My sweet story...

My sweet story...

Friday, November 12, 2010

Food for love: Fries

Mummy buat home made kentang goreng. Suka tengok Humaira mkn fries, berselera habis sama mcm daddy dia.

Suka guna design mcm bawah ni. Nipis dan rangup bila digoreng


Mummy salut dengan tepung serbaguna dan tepung beras supaya bila dah sejuk tetap rangup


Nilah alat yang mummy guna. Mcm2 design boleh buat. Ini MIL yg bagi.

20 comments:

~ As ~ said...

alaaa tunjuk lah step by step, berminat ni... guna tepung apa eh?

Softtouch [Hanim] said...

bestnya ada alat tu...nak jugak..kat kedai mcm mana yer muza boleh cr bnda tu?

Confession of a Coffeeholic Mama-Miya said...

tiba2 teringin nak beli...

we all mmg pencinta fries, tp now makin ragu2 nak beli yg frozen coz slalu terkena ada letak beef tallow dlm tu. tak psl2 tongsampah makan sorang2.

bila bikin sendiri buat wedges or hashbrown aje.

mesti bila ada slicer ni, bleh kretip skit.

Ciklinn said...

nieda kat mana yerk nak cari alat pemotong tu? cantik lak tgok.. kentang tu...

mmg best masak kan.. kalu anak2 suka makan..

anie said...

rajinnye..macam2 try resipi buat ye..sonok la tgk..

Huda said...

bestnye alat tu..mane nk beli nieda?ade idea?erm..besntye klu sy pun leh wat gitu..husna mesti suka :)

εïз mummyHaza εïз said...

Acik Haza ado satu alat tu tapi wrna oren.. bestkan, memacam style boleh buat.. hehehe

mrs.spicy said...

cantik bentuk mcm tu. mcm kat pizza hut..tunjuk la guna acuan betuk mana satu. hehe

~ayu.oyie.yuna~ said...

salam~
wah,bestnye..camana nak dapat slicer 2?cam bkenan jerk....;)

Nia said...

menarik alat nih. boleh cari...
kalau ada masa nanti letak le cara2 nak buat..hehe. bleh kita try..

Liz Rohaizat said...

x sure kat mana org lain boleh beli tapi pemotong tu ada jual kat supermarket biasa. sometimes, kat pasar malam pun ada. mmg best kalau ada pemotong ni. mcm2 bentuk boleh buat.

nieda, saya sebagai peminat kentang goreng melihat gambar awak sgt yummy! adeh. lapar nie

Farra Dhelina said...

mcmn nk tekap? nk tauuu ;)

wahida said...

ni yang rasa nak buat jugak neh...

chugie said...

sy pun ada alat ni gak, warna merah.. tp x berapa pandai nak guna lg.

Jasfyra said...

wah...kita guna alat yg sama la...kih3..mmg selalu wat fries camtu.dah la cantik,sedap lak tu kan wak..

nieda said...

As: nanti ada masa nida tunjuk k..

Muza, cik lin,Huda, ayu: nida pun dah lama teringin alat ni. x jumpa kt sini. tu yg MIL bagi. Dia kata selalu kt pasar lambak byk

MamaYatie said...

uikksss...kentang pun wat sendiri..terror tu...nnt ajar la @ kasik resepi..

Dee said...

kat mana beli sis? murah ke mahal..sukanya dee tgk..menarik betul..budak2 mesti suka..

kakyong said...

dulu kakyong ade benda ni..
sekali ayahnya konon2 nak tolong.. tp tolong kasi patah... huhuu...

murah jer benda ni.. tp dok suruh ayhnya ganti sampai skrg tak berganti...

anak2 kakyong pun tak brp suka fries yg frozen...

idah azim said...

lama idah xtgk dashboard...xsempat..cantikla fries nieda...tepung serbaguna n tepung beras nieda campur sekali ke..

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails