My sweet story...

My sweet story...

Wednesday, September 1, 2010

Cuti merdeka buat biskut raya

ceh, macam terror je nak buat kuih raya. Terpaksa mummy bersilat dengan Humaira untuk siapkan biskut raya. Mula-mula plan memang malas nak buat biskut, tapi masa kemas dapur ternampak bekas loyang mummy beli tahun 2008. Siap ada resit danharga lagi bekas tu, RM32. Nampak sangat langsung tak pernah guna. Daripada membazir beli mcm tu, gigih mummy cari resepi untuk buat biskut raya.

Mula-mula buat, aman je, sebab si kenit tu tidur. Pertengahan nak siap, Humaira dah bangun. Apalagi misi membantu mummy bermula..

Inilah loyang dan cutter yang dah berkurun beli. Operasi nak bakar biskut bermula..


Selepas dibakar


Masa letak coklat cair Humaira terjaga dari tidur. Si kecik ni kalau bangun tidur mesti menangis cari mummy dia, nak BF. Adalah dalam 10 minit menyusukan dia, coklat dah keras. Terpaksa loretkan juga guna lidi untuk jadi corak mcm tu. Sememeh biskut mummy. Nampak kesan lidi...




Kejadian ni masa buat cookies. Sempat lagi buat 2 jenis biskut. hehe...

Mummy tengah check oven, habis coklat chip mummy dikerjakan Humaira. Sib baik masa ni cookies tu dah siap tunggu untuk bakar je.


Muka budak tak bersalah..

13 comments:

Ena said...

wahhh.. rajinnya.. siap wat kuih raya.. syok tu. nampak cantik je kuih tu.. tu kuih peberet hubby ena la.. leh la share resepi yeh!.. ;D

☆ lieya latif ☆ said...

rajin ko nieda...oo ko buat biskut nie yeak....kire okeyla tu....yg penting hasil air tangan sendiri....

humaira pun sibuk nak tlg yeak...tlg mkn coklat cip heheeheh....

lieya plan nak buat gak nieda, ye laa malas2 pun nak buat laa biskut arab, baru pegangn minyak sapi lieya dah termuntah2....aduh...mmg kuih tunjuk jek laaa tahun ni huhuhu

normi said...

wah.. humaira dah ada satu jenis kuih raya ni.. boleh tempah la kuih humaira ni.. mesti sedap kan.. nyum2..

~ana~ said...

wah..rajin nya mummy humaira ni...kita br plan nak buat weekend ni nieda, xtau la jd ke x..hu3x..

Noreen said...

rjinyer buat kuih...
nk ckit sedapnyerrrr


mummy nie humaira nak tlg mummy buat kuih la...

wahida said...

nnt nak singgah raya rumah nieda lah..hehehe..nak rasa kuih raya nieda...mesti best!!

mamalieyna said...

waaah kagumnye! sempat lg buat kuih eh..nmpak lawa jer, tak nmpk cacat cela pun...sure sedap tu..^_^

*hikhik..suka tgk muka tak bersalah budak kecik2 ni.>^_^

rasp said...

tabik spring lah kat u sis...
rajin buat biskut walopun ada your lil' helper....

..nOj.. said...

adatla kalo ade anak kecik. mmg camni la gayanye. sepah tu jgn ckp la. bersememeh sekali dapur ngan tepung. hehehe

Softtouch [Hanim] said...

bagusnya nieda..mua jugak lah yg xbuat2 kuih raya nie..teringin nk buat tp biasalah mcm2 alasan..he he he

p!nkerton said...

wah nieda nampak sedapppnye :D rajin awak buat kuih. kite nampaknye order je la setakat ni ;p

˙·٠•●♥ Cik Puan Mimi ♥●•٠·˙ said...

wah rajinyer nieda, mak saya pun buat biskut ni jugak.. sedapkan.. apa kena nama kuih ni pun saya tak ingat.. yang penting sedap la kuih ni..

YanDarwisy said...

Ya Allah...rajinyer. Siap ader pembantu kecik lagi. Yan tahun ni x der mood nak buat kuih raya.

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails