My sweet story...

My sweet story...

Friday, April 29, 2016

Kuih Permata Hijau

Nama kuih ni permata hijau. Resepi di saya dapat dari facebook. Bahagian tengah warna hijau seperti kuih onde2 cuma intinya kelapa. Rasa seakan2 kuih koci. Kalau yg rajin nak mencuba boleh try resepi ini.. 

PERMATA HIJAU
Bahan A Utk onde2/buah Melaka 
3 cwn tepung pulut 
3 sdb tepung gandum 
1 1/2 cwn air + sedikit garam (anggaran)
Satukan kesemua tepung dan tuang air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yg lembut 
*Buat jer seperti nak buat onde2/buah melaka… 
*Dan inti utk kuih ni guna inti kelapa, mcm inti kuih koci.

B Adunan Putih :
1 ½ cawan santan KARA (jangan campur air)
2 ½ cawan air 1 cawan tepung beras 
4 sudu tepung gandum 
4 sudu tepung jagung
Garam secukup rasa

Cara 
Satukan kesemua bahan didlm saucepan, kacau rata guna whisk dan masak atas api kecil hingga berwap tutup api…. 
Ketepikan. Panaskan kukusan. Sapu acuan dengan sedikit minyak. Buat onde2…. Ambil adunan tepung dan leperkan, isi inti dan bulatkan menjadi bebola.
Masukkan ke dalam acuan dan letakkan ditengah2, buat hingga habis. Tuang adunan santan dan kukus api sederhana selama 20 minit. Sejukkan sebelum keluarkan dari acuan. 

Friday, April 22, 2016

kembali menulis..

Lamanya saya tinggalkan blog ini...Untuk tahun ini, belum ada satu pun entry. Kadang2 rindu untuk menulis seperti dulu, tapi masa sangat2 terhad padahal malas

Masa mula2 blog ini wujud banyak story tentang anak, kemudian masak2. Melauli hobi suka mencuba resepi di internet, kini saya  mula berjinak2 dalam dunia baking terutamanya roti.

Entry pemanas badan, layan gambar my kids. Baru ada sepasang, yang sulung dah 7 tahun, adiknya nak masuk 4 tahun.


ketika usia 6 bulan

usia 4 tahun dengan t shirt yg sama ketika 6 bulan

My daughter ketika usia dlm setahun. now dah darjah 1

Thursday, November 12, 2015

kuih nona manis

Nona manis, kuih yang mula popular sekarang di media sosial. Kalau tak silap kuih ini berasal dari Indonesia. Rasanya lemak2 manis, seperti kuih tepung pelita. Cumanya tepung pelita sedikit lembik dibandingkan dengan nona yang manis sedikit pejal sbb ada tambahan tepung jagung. Tak rugi mencuba resepi ini. Kuih ini saya buat untuk potluck ofis husband.  Resepi saya ambil dari blog Azlita Masam Manis..

Sumber: Azlita
Bahan A

1 biji telur
1/2 cawan gula halus
1 cawan santan  (saya guna santan KARA ~ campur air sikit jadikan 1 cawan)
1 cawan tepung gandum

Pukul telur hingga kembang (saya guna whisk)
Dalam bekas lain, satukan gula, tepung gandum dan santan, kacau rata.
Tuangkan atau campurkan dengan telur dan pukul atau kacau rata.
Bila dah siap ketepikan

Bahan B

1/2 cawan santan pekat
1/2 cawan air pandan ~ (saya tak ada daun pandan, saya campurkan 1/2 cawan air dan 1 sudu kecil perisa pandan emulco)
1/4 cawan gula halus
1/4 cawan tepung jagung
secubit garam
sedikit pewarna hijau apple


Satukan air pandan dan santan
Kemudan campurkan dengan gula, tepung jagung, secubit garam,  dan sedikit pewarna hijau apple
Kacau sampai rata dan tidak berbintil-bintil
Kemudian masak dengan api sederhana hingga ia meletup-letup, kilat dan sedikit pekat

* Satukan adunan bahan A dan juga adunan bahan B
Kacau rata sehingga ia menjadi adunan yang pekat dan licin. (guna whisk)
Ketepikan dahulu sementara kita sediakan adunan Putih

Bahan C

1 cawan santan pekat 
 1 sudu besar tepung gandum
1/2 sudu teh garam

Satukan semua bahan C, kemuadian masak atas api sederhana sambil sentiasa di kacau hingga ia pekat
Tunggu adunan suam sikit dan masukkan dalam piping bag atau bag plastik ( bahagian hujung bag plastik )

Sementara itu kita panaskan dahulu kukusan hingga airnya mendidih
Balut tutup kukusan dengan kain supaya air pada tutup kukusan tidak menitis pada kuih.
Sediakan acuan lompang yang kecil, oleskan acuan lompang dengan minyak jagung.
Tuangkan adunan hijau dalam acuan lompang hingga 3/4 cawan acuan lompang
Kemudian paipkan adunan putih di tengah-tengah adunan hijau hingga adunan naik penuh cawan lompang
Susun dalam kukusan
Kukus selama 7 ~ 10 minit
Angkat dan biarkan sejuk sebelum di keluarkan

hasilnya..



Adunan
Masukkan dalam acuan sehingga 3/4
Kemudian pipekan adunan putih sehingga penuh
Sedia untuk dikukus
Nona manis dan congo bar untuk potluck ofice husband.

nuffnang

Related Posts with Thumbnails