My sweet story...

My sweet story...

Thursday, November 12, 2015

kuih nona manis

Nona manis, kuih yang mula popular sekarang di media sosial. Kalau tak silap kuih ini berasal dari Indonesia. Rasanya lemak2 manis, seperti kuih tepung pelita. Cumanya tepung pelita sedikit lembik dibandingkan dengan nona yang manis sedikit pejal sbb ada tambahan tepung jagung. Tak rugi mencuba resepi ini. Kuih ini saya buat untuk potluck ofis husband.  Resepi saya ambil dari blog Azlita Masam Manis..

Sumber: Azlita
Bahan A

1 biji telur
1/2 cawan gula halus
1 cawan santan  (saya guna santan KARA ~ campur air sikit jadikan 1 cawan)
1 cawan tepung gandum

Pukul telur hingga kembang (saya guna whisk)
Dalam bekas lain, satukan gula, tepung gandum dan santan, kacau rata.
Tuangkan atau campurkan dengan telur dan pukul atau kacau rata.
Bila dah siap ketepikan

Bahan B

1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan air pandan ~ (saya tak ada daun pandan, saya campurkan 1/2 cawan air dan 1 sudu kecil perisa pandan emulco)
1/4 cawan gula halus
1/4 cawan tepung jagung
secubit garam
sedikit pewarna hijau apple


Satukan air pandan dan santan
Kemudan campurkan dengan gula, tepung jagung, secubit garam,  dan sedikit pewarna hijau apple
Kacau sampai rata dan tidak berbintil-bintil
Kemudian masak dengan api sederhana hingga ia meletup-letup, kilat dan sedikit pekat

* Satukan adunan bahan A dan juga adunan bahan B
Kacau rata sehingga ia menjadi adunan yang pekat dan licin. (guna whisk)
Ketepikan dahulu sementara kita sediakan adunan Putih

Bahan C

1 cawan santan pekat 
 1 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu teh garam

Satukan semua bahan C, kemuadian masak atas api sederhana sambil sentiasa di kacau hingga ia pekat
Tunggu adunan suam sikit dan masukkan dalam piping bag atau bag plastik ( bahagian hujung bag plastik )

Sementara itu kita panaskan dahulu kukusan hingga airnya mendidih
Balut tutup kukusan dengan kain supaya air pada tutup kukusan tidak menitis pada kuih.
Sediakan acuan lompang yang kecil, oleskan acuan lompang dengan minyak jagung.
Tuangkan adunan hijau dalam acuan lompang hingga 3/4 cawan acuan lompang
Kemudian paipkan adunan putih di tengah-tengah adunan hijau hingga adunan naik penuh cawan lompang
Susun dalam kukusan
Kukus selama 7 ~ 10 minit
Angkat dan biarkan sejuk sebelum di keluarkan

hasilnya..



Adunan
Masukkan dalam acuan sehingga 3/4
Kemudian pipekan adunan putih sehingga penuh
Sedia untuk dikukus
Nona manis dan congo bar untuk potluck ofice husband.

Wednesday, October 28, 2015

Persembahan tadika Humaira

Ahad lepas bersamaan 25 Okt berlangsung majlis Gala Hi Tea Tadika ABS Zon Shah Alam termasuk tadika anak saya. Ada 6 buah tadika bergabung untuk majlis ni, Tadika ABS Denai Alam, Tadika ABS Bukit Rahman Putra, Tadika ABS Puncak Perdana, Tadika ABS Batu Belah, Tadika ABS Taman Bunga Raya, dan Pusat Perkembangan ABS Potensi Millenia. Majlis ni buat di Dewan Yayasan Restu, bersebelahan dengan Masjid Shah Alam.

Tahun ni Humaira dipilih oleh cikgunya untuk masuk persembahan pidato bersama 3 lagi rakan2nya. Tajuk pidatonya sebarkan salam. Kalau tahun lepas Humaira sangatla pemalu untuk berhadapan dengan public, this year byk improvement. Terima kasih pada cikgu2 yang mendidik dan tahu potensi anak2 didiknya. Lagi satu tadika ABS ada gelaran untuk anak2 didiknya, yang lelaki akan dipangggil Tuan Muda, yang perempuan Cik Puan Muda. Saya sangat admire dengan CEO ABS Holding iaitu Puan Ainon. Penuh dengan kata2 hikmah dan tidak lokek ilmu bagi sesiapa yang selalu follow status beliau di facebook.

Tadika Humaira ada buat 3 persembahan iaitu dikir puteri, lakonan kepentingan duit dan juga pidato. seronok tengok keletah anak2 ni beraksi...mmg comel. Terpegun tengok pengacara cilik yang berani.

MC pada hari itu, berani terutama yang bertudung pink. Baru berusia 5 tahun. Habis semua kawan2 buat persembahan, Cik Puan Muda ni nak join. Cikgunya bagitau, mmg cik puan muda ni berminat nak buat persembahan, setelah dipujuk untuk jadi mc barulah ok.




Gaya Cik Puan Muda Humaira berpidato

Gaya 4 anak2 berpidato  Sebarkan salam
Persembahan pidato ni terpilih untuk sambutan Festival Sastera kanak-kanak Jumaat ini yang akan berlangsung di Dataran Merdeka.
 
Menyanyi ramai2 makna surah al fatihah dan anak soleh
Lakonan tentang pentingnya duit
Persembahan dikir puteri. Sangat hebat. Persembahan ni terpilih untuk dipersembahkan di Festivl filem kanak-kanak pada hari Jumaat ni dan juga Hari Tadika Selangor Ahad ini. Tahniah cikgu2 Tadika ABS Suria Perdana.
Acara penutup adalah seisi mohon restu. Sebak rasanya time ni, bila habis persembahan nyanyian anak soleh, anak2 ni akan berjumpa dengan ibu bapa untuk bersalam dan memohon maaf. Rasa macam nak menitis air mata time tu. hihi..Diam tak diam, dah 6 tahun usia anak dara saya. Tahun depan masuk darjah satu. Semoga Allah memelihara anak2 kita...

Monday, October 19, 2015

Belajar buat roti

Belajar buat roti dalam 2 bulan lepas rasanya. Kenalan saya yang ajar. Terima kasih Afif dan Lin. Afif memang banyak pengalaman dalam bidang bakery. Sebelum ni saya memang ada ambil order roti secara kecil-kecilan. Bolehla menambah ilmu dan skill meroti lagi

Buat roti ni tidakla susah sebenarnya kalau kita tau basic. Resepi di internet pun lebih kurang je semuanya. Bagi saya roti yang baik mesti lembut dan gebu. Dekat sinilah teknik uli dan kuantiti bahan2 untuk membuat roti memainkan peranan. Saya pernah share resepi asas buat roti DI SINI. 

Humaira dengan roti wholemeal loaf
Red bean dan kaya
Sifu roti, Afif and wife, Lin.


nuffnang

Related Posts with Thumbnails