My sweet story...

My sweet story...

Tuesday, July 31, 2012

Menu iftar hari ke sepuluh

Alhamdulillah, setakat hari ni mak buyong berjaya puasa. Semoga diberikan kesihatan yang baik untuk berpuasa penuh tahun ni. Mula2 puasa rasa ok je, dah masuk seminggu puasa terasa lemah badan ni. Baby pulak asal petang je mulalah bagi tendangan padu kat mummy. Sampai kadang2 tu rasa loya teramat sangat. Dua tiga hari ni terpaksa beli je makanan di PARAM, tak larat nak masak. Tenaga cukup2 je..Semangat nak masak tu ada, bila dah masuk dapur buat kerja sikit, terasa penat. Sudahnya terbaring. Hehe.. Semalam baru ada tenaga balik untuk memasak. Wahai energy, silalah kembali..Hehee..

Menu semalam, saya masak simple je. Teringin sangat nak makan bihun goreng. Sebab cik adik manis pun nak makan sekali, saya buat bihun goreng Singapore. Senang, semua boleh makan, x pedas. Walaupun husband lagi prefer bihun goreng biasa, tapi banyak juga dia makan. Dan juga saya buat ayam percik. Lepas sahur, siap2 marinate ayam tu, petang tu terus bakar. Saya lagi prefer guna kuali non stick dari masuk oven.. 

Bihun goreng Singapore.

Ayam percik

Ayam percik ni saya ambil resepi dari Kak Hanieliza. Bahan perapan tu saya main agak2 je, sebab saya masak ayam 3 ketul bahagian dada. Macam resepi Kak Liza tu menggunakan 2kg ayam. 
Ayam Percik

Bahan:
2 kg ayam [potong 4 keping]
3 cawan santan pekat [perah gunakan air kelapa dari 1 biji kelapa ] (saya guna santan dalam kotak je)
1/2 cawan air asam jawa
1 s/t gula
1 s/b halba
garam secukup rasa

bahan mesin halus
20 tangkai cili kering
4 biji bawang putih
3 cm halia
5 batang serai

Cara
1. Lumurkan sedikit garam dan tepung ubi kayu pada ayam dan bilas bagi menghilangkan bau hanyir.
2. Masak ayam dalam kuali bersama bahan mesin, santan, halba dan asam jawa sehingga sederhana masak (kuahnya tinggal sedikit). Tetapi pastikan segala rempah sebati dengan ayam.
3. Alihkan ayam ke ketuhar dan panggang pada suhu 200' C sehingga ayam masak dan berwarna perang keseluruhannya. [boleh juga panggangkan ayam menggunakan pemanggang ikan tu]
4. Hidangkan dan hiaskan dengan salad atau timun.

Wednesday, July 25, 2012

Making cookies by the smallest masterchef

Tajuk tak hengat...
Projek buat cookies ni seminggu sebelum puasa. Hari2 anak dara saya minta cookies. Dia paling suka cookies famous amos punya, kalau tiap2 hari beli mau kopak mak bapaknya. Masa beli barang di Giant, terjumpa tepung instant cookies jenama nona. Terus beli, dan bagitau kat Humaira balik nanti kita buat cookies. Tersenyum lebar anak dara saya..

Memang excited Humaira bila mummy ajak buat sama2..Selepas siap adunan, mummy letak adunan dalam bekas kecil, gasak dia lah nak buat bentuk apa. Hahaa...Tapi memang sepanjang buat dia sangat happy. Bangga dapat tolong mummy. Kerja anak dara ni masukkan cookies dalam balang bila dah sejuk. Dapatlah dalam 2 balang kecil. Dah tinggal 2 keping je. Katanya, sayang nak habiskan. Nanti kita buat lagi yer Humaira..

Cookies in the making..Abaikan aje meja berselerak tu..



Tak menyempat nak makan cookies...

Friday, July 20, 2012

salam Ramadhan

Alhamdulillah...insyaalah esok kita semua akan mula berpuasa. syukur kerana dipertemukan lagi dengan bulan yang penuh keberkatan.semoga ramadhan kali ini lebih baik dari sebelumnya.maaf dipinta andai ada salah dan silap..juga selamat berpuasa kepada teman2 di Indonesia, Mesir, Mekah dan seangkatan dengannya yang menyambut bulan puasa hari ni.

nuffnang

Related Posts with Thumbnails