My sweet story...

My sweet story...

Wednesday, August 4, 2010

Home made burger & aktiviti masak

Petang Ahad saya buat home made burger. Teruja tgk emak mertua buat burger masa saya balik kampung bulan lepas. Emak saya siap buat home made roti burger sekali.

Tak sempat nak minta resepi dari emak mertua, nasib baik ada internet. Macam2 benda boleh cari kt internet. Cuma saya tak buat roti, karang lain pula jadinya. Saya bukan expert bab memasak ni.

Dah siap...kena simpan dalam freezer bagi keras.


Petang Isnin baru masak untuk juadah berbuka. Burger tgh masak..Saya puasa sunat hari Isnin lepas


Resepi burger:
1 paket daging kisar (saya guna ramly)
1 cawan breadcrumbs (serbuk roti)
1 sudu besar sos worcestershire (saya guna brand lea & perrins).
sedikit lada sulah dan black paper
1 biji bawang besar saiz sederhana (hiris nipis) - goreng
2 ulas bawang putih (hiris nipis) - goreng
sedikit garam
sebiji telur

* campur kesemua bahan kecuali telur. Bila dah sebati tuangkan telur sedikit demi sedikit sehingga mudah diuli. Bentukkan jadi bulat. Saya guna acuan banjo nak bagi bentuk bulat. Bolehla simpan dalam freezer sehingga keras. (boleh dapat dlm 10 keping daging burger)

Menu buka puasa kuih sagu abuk-abuk. First time buat kuih ni tengok resepi di internet. Main belasah je balut guna daun pisang. Kt bandar daun pisang semua kena beli. Untung kalau duduk kampung, merata2 ada daun pisang


Dan kuewtiaw kerang



Sebelum berbuka puasa, kena bagi Humaira makan dulu, supaya bila mummy berbuka nanti kurang sikit si kenit ni nak mengacau. Mengacau tetap ada cuma kurang sikit..hehe

Menu Humaira, mummy buat home made wedges. Si kenit ni mmg suka kentang. Mummy just salut dengan telur dan tepung ayam goreng.


dan air vitagen..

15 comments:

wan sujaihah said...

wah buat sdn ke kak burger tu...compom sedap...maklumlah diyakini halal..:)

Ena said...

mcm best aje la..
nak kena cuba gak nie.. sbb hubby sangat suka makan burger.. :D
thanks..

~ana~ said...

rajin betul mommy humaira ni...i kenkdg dtg angin rajin, buat sendiri gak daging burger nih...tp tu la...nak tunggu angin rajin tu dtg, lama gak tunggu tuh..:)

threeQ said...

salam...macamana nak buat kuih abuk2 nie?...macam sedap jer..

Dee said...

bestnya..buat homemade daging burger..dee ni ntah bilalah nk buat sendiri..

chugie said...

wah.. nieda dah pandai buat berger lah.. mesti sedap tu.

humairah tu, nampak seronok je makan wedges yg mummy buat tu..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Nampak sedap kueh abuk2 tu..X pernah merasa lg kueh tu..

Sedap lah Humairah mamam wedges yg mummy buat tu..Baguslah Humairah..suke jer minum vitagen tu..klu Qis..hmmm..soya jer yg dia suke.. :)

Farra Dhelina said...

e e pndai nya buat bege..

jimat kan.. nnti nk try la buat sendiri

Softtouch [Hanim] said...

mak muza pun dulu rajin buat home made berger ni..buat sndiri lg sihat sbb kita boleh kawal bahan2nya

semat nieda buat kuih semua..rajin..lg pun humaira pun dah besar, pndai main sendiri.

~~ciklinn~~ said...

boleh cuba ni wat sendirikk.. tq share resepi ......

anie said...

rajinnye buat burger sendiri..nmpk sedap..aduh da teliur..hehe

Yan said...

tak penah terpk nak wat burger tu sendiri... beli kt supermarket tak abis digoreng.. huhuu

wahida said...

eh pandainye awak buat homemade burger...kalau saya ni mmg malas la bab2 mcm tu..beli je la jawabnye..hehehe

Huda said...

macam senang je wat sendiri tu..tp malas mau mencuba :P

Fazlinil Irma said...

bestnyaa.. kue tiaw kerang.. kerang kat sini xsama dgn msia. x manis..

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails