My sweet story...

My sweet story...

Wednesday, December 1, 2010

Coklat buatan tangan

Projek minggu lepas. Daddy request buatkan coklat untuk pot luck office. Macam2 flavor mummy buat.

Sebelum tu siapkan filing. Perisa strawbery dan hazelnut cream


Cairkan coklat compound. Yang ini mummy combine milk and dark choclate. Kali ni guna brand selborne


Filing untuk hazelnut cream dan kacang hazelnut


Taraa...bentuk yang dah siap


Heart sharp dan love. Filing strawbery


Trufle oreo


Nak resepi, klik kat gambar ya.


Filing hazelnut cream dan kismis


Lat but not least, bagi Humaira rasa..hahaha


Resepi hand made coklat, mummy pernah share dekat blog ini dulu. klik SINI

20 comments:

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

salam nieda, lepas nie tak perlu lagi beli coklat kat kedai lerrr.

NM02 said...

ayoyo... bestnyer...pos skit.. hehehe

☆ lieya latif ☆ said...

kelas ko nieda...org lain kalo potluck ke jamuan ke yg kene bawak mknan sure bawak kuih atau lauk2....ko bagi laki ko bawak cokelat lagi.....homemade lak tu....mmg terbaik laa...sure menjadi rebutan kat opis nun....

Lelord said...

sedapnyaaaa...kat doha lela x jumpe compound choc, ritu buat pun guna rhae choc tuk topping kek, tp sedap hehhee

Huda said...

nieda..huda nak sikit leh x?sedapnye..

ezan said...

rajinnya nieda. nampak sedap la.. nanti leh la tolong buatkan utk ezan ye.. hehehe..

Dee said...

rajinnya..kenapalah i x serajin u..muahaha..

Softtouch [Hanim] said...

ni mesti sedap nie...siap ada filling2 nie...muza ni tak terbuat2 coklah, teringin nk cube tapi maleh..he he he

[-suziey-] said...

woooo bestnye..haiah mkn sorang je cek mek molek ni..bak la kat aunty sket..hiks:p

chugie said...

wah.. best gak sekali sekala try resipi coklat kan?

Ena said...

wow!!!

terlior la tengok coklat tu.. best nya wat coklat sendiri..

p!nkerton said...

nieda, rajinnya plis!
ni byk2 buat jual ke? boleh kite order sket ;p

mrs.spicy said...

nanti boleh la bukak bisnes..huhuhu..yang oreo tu nampak sedap. guna resepi hari tu ke?

Zaharah said...

salam perkenalan,

hanya blog ni jerk yg tunjukkan cara buat coklat ni..blog lain sume minta duit nk resepi..

nak tanye sikit cmne nak hasilkan rase strawbeey or arannge..

Anonymous said...

salam..nak tanya, cm mane nak buat coklat wwana pink?

Zaharah said...

Salam perkenalan kak nieda..

kak nieda yang kak nieda bagi tu coklat yang beryl's dh siap kan perisa kan. Terasa tak perisa die (takot mcm tak rase sangat strawberry die)..

insyaAllah akhir bln 2 zara nak tung jd nak jugak wat coklat sendiri..kalau kak nieda tak keberatan leh ajar tak nak wat filling strawberry sendiri kalau tak guna coklat yang sedia ada.. & macam mane nak coklat tu bertahan lama sikit tak cair sbb nak wat hantaran..

azy said...

salam sis

sy pun dh lama berminat nk buat coklat ni cuma x tau nak beli barg2 buatnya yg murah dn sedap..kat mana ye?

Anonymous said...

Alhamdulillah ada juga org nak tunjuk cara dan resepi coklat free2. yelah kalau dah boleh buat lebih baik. Anak2 tentu suka dapat makan dr air tangan ibu. Thanks so much for sharing

Cik Alya said...

salam..kak nieda, camne nk buat filling strawberry, blueberry dll? confius nih. blh bg resepi x kak?

Fana said...

salam. sy copy resepi akak, TQVM.

e
Related Posts with Thumbnails