layannn
Budak comot makan roti dgn nutella. pakaian kalau tak salin 4 kali sehari memang tak sah dengan ini bodakk..
Gambar tahun lepas..Plannya nanti kalau buah2 tak habis, kita buat aiskrim. Entry DI SINI.. Selalunya buah yang masam memang lambat habis. Rasberry kita try buat jem nanti.


Saturday, October 11, 2014

main masak2

Cerita masak2..last weekend, husband kerja. so ajak kids main masak2. Walaupun bila buat aktiviti dengan kids, akan jadi double work...tapi tak kisah..janji anak2 happy..  Biar gambar je yang  berbicara...

Roti sarang lebah..Sangat popular sekarang roti ni. Yang buatkan roti ni sedap sbb sos butterscotch
Aktiviti dengan anak2 last week. Disebabkan coklat chip ada sikit je, kita campur dengan coklat M&M. yang buatkan biskut ni hitam sebab guna black cocoa. Beli di Kedai Bakery bagus seksyen 13.
Potato fritters..sedap makan panas2.. yg ni pun tengah popular. Google je dgn keyword potato fritters, kebanyakan resepi hampir sama. Cuma saya tambah air dalam 3-4 sudu supaya tidak berderai.

Donut gebu gebas. Masih lagi mencari resepi donut yang terbaik macam big apple. Lembut macam kapas bila masuk mulut. Yang ni pun not bad..Resepi dah lupa. main google kat internet, pastu bawa masuk hp pergi dapur. Memang tak ingatla jawabnyer..
Oreo cheesecake ni, awal bulan hari tu buat. Masih tak perfect lagi. Malas nak mencuba lagi..sebab takde orang nak makan. Almaklumlah kat rumah ni takde yang minat kek..saya guna resepi di SINI
Nasi ayam peminat anak2..
Related Posts with Thumbnails