My sweet story...

My sweet story...

Sunday, August 15, 2010

Menu hari ni Mee Kari

Pukul 2.00 ptg Ahad, itupun nak tulis saya tengah berhempas pulas di dapur untuk buat mee kari menu berbuka hari ni. Baru lepas rebus telur, kerang dan rebus udang. Sempat online sebab nak cari resepi mee kari. Sebelum ni dah pernah buat tapi macam hilang ingatan pulak resepinya..kwang kwang kwang..Habit saya kalau nak masak time tu baru nak cari resepi kt internet, lepas tu print. Habis masak kertas tu saya buang..Husband bising2, suruh compile semua resepi.. Tok guru bersyarah depan anak murid (sape lagi tok guru tu hubby sayalah) :
Awak ni belajar aje record management, benda simple mcm tu pun tak boleh handle. Macamane kalau internet down, berlaku bencana ke, how to handle disaster preparedness plan..Ambik ko...hehe..


Jawapan bini dia: Disaster preparedness tu tajuk PHD abang..kih kih kih...


Memang saya akui ramai yang ambil mudah pasal filing dokumen dan rekod ni, walhal benda tu sangatlah penting. (ingatkan diri sendiri juga). Sebagai contoh masa berlakunya perebutan pulau batu putih yang akhirnya jatuh kepada Singapura, walhal kalau ikut secara logik pulau itu memang hampir dengan Malaysia. Punca kesilapan kita adalah kita mudah terpedaya terutama isu penyerahan surat Temenggung Johor. Jatuhnya Pulau Batu Putih ke tangan Singapura adalah kerana kealpaan kita memelihara tinggalan sejarah bangsa, dalam erti kata lain betapa kita cuai memelihara rekod khazanah negara.

Sama juga kes dokumentasi Tun H.S Lee. Arkib Negara lambat bertindak. Akhirnya profil Tun H.S Lee disimpan oleh Singapura. Betapa ruginya kita artifak dan dokumen bersejarah tidak dijaga oleh negara kita sendri.

Eh...melalut pula saya. Padahal nak cari resepi mee kari. Saya suka cuba resepi mee kari dari SINI

*Apa yang ditulis hanya pandangan peribadi saya, tidak semestinya betul..

7 comments:

Softtouch [Hanim] said...

ha kan dah kena ngan en nizam..igtkan kat kelas jer kene lecture en niza rupenya kat umah pun kene yer...

samalah ngan muza nieda..nk filing bnda2 yg penting kat umah ni cukup malas..boleh plak suruh asben yg buat..padahal kita yg balja bnda2 tu...he he he

lily azliyana @ mama zara said...

bestnye mee kari..pndai nieda wat snduru..kite tk pernah try buat pon walhal mee kari tu antara fev food kite..=p

~~ciklinn~~ said...

hahahaha.... wahh sedappnyer menu hari ni..nak2 ada kerangg tuuu.... mabeles

YanDarwisy said...

Ala..sedapnyer mee kari dia...!

☆ lieya latif ☆ said...

nieda, lieya pun same....dah 2-3 kali buat mee kari pun, tetap refer tenet bile nak buat haahahahaha....same laa ngan menu2 yg susah2 lain heheheeheh......ikutkan print dah byk helai dah heheehehe

~ana~ said...

nieda, sama la kita..tiap kali nak msk, tiap kali tu la google resipi...tp kita x print..main tulis tgn je..lgpun tulis bhn2 je..sukatan dgn cara2 nak buat tu main agak2 je..pas msk buang je kertas tu...heh3x...

MamaYatie said...

huhu..mmg betul pun ckp ur hubby..penting filing smua dokumen/ bil/ statement..tak sapa tau apa akan jadi masa depan..tq tolong ingatkan

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails