My sweet story...

My sweet story...

Tuesday, November 2, 2010

Aktiviti membuat kek

Tak habis lagi aktiviti dekat Muar. Walaupun balik sehari je tapi aktiviti memang padat. Kali ni nenek Humaira buat kek pula. Petang Sabtu, kawan baik Atuk dan Nenek Humaira dari Segamat nak datang rumah. Kononnya nak melawat si kecil Humaira. Tunggu punya tunggu tak sampai, kami pun balik Shah Alam. Gerak dari Muar dalam pukul 3.00 petang. Jammed dekat Seremban, maklumlah malam tu ada perlawanan akhir bola sepak Negeri Sembilan VS Kelantan. Walaupun jammed tapi kiteorang enjoy tengok gelagat peminat Negeri Sembilan sepanjang perjalanan. Semangat kesukanan yang tinggi, i like... Apa2 pun tahniah buat Kelantan..

Setiap kali nak datang rumah memang wajib kawan nenek Humaira minta buatkan kek coklat. Walaupun kek ni bagi mummy biasa2 je tapi tetap ada peminatnya. 3 biji nenek Humaira buat.

Resepi:
  • 1 cawan marjerin
  • 4 biji telur gred A
  • 1 1/2 cawan tepung gandum
  • 1/2 cawan serbuk koko
  • 1 cawan gula
  • 1 sudu teh baking powder

Inilah bahan2 nya. Mummy sekarang jatuh cinta dengan mangkuk stainless steel mcm nenek Humaira punya. Wajib order dari Mak Long dekat Langkawi ni. Kat sana harga murah mak long mesti baca blog mummy Humaira


Mula2 pukul telur sampai kembang, kemudian masukkan marjerin dan biarkan sehingga kembang


Masukkan gula dan serbuk koko dan tepung gandum yang telah di ayak.


Bila dah kembang masukkan dalam loyang dan siap untuk dibakar.


Taraa...dah siap. Makan panas2 yummy.


Haaaa, tak sah kalau takde budak kecik nak tolong buat sama. Mula2 baik je, lepas tu semua benda nak kacau


Muncung sedepa bila mummy angkat letak kt bawah. Nangis...nangis dan nangis...

13 comments:

Huda said...

kek mmg sedap mkn ketika panas kan nieda..berselera je..ala sian humaira nangis kena letak bawah :)

~ana~ said...

rajin nya nenek humaira masak..humaira cita2 nak jd mcm mummy dan nenek dia la tu...:)

Softtouch [Hanim] said...

mak muza pun ada mangkuk stainles steel tu...tgk acuan kuih mil nieda tu teringat mak muza sbb sama sebijik..agaknya org tua punya koleksi semua sama kot..he he he

alololo ciannyer humaira nangis...

☆ lieya latif ☆ said...

wah bestnye nieda...pastu resepi pun simple laaa...suem ade kat dapur heeheheh....boleh cube nie....

suke la tgk bentok kek tu...klasik sungguh heheeheh.....

nape plak si humaira muncung2 nie.....tu le humiara yeak, org nak tgk kek, die suruh turun bawah plak ...mauu tak marah sayer kan heeheheh

wahida said...

bila nak ajak saya makan kek coklat kat umah nieda ni?

[-suziey-] said...

waaa dh lama xbaking cake..ouh bestnye nk baking cake la..

YanDarwisy said...

Senang jer erk buat kek ni (org x pernah buat...biaselah). teringin nak cuba. takut x jadi jer...maklumlah sgt cerdik bab buat kek :P

chugie said...

nampak pun dh tau mesti sedap punye.. lelbih lg air tangan org tua kan? bahan pun senang je tu.

HaniCheLat said...

wah, mixer tu antik nya.

Ena said...

syok nye wat kek cekelat..

alolor.. sian humaira.. dier kan assistant paling kuat.. ;D

Momma Mia said...

huhu sedihnya muka last tu...

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

Suka nyer dia, dpt mandi dlm bathtap.

Fazlinil Irma said...

alahai.. sedihnya makcik tengok muka nangis..

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails