My sweet story...

My sweet story...

Tuesday, September 1, 2015

Mitsui Outlet Park Sepang






 

Lamanya blog ini bersawang. Permulaan September semoga mood rajin update blog..Visit a Mitsui dalam bulan Syawal, baru hari ni nak update. 
 
Lokasinya ialah kira-kira beberapa kilometer sahaja sebelum KLIA dan KLIA2. Kedudukan yang berhampiran dengan kedua-dua KLIA ini meriangkan hati anak-anak saya kerana mereka seronok tengok kapalterbang terbang rendah.

Sebenarnya sebelum Ramadan lagi hajat nak ke Mitsui tetapi masa tidak mengizinkan. Berbekalkan kisah-kisah dari rakan-rakan tentang Mitsui seperti kedai tak banyak buka lagi, parking tak bagus, orang ramai sangat, saya gamble ke Mitsui. Lagipun, kalau orang ramai sangat, saya plan nak terus ke KLIA2 melihat-lihat shopping complex disitu. 

Apabila kami sampai di Mitsui yang berlokasi berhampiran masjid KLIA, saya dapati masih banyak lagi parking. Orang pun tidak terlalu ramai di Mitsui dan pada pandangan saya, Antara yang saya tinjau ialah kedai perfume dan sudah tentunya outlet seperti Puma, Nike, Adidas, New Balance, Timberland, Hush Puppies, Clark dan banyak lagi.

Hasil tinjauan saya mendapati bahawa :-

1. Perfume CH 212 VIP yang husband baru beli sebelum raya di sebuah pusat membeli belah dengan harga RM 214, di Mitsui harganya RM 160.

2. Beberapa perfume 50ml seperti CH, Bvlgari dan beberapa jenama lagi boleh didapati dengan harga bawah RM 150. 

3. Hush Puppies, kasut open shoes, saya tinjau di sebuah pusat membeli belah, seminggu sebelum hari raya, harganya rata-rata RM 3xx. Di Mitsui, selepas diskaun, harganya RM 139.

4. Saya beli kasut Nike, harganya bawah RM100 iaitu Rm 80. Harga sebenar katanya RM 200.

5. Banyak juga pilihan barang-barang di Mitsui, itupun kalau kita tidak cerewet memilih. Tidak semua perfume ada di Mitsui, saya difahamkan bahawa ia bergantung pada stok yang sampai. Stok berubah-ubah. Barang-barang lain juga begitu, bagi saya yang tidak berapa cerewet ini, no problem. Browse sahaja apa yang ada, itupun sudah cukup banyak untuk dipilih.

6. Seorang rakan yang kerap ke Mitsui memberitahu bahawa harga boleh berubah-ubah. Yang ini saya tidak pasti kebenarannya kerana ini kali pertama saya ke Mitsui.

7. Parking luas.

8. Ketika saya sampai di kedai Nike pada tengahari, kami bebas keluar masuk. Pada sebelah petangnya apabila kami ingin masuk kembali ke kedai tersebut untuk membeli kasut, terpaksa beratur panjang, hanya dibenarkan sejumlah customer yang berada di dalam kedai pada sesuatu masa.

9. Terdapat customer yang membeli beberapa pasang kasut Nike sekaligus, mungkin untuk dijual kembali atau memang gemarkan kasut Nike.

10.  Menemani husband membeli backpack di kedai Adidas, ada kira-kira 6-7 pilihan beg, agak lama husband di sini kerana memikirkan beg yang cantik, size kecil, yang size besar dan cantik, warna cerah pula dan tiada tempat simpanan laptop. Akhirnya beli beg adidas F50 warna hitam.

11. Beg adidas yang husband saya beli, setelah check di internet, harga jualan ialah RM 229 di luar negara (setelah diconvert ke RM). Di Mitsui, saya beli dengan harga RM 160, harga asal RM 220.

12. Mesin parking tak banyak, saya parking di satu lokasi berhadapan dengan pintu masuk Mitsui (Mitsui ada beberapa pintu masuk), tak banyak kenderaan di sini dan saya sangka saya dapat tempat yang bagus, rupanya terpaksa berjalan jauh untuk bayar tiket parking di mesin.

13. Foodcourt harga seperti di kopitiam, a bit expensive but its okay. Belikan anak dara saya fish and chips, harga RM 18. Fast food kegemaran anak-anak saya iaitu KFC dan McD tiada di Mitsui.

14. Kalau berkenan dengan satu kasut tu, nasib-nasib lah kalau ada size. Warna kasut pun tidak banyak pilihan. 

15. First time di Mitsui saya diperkenalkan dengan kasut Skechers. Size kasut besar memang banyak di Skechers. Bakal  dikunjungi lagi untuk pembelian kasut akan datang. Kasut Skechers dari USA ini amat sesuai untuk orang yang bersaiz kaki besar kerana di outlet ini ada simpan stok size besar, ringan dan lembut serta sesetengah kasut yang tapaknya akan adjust sendiri mengikut kesesuaian tapak kaki kita, cuma harga Skechers sedikit mahal, namun Clark lebih mahal lagi dan kedua-dua jenama ini sudah pun dijual di Mitsui dengan harga DISKAUN. Skechers untuk kids pun sangat cantik hingga anak dara saya pun teruja nak.
16. Parking 1 jam Rm2. Tiket parking saya berharga RM 12 sebab saya spent 6 hours di Mitsui.
17. Surau disediakan.

18. I will be back kalau duit poket kembali cukup.
 
Hasil dari Mitsui

 
 
Budak-budak seronok main di Mitsui

Apa-apa pun, perkara yang paling wajib setelah ke Mitsui ini ialah, poket rabak. Apabila poket rabak, kena lah bekerja keras kembali untuk menjahit poket tersebut.

Thursday, May 14, 2015

Celebrate birthday Humaira di tadika

Birthday Humaira Ahad lepas, 10 Mei. Semalam (Rabu) baru sempat nak celebrate birthday girl di tadika. Beriya2 dari last week nak kek rainbow. Huwaa, mummy awak bukannya pandai buat kek tapi demi anak ku gagahkan juga. Dah pesan dengan husband, kalau kek tak jadi malam tu kita pergi cari kek kat kedai. Haha..Sib baik jadi walaupun rupa nan hado.Selain kek, mumy buat apam polkadot dan juga roti sosej untuk di bawa ke tadika. Tak lupa juga goodies bag

Ahad tu kebetulan Opah Humaira datang. Sorry yer opah takde apa2 celebrate hari tu. Opah siap bagi present cincin emas untuk anak dara..Anyway, terima kasih Opah.  


Bangga anak dara tgk kek dia yang warna warni.
Lets play the colour. Prepare untuk rainbow kek


food yang sempat saya buat
Dalam box
Roti sosej dgn breadcrumbs
Apam polkadot permukaan yang menggerutu. Walaupun dah selalu buat, kadang2 dia buat juga perangai. Banyak songeh betul lah..
Goodies bag. Kali ni simple je goodies bag.
Ready to deliver
 Dah pesan kat cikgu tadika, nanti ambil gambar masa potong kek bersama kawan2nya.
 
Malu2 bila cikgu nak ambil gambar potong kek
Dengan kawan2 girl di tadika
and the boys..
Dengan cikgu
Cincin pemberian opah..
Humaira...
Selamat Hari Lahir yang ke 6. Jadi anak yang solehah, taat perintah Allah. Mummy, daddy dan adik sayang kakak. Be a good girl ok. Pengalaman melahirkan Humaira ada mummy tulis di SINI . Tahun lepas pun celebrate birthday di tadika. Entry DI SINI

Wednesday, March 25, 2015

lepak bersama bff

Jumaat last week bff datang rumah. Memang dah plan untuk buat potluck di rumah saya. Kebetulan time cuti sekolah, dah tentu kanak2 riang ni sentiasa lapar. Time cuti sekolah je boleh lepak lama2 sebab masing2 dah ada anak yang bersekolah.Yanie buat nasi lemak, saya buat donut dan apam polkadot. Dulu2 lepak mesti keluar shopping mall tapi tidak sekarang. Dengan anak2 dah besar susah nanti nk control kalau outing di luar. Lagi pun lepak di rumah banyak boleh jimat. Masak sendiri. Hihi

Gambar bff. Meriah rumah.
Nasi lemak bersama lauk pauk. Yani buat sambal tumis udang, saya top up dengan sambal bilis.
Kuih yang saya buat khas untuk budak2
Aik..anak bujang saya main doll.

nuffnang

Related Posts with Thumbnails