My sweet story...

My sweet story...

Tuesday, July 1, 2014

Jom buat Playdough di rumah

Kids memang sukalah dengan play dough. Masa saya kecik2 dulu zaman 80 an popular dengan plasticine.  Seronok bila dapat buat macam2 bentuk dengan plasticine. Zaman sekarang popular dengan play dough. Ada yang jual ready made. Dari segi tekstur antara play dough dan plasticine, saya  lagi suka play dough sebab tidak melekit dan kalau kita bentuk ikut acuan pun mudah compare dengan plasticine yang teksturnya melekat2.

Nak buat playdough, mudah sebenarnya. Dapat resepi ni dari blog teacher munira di SINI

Bahan-bahan dough yang selamat :
1- 1 cawan tepung gandum
2- 1 cawan air suam
3- 1 tbsp minyak sayuran
4- 1/3 cawan garam
5- 2 tbsp cream of tartar
6- Pewarna makanan

Dan cara penyediaannya sangat-sangat mudah.
a] gaul tepung,tartar dan garam hingga sebati
b] masukkan air suam sedikit demi sedikit.
c] tambahkan minyak sayuran dan gaul di atas api yang perlahan sehingga kenyal. (sekejap aje adunan akan menjadi kenyal)
d] Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan masukkan pewarna makanan,
e] tutup api dan uli doh tersebut beberapa minit.

Doh ni boleh guna berulang2 kali dgn syarat selepas main simpan dlm bekas kedap udara. 
Taraaa,,,inilah hasilnya
Jom mulakan aktiviti.
dah jadi lolipop. Kena monitor, adik nak masuk mulut


Friday, June 27, 2014

Jamuan birthday tadika Humaira

Salam Jumaat, penghulu segala hari. Hari Jumaat terakhir bulan Syaaban. Ahad ni Insyaallah kita semua akan menyambut Ramadhan. Di kesempatan ini, nieda nak minta maaf andai anda terkasar bahasa, salah dan silap di mana2. Semoga kedatangan Ramadhan ni memberi keberkatan kepada kita semua. 

Malam tadi menyiapkan kuih puteri ayu dan talam marble untuk Humaira bawa ke tadika. Hari ni ada celebrate birthday untuk anak2 yang lahir dari bulan April hingga Jun. 

Salah satu kuih favorite Humaira
Untuk dibawa ke tadika

 
Kuih talam marble ni favorite husband. Simpan dalam fridge dan makan time sejuk2 memang sedap. Sangat sesuai untuk dessert buka puasa nanti. Nak buatnya pun mudah, tak perlu kukus. Masak terus atas api. Kalau ada yang nak mencuba boleh tengok resepi di SINI.. Nak buat ni guna tepung Hoen Kwe. Ada macam2 kaler..putih, hijau, merah, kuning. Boleh pilih warna apa yang kita suka



Kaedah penyediaan kena masak 2 periuk secara serentak. Yang coklat tu letak serbuk koko. Mula2 serbuk koko tu akan berketul2, takpe nanti bila dah likat koko tu akan sebati. Masak cukup sekadar likat, dan kelihatan tepi periuk tepung tu meletup2 terus tutup api. terus tuang dalam loyang berselang seli kaler hijau dan coklat. Kena buat dengan pantas sebab kuih ni cepat mengeras.  

Yang ni versi kaler merah

Monday, June 23, 2014

Trick art museum i city

Bawa kids jln2 di i city masa cuti sekolah 2 minggu lepas. Pergi lepas Magrib. Anak2 paling suka tengok hiasan lampu. Dah lama teringin nak masuk trick art museum. Saya just masuk tempat yang basic je kena bayar rm5. Tingkat atas kena bayar rm15. Satu hari nanti nak pergi lagi untuk explore trick art museum dan juga red carpet. 

Ramai yang merungut masuk i city serba serbi $$$. Memang pun. Mainan yang jenis fun fair sekali naik rm5, parking kalau tak silap saya charge ikut jam. Kalau dulu sekali masuk RM10. My husband teringin sangat nak masuk red carpet wax museum. Maybe next time, bawa kids mereka tak minat tempat2 macam ni. Tak habis2 bising nak tengok lampu cantik je. 

Gambar2 di Trick Art museum.. Kalau nak datang sini better bawa kamera SLR. Baru gambar nampak cantik. Yang ni pic taken by hp S2 je. Malas nak bawa kamera gedabak.

Entrance
 
Macam real aje..
Jom naik kuda
With kids..
Jom minum dulu..
 
Takutnya..    
Related Posts with Thumbnails