My sweet story...

My sweet story...

Thursday, October 23, 2014

meroti dan mendonut

Lately ni suka pulak buat roti. Hari tu buat stok inti curry kentang dlm kuantiti yg byk, dptlah buat mcm2. Buat roti, pau dan juga karipap. 

Cuti deepavali semalam buat roti. Macam2 ada..roti tuna, curry, kacang merah, sosej, mini bun.

Di uli oleh breadmaker. Kejadian setelah diuli. Breadmaker ni akan ambil masa 30 minit untuk uli dan sejam warm untuk naikkan roti jadi gebu gebas.
Juga buat pizza. Kalau letak mozarella cheese mesti lagi best. 

Resepi roti ni saya dapat dari kawan saya. Memang gebu gebas kejadiannya. 
Tepung gandum 500g [saya tukar 100g tpg gandum, 400g tpg roti]
Gula -100g
Yis kering- 15g
Susu tpg -25g (tak letak)
Improver -2g
Garam -7g
Telur -1 bjik
Majerin- 50g [saya tukar 25g marjerin, 25 g shortening]
Air- 250ml
*saya tambah bread softener 1 sudu kecil

**tips..yis dan garam jangan letak sekali. Garam akan menyebabkan yis tidak naik sempurna. 
Adunan ni saya masuk dalam breadmaker.  


Pau ni saya guna tepung pau brand bakers choice. Sebenarnya nak beli tepung gandum sekali sampai rumah baru perasan terambil tpg pau. Cuba je lah buat pau..Alhamdulillah menjadi. 

Sebelum di kukus

Selepas dikukus

Tepung pau yang saya guna. Resepi pau ni dekat bahagian belakang plastik pau ni ada. saya memang follow yang tu.

 
Roti yang sangat famous di laman sosial sekarang ni...roti sarang lebah. Resepi kalau kita search di internet hampir sama kesemuanya..

 Resepi ni saya ambil dari dapur Kak Nor. 
 resipi : Lydia Honey
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Doh:
2 cawan tepung gandum
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam
+-**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

Cara:
1. Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
2. Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gandum, baking powder dan kacau sebati.
3. Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.
4. Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan.
INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
5. Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
6. Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginnya
7. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
8. Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
9. Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. Sementra menunggu doh naik ON kan oven anda.. Setting 180-200C api atas bawah..
 10. Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.
11. Time bako dalam 10-15 minit. Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.Sedia untuk dihidangkan.

NOTE:- 
1) doh memang lembik.. Jangan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.
2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.
3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.
4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras
5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.


SOS BUTTERSCOTCH
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan whipping cream (kalau tak de boh jer susu cair)
secubit garam
1/2 tsp vanilla essence
25g butter

1.Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan gula perang, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
2. Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
3. Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.

NOTA:- Pastikan semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan. Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat..
Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau .

Thursday, October 16, 2014

Farm in the city di Seri Kembangan

Mungkin ramai yang dah sampai ke sini. Saya tau tempat ini semasa jalan2 di MPH SACC Shah Alam, ada banner tentang Farm in the City ni. Dibuka pada June 2012. Sejak dari tu tanam niat nak bawa my kids ke sini. Farm in the City lebih kepada petting zoo yang mementingkan 3 element iaitu animals, plants and nature sebagai tarikan utama. Tempat yang menarik untuk dilawati bersama anak2..Boleh lihat animals dengan lebih dekat, boleh pegang dan beri makan.

Bayaran masuk untuk dewasa dengan my kad RM30, kanak2 RM25, toodler ketinggian below 90cm FOC. Harga agak mahal tapi puas hati dan berbaloi. Boleh bagi makanan dekat haiwan. Makanan haiwan disediakan.  Kalau nak murah boleh ambil pakej, 2 dewasa dan 2 kanak. harga dah lupa sebab saya pergi tempat ni bulan lepas. Lokasinya di belakang pasaraya Giant Seri Kembangan... Detail boleh tengok Facebook mereka DI SINI

Waktu Operasi:
Monday : 10am till 6pm
Wednesday - Friday : 10am till 6pm
Saturday, Sunday, : 9.30am till 6pm
School/Public Holidays

 Macam2 haiwan ada seperti pelbagai spesis burung, ikan, kura2, rusa, landak, arnab dan banyak lagi. Jangan expect binatang besar macam gajah, zirafah ada kat sini ye..nama pun petting zoo. Kebanyakan binatang kat sini semuanya jinak2. Satu je kelemahan, tempat ni tak sesuai bawa stroller. Kawasan berbukit- bukau. Hero kecik saya sentiasa berdukung dalam ni..Sebab??? dia sangat PENAKUT dengan haiwan2 kt sini. Mana taknya, jinak2 semuanya binatang,  nak dekat dengan kita. Apa lagi takutlah hero mummy.

Sebenarnya tadika my daughter, Humaira ada lawatan ke Kilang coklat Beryls, Dominos Pizza dan Farm in the City. So daddy decide kita just follow ke Farm in the City.

Layan gambar2 yang ada..
Staff kat sini pun sangat friendly. Siap ajar macamane nak bagi burung makan. Letak je makanan kat tangan, semua burung akan datang. Tergelak2 aku, geli bila burung ni patuk ambik makanan.

Bagi kambing makan. see....my hero berdukung.

Humair pegang kambing dibantu oleh cikgu. Sebenarnya dia penakut, tapi depan cikgu control habis..kekeke

Masa jalan2, terjumpa dengan kura2 gergasi. Jangan terkejut ya..tgh ralit berjalan ada kura2. Umur 32 tahun, berat 60kg ..



Buah apa ya? Banayk sangat buah ni kt sana. Geramm rasa nak ambik je

Lari arnab2 ni dikejakan budak2 ni..

Boleh tangkap ikan..Yang kelakarnya, ramai budak2 ni jatuh dalam air. Geram sangat kot, tangkap tak dapat. Baik terjun terus.

Gambar ni paling comel. Daddy letak sebagai wallpaper.  Macam poster



Sunday, October 12, 2014

Happy 2nd birthday Firaas

121012 hari Jumaat dua tahun yang lepas, Firaas selamat dilahirkan secara cser. Pengalaman mengandungkan adik, mummy diuji dengan masalah bleeding bila masuk trimister kedua sehingga trimister ketiga baru bleeding stop. Alhamdulillah, adik selamat lahir. 

Berjaya breastfeed adik untuk tempoh dua tahun ini. nampak gayanya kena extend bf, xde tanda2 nk berhenti. takpela...selagi ada rezeki adik, mummy akan usaha ke arah itu. 

Memandangkan dekat rumah ni, takde siapa peminat kek, jadi untuk birthday adik mummy beli fresh fruit. kita hias bentuk ala2 kek..mummy tak kreatif, tapi untuk anak, mummy cuba sehabis baik. Bagus juga beli buah2..berkhasiat dan macam2 boleh buat dari buah ni. Masa Firaas setahun pun mummy buat kek buah. Buah2 yang masam boleh buat aiskrim dan dip coklat. Buah tembikai kalau tak habis boleh buat jus.

Happy 2nd birthday Hadif Firaas. Semoga  adik menjadi anak yg soleh, berjaya dunia akhirat. ketahuilah dik...mummy halalkan setiap susu yang mengalir dalam darah adik sehingga titisan terakhir. Daddy, mummy dan kakak sayang adik...

 
Kek birthday Firaas..


Bukan senang nak ambil gambar hero sorang ni..


Kakak Humaira pun nak jugak..layannn
Budak comot makan roti dgn nutella. pakaian kalau tak salin 4 kali sehari memang tak sah dengan ini bodakk..
Gambar tahun lepas..Plannya nanti kalau buah2 tak habis, kita buat aiskrim. Entry DI SINI.. Selalunya buah yang masam memang lambat habis. Rasberry kita try buat jem nanti.


Related Posts with Thumbnails