My sweet story...

My sweet story...

Thursday, October 2, 2014

Jalan-jalan cari makan di Misi Cafe and shoppe Bukit Jelutong

Isnin lepas, menunaikan permintaan Humaira yang nak makan meatball, kami ke Misi Cafe, milik penyanyi 80 an Datin Ramziela. Misi Cafe stand for Malaysia Institute For Supply Chain.   Antara menu istimewa di sini Swedish Meatball, Teochew Porridge, Mee rebus, Soto, Asam Pedas dan terdapat macam2 menu yang harus dicuba. Suami Datin orang Muar, Johor so banyak menu istimewa di MISI CAFE berasaskan makanan yang popular di Johor. Sangat humble Dato' Salehuddin. Semasa kami makan sempat lagi duduk berbual2 dengan kami. Nampak muda walaupun umur Dato dah 63 tahun.   

My kids sangat suka dengan meatball yang tidak pedas dan rasanya hampir sama dengan meatball Ikea. Bila saya berkesempatan sembang dengan Datin Ramziela, beliau memberitahu, chef yang buat meatball adalah dari ex chef Ikea. No wonder rasanya hampir sama, malah lebih juicy dan sedap dari IKEA.

Kepada yang berminat nak cuba boleh datang di alamat kat bawah ni. Bertentangan dengan Masjid Bukit Jelutong.
 
Ground Floor, Malaysia Institute For Supply Chain
(Sime Darby Sales Gallery)
2-A, Persiaran Tebar Layar
Bukit Jelutong
Shah Alam
Selangor


Dalam cafe...

Kakak happy dapat makan meatball
Adik pun sama
Gambar bersama Datin Ramziela.

 * Semalam Datin whatapps husband untuk join program jalan2 cari makan di TV3 di  Misi Cafe. Tapi tidak berkesempatan untuk pergi..Huhu..

Friday, September 26, 2014

Kisah smartphone

Hampir 2 bulan lebih blog tidak berupdate..rindu...Kisah smartphone ni pun berlaku masa hari raya. Baru sekarang nak update.  



 http://lh5.ggpht.com/-WToEspJRv1Y/U-AR7Hzc0mI/AAAAAAAAAfY/2J9AHYNeeO4/s640/20140804_233512.jpg

Kisah bermula selepas pulang sebentar ke rumah ketika minggu cuti hari raya.Hubby menawarkan diri untuk membasuh segala cadar, selimut dan sarung bantal. Maka berlakulah proses menarik keluar cadar dan sarung sarung bantal untuk dimuatkan ke dalam mesin basuh yang berusia 5 tahun. 

Sejam kemudian apabila selesai proses, hubby pun ke mesin basuh untuk mengambil kembali cadar, selimut dan sarung bantal. Tiba2 terdengar suara hubby seperti marah2. Rupa-rupanya smartphone saya sudah dimandikan dalam washing machine. Nak harapkan lelaki basuh cadar, lain jadinya. Selalunya kalau saya yang basuh, saya akan masuk satu persatu ke dalam washing machine, untuk mengelakkan benda2 x diingini masuk sekali dalam mesin. Tapi bila hubby yang buat, semua dia masukkan dalam mesin. Adehh..

Smartphone tu saya sentiasa on dan apabila saya lihat ianya dah off, fahamlah akan musibah yang telah menimpa smartphone tersebut. Hubby yang belikan pada tahun 2011 dan kondisi sangat okey. 

Mula-mula saya cabut bateri, jemur di kawasan redup kemudiannya apabila saya Google mengenai smartphone terendam dalam mesin basuh menggunakan keyword 'Samsung s2 washing machine', banyak pula entri menceritakan pengalaman S2 mereka terendam dalam washing machine. 

Hasil bacaan entri-entri nampak positif kerana rata-rata memuji S2 yang kembali beroperasi setelah dikeringkan. Metodologi pengeringan yang sering diamalkan ialah meletakkan s2 di dalam beras kerana bagi mereka beras merupakan penyerap kelembapan. Maka kaedah ini saya cuba. Kebetulan esoknya saya ke kampung dan S2 ditinggalkan dalam beras selama 3 hari 2 malam. Bateri pula dijemur berasingan. 

Balik dari kampung, dengan 1000 doa dan harapan, s2 dihidupkan. Debaran mengiringi penantian untuk melihat sesuatu di skrin S2 dan Alhamdulillah ianya beroperasi seperti biasa setelah digantikan dengan bateri spare Samsung Original yang memang telah lama disimpan. Terus hubby transfer semua gambar-gambar yang ada dalam smartphone, prosedur backup harus dilakukan segera kerana maklumlah smartphone dah pernah dibasuh, mungkin akan menjadi senget. 

Selepas backup, alhamdulillah masih boleh digunakan seperti biasa. Saya pun update FB bagitau pasal kondisi smartphone kembali beroperasi seperti biasa.

Seharian guna, tiba masa untuk charge. Segalanya normal sehinggala keesokan hari apabila nak on tak boleh. Sudah ku duga begini jadinya lagipun what do you expect from an electrical device yang sudah dibasuh oleh washing machine termasuk dibilas dan di spin dry. Nasib baik tak sempat di masukkan ke dalam drying machine.

Otak pantas berfikir, charger dimasukkan kembali dan cubaan untuk hidupkan S2 kali ini berjaya cuma aneh melihatkan bateri percentage adalah 0% dan berwarna kelabu. Tidak naik-naik pun percentage walaupun telah 1/2 jam charge. Terus terfikir, masalah ini mungkin berpunca dari tragedi mesin basuh kerana sebelum ini tidak pernah wujud masalah ini. Saya kemudian cabut bateri dan pasang kembali barulah indicator menunjukkan bateri 100%. Permulaan S2 untuk menjadi senget. 

Fikir-fikir teleng-teleng geleng-geleng, keputusan dicapai, S2 perlu di trade in sebelum menjadi masalah lebih besar. Setelah dibuat ujikaji pelbagai dari segi speaker, volume, kamera segalanya okey, maka sedikit research dilakukan untuk mencari device yang sama power dengan S2 dengan budget yang ciput, maka Zenfone 5 dipilih. kopak duit laki aku..kekeke..

Sedikit comparison between both S2 and Zenfone 5. S2 processor ialah 1.2 Ghz Dual Core sementara Zenfone 5 Intel Atom 1.6 Ghz Dual Core. S2 1GB RAM sementar Zenfone 5 2GB RAM. S2 internal memory 16GB, sama dengan Zenfone 5 16GB, kamera 8MP sama dengan Zenfone 8MP.Skrin Zenfone lebih besar dari S2. Yang lain-lain keupayaan lebih kurang sama. Speed mobile data S2 ialah 21MBps maksimum sementara Zenfone 5 ialah 42.2 MBps maksimum jika diizinkan oleh telco. (cuma saya rasa gambar dari s2 lagi cantik dari zenfone)

Secara ringkas, Zenfone 5 boleh menyerupai S2 malah lebih tinggi dari certain aspect. Harga Rm 599 tak masuk trade in. Selepas trade in, harga yang dibeli adalah mampu milik untuk sebuah Asus Zenfone 5 berwarranty Malaysia Authorized Distributor. Dan hubby juga trade in Asha 210 kepunyaan untuk merendahkan lagi harga Asus Zenfone 5. 

Moral of the story...Jangan Basuh Handphone Anda.



Tuesday, July 1, 2014

Jom buat Playdough di rumah

Kids memang sukalah dengan play dough. Masa saya kecik2 dulu zaman 80 an popular dengan plasticine.  Seronok bila dapat buat macam2 bentuk dengan plasticine. Zaman sekarang popular dengan play dough. Ada yang jual ready made. Dari segi tekstur antara play dough dan plasticine, saya  lagi suka play dough sebab tidak melekit dan kalau kita bentuk ikut acuan pun mudah compare dengan plasticine yang teksturnya melekat2.

Nak buat playdough, mudah sebenarnya. Dapat resepi ni dari blog teacher munira di SINI

Bahan-bahan dough yang selamat :
1- 1 cawan tepung gandum
2- 1 cawan air suam
3- 1 tbsp minyak sayuran
4- 1/3 cawan garam
5- 2 tbsp cream of tartar
6- Pewarna makanan

Dan cara penyediaannya sangat-sangat mudah.
a] gaul tepung,tartar dan garam hingga sebati
b] masukkan air suam sedikit demi sedikit.
c] tambahkan minyak sayuran dan gaul di atas api yang perlahan sehingga kenyal. (sekejap aje adunan akan menjadi kenyal)
d] Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan masukkan pewarna makanan,
e] tutup api dan uli doh tersebut beberapa minit.

Doh ni boleh guna berulang2 kali dgn syarat selepas main simpan dlm bekas kedap udara. 
Taraaa,,,inilah hasilnya
Jom mulakan aktiviti.
dah jadi lolipop. Kena monitor, adik nak masuk mulut


Related Posts with Thumbnails