My sweet story...

My sweet story...

Monday, December 20, 2010

Lappy ku masuk virus

Cerita pagi Sabtu lepas, semangat omak sorang ni survey hotel untuk holiday bulan depan. Actually, saya suka tengok review daripada blog orang lain tentang servis hotel. Then baru decide nak booking or not. Alkisahnya, masa saya search internet tentang hotel tu, nampak ada blog yang famous ni pernah review pasal hotel tu. Then i klik la. Tetiba semua search engine yang saya buka closed. Anti virus terus running, dapat detect ada virus. Ingatkan tak serius. Rupa-rupanya habis virus ni kucar kacir sistem files lappy saya. Dengan rasa gelabah terus kejutkan husband minta tengokkan lappy. Macam biasalah pasti kena MARAH. Omak ni pun dah HOT tau.

Mula2 husband kata tak boleh diselamatkan, kena format balik. Kena bebel lagi. Cari installer tak jumpa pula. Huhu. Hampir 2 jam juga husband godek lappy, akhirnya berjaya juga clean kan virus tu. Nasib tak kena format. Saya tak berapa suka kena format, sebab pasti ada je files yang hilang. Bab anti virus ni pun bagus juga, husband memang akan cari anti virus yang original. Dia tak kisah berhabis sikit duit. Tak macam saya yang memang kedekut bab ini, download aje anti virus dekat internet. hik..

Saya perasan, lately ni kalau masuk blog yang famous dan blog tersebut banyak iklan potensi untuk dapat virus memang tinggi. Macam blog famous yang saya masuk tu, virus datang dari iklan. Bukan iklan dari nuffnang tau.

Antivirus tengah scan. Banyak virus sudah masuk dalam lappy



Setelah clean virus, husband saya dah buat buat macam2 protection. Salah satunya, iklan nuffnang pun kena blocked. Sadisnya

Saya dah tak boleh view iklan nuffnang lagi. Nanti dah reda kemarahannya saya minta unblocked balik yer..Hehe. Dah macam kat ofis pula, kena blocked. Abang, please give me password. Nak juga tengok iklan yang tengah running.

18 comments:

Zaidah said...

klu gitu tak bleh pasang iklan bebanyaklah kan...takut kerana blog kita ade virus orang lain terkena jangkitannyer

Mrs.Eady said...

haduiiii...kalo kene virus yg x tahan nih!rase mcm nk campak je lappy tu.hehehehee.....

Farra Dhelina said...

alahai..bhya jugak ye..mujur hsband akk boleh buat..klu sy dh pasti hntr ke hospital saje..hehehe..

p/s kak, blog yg pemes tu? risau gak klu terkena..sy pya antivirus dwnload dr internet je..paham2 ler..adeii

Huda said...

ala sian nieda..virus mmg susah nak dielakkan..moga lekas sembuh lappy nieda tu.

ezan said...

nieda masuk blog apa? tqakut la pulak...

NM02 said...

erkkk... adakah dtg dari blog saya???

☆ lieya latif ☆ said...

ish leceh tul kalo kene serangan virus ni kan nieda....mmg rase geram jek...lieya ni pun same gak...tgh rase bengang ngan pen drive lieya nie....manjang takleh bace file...kene virus punye pasal...puas dah scan n repair...gitu jugak...geram tol rasenye.....

εïз mummyHaza εïз said...

hehehe... acik haza dah kena dah.. habis sumer gambar irfan masa baby (day1-day44 confinement) ilang.. huhuhu :(

~ana~ said...

nieda, ana pun jenis kedekut nak beli antivirus ni..baik download je...hu3x...tp cuak kan kalau kena mcm ni...

chugie said...

emmm lappy nieda pun kene virus ek? tulah.. rsnye dr blog jugak lah dtgnye kan? adui... tension lah!

wahida said...

nasib bukan dari iklan nuffnang kan?

Softtouch [Hanim] said...

mmg xbest bila kene virus..geram je rase...blog mana tu?takut jgk...

normi said...

sian nieda.. kasi buang jauh2 virus tu yer.. humaira apakhabar?..

ieda said...

aduhh x tahan kalau kena virus nie .. huhuh ader sekali kena tuu nangis akak sbb x leh bukak .. meroyan kejappp hehehe

sib baik ada adik yg pandai bab2 IT nie :)

Bapak Humaira said...

Salah satu solution kalau nak senang buat image pada hardisk pas tuh simpan kat tempat lain, nanti kalau kena virus, restore balik image tu dia akan kembali semula back to normal. Software image yg free ada, yg berbayar mcm Norton Ghost pun ada.

Fieza79 said...

aduhh sadis nya..takut dgn jangkitan virus ni..kalu jd kat kita tktau nk bt ape..huhuu tk pndai..

Ummi Salsabila said...

Takutnya if kene virus.syg...mcm2 kazanah dlm lappy.ESP gambar2 anak2..

Ummi Salsabila said...

Takutnya if kene virus.syg...mcm2 kazanah dlm lappy.ESP gambar2 anak2..

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails