Menu malam kelmarin. Grill chicken chop. Untuk hubby saya guna portion dada ayam. Dia memang peminat bahagian dada ayam, so kalau beli ayam seekor tak payah gaduh2. Sebab saya lagi suka bahagian drumstick dan wing. Masak guna frying pan je, mudah dan cepat.
Plan nak buat homemade coleslaw tapi dekat Tesco takde pula jual kobis putih. Next time boleh cuba. Semangat beli sour cream tapi tak jumpa pula kobis. Hujung minggu ni nak pergi cari bahan. Ada internet ni, google je resepi, semua tersedia depan mata.
Inilah gambar menu Grill chicken chop dan black pepper sause, kentang goreng. Takde coleslaw ganti dengan fresh tomato, timun dan bawang bersama sos thousand island. Weekend ni husband request nak makan chicken kebab. Dia kata teringat2 chicken kebab masa saya masak masa bulan puasa lepas. At least ada juga org appreciate apa yang wife dia masak. Alhamdulillah...
Plan nak buat homemade coleslaw tapi dekat Tesco takde pula jual kobis putih. Next time boleh cuba. Semangat beli sour cream tapi tak jumpa pula kobis. Hujung minggu ni nak pergi cari bahan. Ada internet ni, google je resepi, semua tersedia depan mata.
Inilah gambar menu Grill chicken chop dan black pepper sause, kentang goreng. Takde coleslaw ganti dengan fresh tomato, timun dan bawang bersama sos thousand island. Weekend ni husband request nak makan chicken kebab. Dia kata teringat2 chicken kebab masa saya masak masa bulan puasa lepas. At least ada juga org appreciate apa yang wife dia masak. Alhamdulillah...
Resepi black pepper sause di ambil dari buku Hanieliza tapi diubah suai sedikit ikut bahan yang ada dekat rumah..
- 1/4 labu bawang besar (di potong dadu)
- 1 ulas bawang putih dicincang
- 1 sudu kecil makan lada hitam kisar kasar
- 1 sudu makan sos tomato
- 1 sudu makan kicap
- kiub ayam (saya guna separuh shj) atau boleh diganti dengan rebusan air ayam
- 1 cawan air
- 1 sudu teh tepung jagung (dibancuh dgn sedikit air)
- garam dan gula
- minyak untuk menumis
- Tumis bawang besar dan bawang putih
- Masukkan kiub ayam dan 1 cawan air
- Apabila sudah pekat, masukkan sos tomato, lada hitam, kicap dan bancuhan tepung jagung
- Kacau hingga sebati dan masak mengikut kepekatan sos yang dikehendaki.
- Perasakan dengan garam dan gula.
9 comments:
Ya Allah, sedapnya nampak Nieda. Bertuah Encik Nizam tau! Huspa pon terliur tengok, macam nak try buat weekend ni. Tapi macam mana nak buat grill chicken tu, kena marinate tak?
tolong kesat air liur saya.. adoii..
yeehaaa..nak cuba resepi ni...thanks nieda...
en nizam sama ngan muzalah suka tang dada ayam...heeeee
sedap ni nieda, puas hati bila maska suami suka n reqeust nk mkn lagi...
nieda, sedap nya...:)
untungnya dpt isteri yg rajin masak kt umah semua jenis masakan..xyah mkn kt luar..jimat pun ye..
aduhh sedap nie dikk
janji air tangan sendiri kan .. kalau akak dah syukur sbb isteri pandai masak heheheh
sedapnya.. tak payah mkn kt luarkan.. boleh buat sendiri.. jimat belanja..
pndai nya wat western, teruja jugak nk but sendiri..tpi takot tak menjadiii..uwaaa
Post a Comment