My sweet story...

My sweet story...

Tuesday, October 5, 2010

Aktiviti membuat homemade coklat dan resepinya

Siapa penggemar coklat lepas ni boleh buat coklat sendiri. Dijamin sedap. Aktiviti pagi Sabtu di rumah makcik husband di PJ. Hari Ahad makcik buat open house, jadinya hari Sabtu kiteorang datang untuk buat coklat. Masa open house rumah makcik, macam biasa pasti habis coklat tu.

Dulu saya tak tau nak buat coklat guna coklat jenis apa. Now, saya share cara buat coklat dekat blog ini. Entry saya yang lepas berkaitan homemade coklat ada yang tanya resepi. Sharing is caring, jadi ilmu yang saya dapat saya share dekat sini k. boleh juga tengok dekat SINI
& SINI

Untuk buat coklat yang sedap kita kena gunakan coklat compound brand colatta. Dekat pasaraya takde jual coklat jenis ni, cuma ada di kedai kek. Saya beli di kedai BAGUS sek 13. Harga pun berbeza2. MIL saya beli dekat Bangi harga 1kg hanya RM10.90, dekat Shah Alam RM18.50, dekat Melaka lagi mahal RM25.00. Kalau buat almond london guna coklat ni memang sedap.

Ada 3 jenis compound coklat ni iaitu dark, milk dan white. Saya gunakan dark coklat.


Panaskan coklat guna kaedah double boiler


Badam dibakar untuk letak dalam coklat nanti


Mula-mula letakkan sedikit sahaja coklat dalam mould kemudian sejukkan selama 3 minit dalam freezer. Sememeh sikit sebab letak coklat guna sudu, kalau guna piping coklat masih panas, sakit tangan wei..Menurut kata tok guru saya, letakkan sedikit coklat dahulu kemudian keraskan supaya corak tadi akan menjadi cantik dan berkilat. Macam2 jenis mould ada, boleh klik kt SINI.


Apabila coklat sudah keras, bolehla letak badam atau apa2 inti yang disukai, kemudian dilapisi dengan coklat semula. Simpan kembali dalam freezer selama 3 minit ataupun sehingga coklat mengeras


Tara..dah siap


Kemudian, saya buat coklat perisa strawberi pula. Yang ini kena guna white coklat. Panaskan guna kaedah double boiler dan masukkan sedikit pewarna pink. Ulangi step sama seperti diatas.
Bila dah sejuk boleh piping dengan perisa strawberi. Resepi perisa strawberi saya tak belajar lagi. Sorry my dear, sebab makcik saya dah buat dulu perisa ni.


Proses mengeluarkan coklat dari mould


Tara...cantiknya. nyum nyum

34 comments:

☆ lieya latif ☆ said...

ish ish ish teruja lieya tgk nieda.....mcm senang jek, tgk plak hasil bile dah siap tu lagi lieya teruja...cantik gile tuuuu...buat hantaran ke doorgift ke sgt cantik kan.....

notti netti said...

wah...bagus2...leh buat lepas nie..:)

Softtouch [Hanim] said...

thanx nieda sbb share mcm mana nk buat coklat..mcm sennag jer..mould tu kat kedai jual brg kek ada jual ker?kalu kita keraskan coklat, keraskan kat freezer ke bhgn bawah?TQ

dieha said...

rajinnya nieda..besh tgk..nnt nk try wat jugak..boley???

normi said...

suke nya makan coklat ni.. kagum nengok org buat homemade coklat.. tentu humaira pun kalut buat coklat kann..

DJ BAKERY said...

hai nieda...best kan dh tau buat sendiri.tapi as a pembuat coklat/kek, saya syorkan pakai brand buatan malaysia lagi bagus.collata ni dr indonesia.boleh pakai selbourne (keluaran barry's callebaut) atau beryl's gourmet (keluaran beryl's).kedua2nya buatan malaysia & dijamin HALAL.itu yang penting.

Ain said...

nampak macam sedappp jer...

boleh la cuba nanti...

thanks nieda sbb share kat sini..

MamaYatie said...

wow bestnya..dah pandai buat sendiri..bley la humaira makan coklat hari2..tp jgn lupa gosok gigi yer humaira..

mamalieyna said...

comelnye! eina je lum terbuka hati nak mencuba..alahaii.. =P

DJ BAKERY said...

muza (hanim) : kalau peti ais besar, pakai fridge bawah je.xpayah pakai freezer atas. keraskan dlm 20 - 30 minit atau sehingga coklat mengeras. then, dh boleh kuarkan dr mold. and yup, mould for coklat hanya dijual di kedai2 bakery. tapi tadi ada search, boleh jugak pakai ice cube tray yg ada mcm2 bentuk, pakai silicone mould (cake punya)...

~ana~ said...

nieda, ana dah lama menuntut ilmu buat coklat ni..tp x terbuat2 lg..hu3x...

εïз mummyHaza εïз said...

nieda boleh buat online bizz ni... hehehe nak try tapi x dek masa nih.. nxt time hehhe

chugie said...

wah.. nieda dh try buat yek! bestye..

Dee said...

wah..terernya nieda..dee ni bab2 ni mmg malas..makan je rajin..hahaha..

Naimatul Hafizah Nor Rodin said...

Ya ampunnn..nieda.
sgt selera tgk coklat tu.
tq, share resepi ni...

alinac lover said...

oh gini la org dok buat ek..saya kena cuba ni~


p/s=jemput join Giveaway yong ek

http://www.alinacshoppe.com/2010/11/giveawayalinac-membership.html

suara takaful said...

boleh tak sy minta tlg belikan mould choclate lollies di sana.. kat sini tak ada jual.

House of Choco said...

sya guna coklat selborne. coklat tue bila sya kuarkan dari peti ias utk bekukan & jadi corak. Bila saya daripada acuan dia xsmpai brapa minit jadi cair blik. npe yek?

Anonymous said...

bagus nieda share kat sini...ader certain2 org yg haizan pernah jmpa xbagi resepi..klu nk kena beli resepi tuh..mahal coz resepi + blajar buat..klu nk ikutkan, makin bnyk kt kongsi ilmu,insyaallah makin bertambah ilmu yg kt dpt..tp xboleh cakap aper la coz org niaga kan..

dea fiza said...

mn nk dpt coklat compound?

.::: Princess MOMOY :::. said...

terima kasih ss
dah lama momoy cari resipi buat coklat tapi semuanya tak details
terlalu ringkas sampai tak difahami sangat
thx for sharing sis
momoy really appriciate
Katak Puru boleh dimakan???"
Perhatian Semua Photographer Amatur dan Profesional | ENPC’11"

Little Princessa said...

akak...pewarna yg akak guna untuk wat chocolate tu jenis serbuk ke cecair? ada suggestion brand pewarna yg sesuai x???

Anonymous said...

bile gune dark choc je mmg akan manis sgt ye??

dya said...

kak nk buat coklat ni guna coklat compound je ke??
ada kne tambah pape bahan lg x??

♥S@R@♥ said...

salam,
singgah sini baca cara nak buat coklat..

tq for sharing ;)

ct mursyidah khadzar said...

Pn Nieda, Slm dr Kakzu. Nice sharing ur homemade choc. Kzu nak tanya sikit Nieda beli Compound colatta Choc di Bangi kat mane ye? Kzu tinggal berhampiran Bangi. Ingat tu nak gi beli la.....klu bleh sms kzu bleh ke, nak cepat la....0133943448. Best baca ttg Humaira...cute little girl hihihi... klu x kena gak gi cari d sek 13 tu....

ct mursyidah khadzar said...

Pn Nieda, Slm dr Kakzu. Nice sharing ur homemade choc. Kzu nak tanya sikit Nieda beli Compound colatta Choc di Bangi kat mane ye? Kzu tinggal berhampiran Bangi. Ingat tu nak gi beli la.....klu bleh sms kzu bleh ke, nak cepat la....0133943448. Best baca ttg Humaira...cute little girl hihihi... klu x kena gak gi cari d sek 13 tu....

Anonymous said...

salam,saya nk tanye ape beza cooking coklat dgn compound coklat?mne yg lebih sedap???

misshannajr said...

jumpa pun resepi yg best dan cara2 nak membuat jugak..tQ sbb share..suke3

Imma said...

Kalau guna milk choc lagi creamy...I mixed for the balance better taste...btw, nice rose..nak cuba gak lah..hihihii

Anonymous said...

salam kak, tima kaseh bg entri ajar wat coklat, sukanya saya.. mintak izin copy yer... terima kaseh sekali lagi..

Ziera Ieyah said...

laaa sng je ea nk wat coklat nie....xpyh msukkan pape ea kt coklat tu?? tankz la...trign nak wat jugak. hehe

Diana (DJ BAKERY) said...

Salam semua..i reply for the questions..coz i'm a home maker of homemade choc&cake..beza antara cooking choc & compund is compound lebih sedap.dia dh sedia dtg mcm tu.x payah.nak campur2 apa2 dh.u just cairkan then masukkqn dlm mould.utk cooking choc,u kena add up bahan laim.cth tepung,susu,gula and etc.that's y,yg meniaga homemade semua pakai compound/converture.compound ni xlah mahal sgt harganya berbanding comverture.around rm12/kg (based on brand).kalau nak beli mould,u masuk fb and search nama choc mold ina/lovely choc mold.they both jual mold secara online.if u nak tau resipi,it's better pegi kelas sbb kat kelas akan diberi resipi & tips in choc.on isu pewarna lak,u cari coloring food tapi ada tulis oil base.sbb choc adalah minyak,kena pakai yg minyak.on how to bg sedap ur choc tu based on r&d sendri.memang x semua org akan share the resipi bcoz they all kuarkan duit beratus2 pegi kelas then suddenly ada org nak mintak free aje..sometimes as human being,kita kena ada sikap bertimbang rasa..pegi kelas x semestinya utk yg berniaga..even utk buat makan2 family pun boleh.dark choc x manis..actually manis/x ni,depends pada tekak sendiri and the brand also.apa yg saya share ni hanyalah basic.if nak tau detail,better pegi kelas..

Diana (DJ BAKERY) said...

Salam semua..i reply for the questions..coz i'm a home maker of homemade choc&cake..beza antara cooking choc & compund is compound lebih sedap.dia dh sedia dtg mcm tu.x payah.nak campur2 apa2 dh.u just cairkan then masukkqn dlm mould.utk cooking choc,u kena add up bahan laim.cth tepung,susu,gula and etc.that's y,yg meniaga homemade semua pakai compound/converture.compound ni xlah mahal sgt harganya berbanding comverture.around rm12/kg (based on brand).kalau nak beli mould,u masuk fb and search nama choc mold ina/lovely choc mold.they both jual mold secara online.if u nak tau resipi,it's better pegi kelas sbb kat kelas akan diberi resipi & tips in choc.on isu pewarna lak,u cari coloring food tapi ada tulis oil base.sbb choc adalah minyak,kena pakai yg minyak.on how to bg sedap ur choc tu based on r&d sendri.memang x semua org akan share the resipi bcoz they all kuarkan duit beratus2 pegi kelas then suddenly ada org nak mintak free aje..sometimes as human being,kita kena ada sikap bertimbang rasa..pegi kelas x semestinya utk yg berniaga..even utk buat makan2 family pun boleh.dark choc x manis..actually manis/x ni,depends pada tekak sendiri and the brand also.apa yg saya share ni hanyalah basic.if nak tau detail,better pegi kelas..

e
Related Posts with Thumbnails