Mengajar si Humaira the real ABC. Jom main susun-susun huruf plak..Aman sikit mengajar si kakaknya, bila adik tengah terbongkang tidur kat belakang tu. Haha...
Puzzle pun dah terror susun. Mana taknya setiap hari 3-4 kali dia buat.
iklan nuffnang
My sweet story...
Tuesday, March 26, 2013
Friday, March 22, 2013
RTC gopeng
Awal bulan March balik kampung singgah RTC. Dulunya dikenali sebagai TEMAN. Kalau dari highway dari arah Selatan nak ke Utara bolehla singgah di RTC Gopeng. Macam2 barang IKS ada jual di sini. Tempat makan pun banyak..Masa saya pergi tempohari, banyak juga ruang niaga yang masih kosong.
Daddy dan Humaira depan pasaraya Mydin |
Deretan barangan industri kecil ada di sini. |
Pasar basah |
Sayur-sayuran |
Ada banyak tempat food court. Daddy makan di Nasi Kandar Padang Kota. Sedap katanya.. |
Labels:
Info
Thursday, March 21, 2013
Satay dan kuali ajaib
Orang lain dah lama guna pemanggang ajaib, aku baru terhegeh2 nak guna. First time guna pemanggang ajaib ni kita masak satay.
Resepi satay ni macam2, ada yang simple, ada juga yang remeh. Kali ni nak try resepi paling sempoi dari Kak Jee. Menurut kata Kak Jee, resepi ni turun temurun dari arwah datuk Kak Jee yang memang terkenal dengan gelaran Raja Satay Malaysia iaitu Majid Satay. Maybe orang lama yang duduk di Kampung Baru kenal kot Majid Satay.
Resepi saya copy dari blog Kak Jee
Bahan2nya: (SATAY)
600 gram daging batang pinang.
1 cawan gula pasir
2 batang serai
2 sudu besar kacang tanah
1 sudu besar garam (saya guna 1/2 sudu je, just nice rasanya)
1 sudu besar serbuk kunyit (saya guna 1/2 sudu)
caranya:
Daging dibersih2kan urat2 dan lemaknya dan dihiris halus dalam sebesar ibu jari. Kacang tanah disangai tanpa minyak dan dibuang kulitnya. Ricik serai dan tumbuk halus, asingkan dan tumbuk pulak kacang tanah. Masukkan dalam besen semua bahan seperti gula, garam, kunyit serbuk dan serai serta kacang tumbuk tadi. Gaul rata. Pastu masukkan daging tadi dan gaul sampai rata betul2. Perap selama dua jam. Jangan bubuh sebab air daging tu akan keluar setelah diperap hampir dua jam. Pastu, cucuklah guna lidi daun kelapa atau sekarang orang pakai lidi buluh. Kemudian bakarlah atas tempat bakar yang guna arang. Amik sebatang serai diketuk2 sikit, Kemudian bubuh sikit minyak dalam mangkuk campur air sesudu. Pastu celupkan serai dalam minyak dan tepuk atas satay masa bakar. Balik2kan. Hati2 jangan terbakar lidinya atau daging hangus. Satay ayam pun sama caranya. Beli isi dada ayam.
(KALAU NAK BUAT SATAY GORENG, TAK PAYAHLAH CUCUK DAGING PERAP. GORENG SAHAJA DAN CURAHKAN KUAH DIATASNYA. ATAU DIMASUKKANA SATAY YANG TELAH DIGORENG DALM PERIUK KUAH)
600 gram daging batang pinang.
1 cawan gula pasir
2 batang serai
2 sudu besar kacang tanah
1 sudu besar garam (saya guna 1/2 sudu je, just nice rasanya)
1 sudu besar serbuk kunyit (saya guna 1/2 sudu)
caranya:
Daging dibersih2kan urat2 dan lemaknya dan dihiris halus dalam sebesar ibu jari. Kacang tanah disangai tanpa minyak dan dibuang kulitnya. Ricik serai dan tumbuk halus, asingkan dan tumbuk pulak kacang tanah. Masukkan dalam besen semua bahan seperti gula, garam, kunyit serbuk dan serai serta kacang tumbuk tadi. Gaul rata. Pastu masukkan daging tadi dan gaul sampai rata betul2. Perap selama dua jam. Jangan bubuh sebab air daging tu akan keluar setelah diperap hampir dua jam. Pastu, cucuklah guna lidi daun kelapa atau sekarang orang pakai lidi buluh. Kemudian bakarlah atas tempat bakar yang guna arang. Amik sebatang serai diketuk2 sikit, Kemudian bubuh sikit minyak dalam mangkuk campur air sesudu. Pastu celupkan serai dalam minyak dan tepuk atas satay masa bakar. Balik2kan. Hati2 jangan terbakar lidinya atau daging hangus. Satay ayam pun sama caranya. Beli isi dada ayam.
(KALAU NAK BUAT SATAY GORENG, TAK PAYAHLAH CUCUK DAGING PERAP. GORENG SAHAJA DAN CURAHKAN KUAH DIATASNYA. ATAU DIMASUKKANA SATAY YANG TELAH DIGORENG DALM PERIUK KUAH)
* Saya guna pemanggang ajaib, masuk je ayam perapan tu dalam kuali dan tutup. Tak samai 10 minit dah masak. Memang ajaib lah kuali ni , i likeee. Takyah guna oven dah, Jimat masa,
Inilah kuali yang saya guna
Taraaa..dah siap..
Hidangkan dengan kuah kacang, nasi impit, timun dan bawang. Kuah kacang tu ready made punya, sangatlah kurengg rasanya. So banyaklah berlebih nasi impit.
Haaa..jangan membazir nasi impit. Esoknya saya buat soto.
Satay yang lebih tu, boleh buat breakfast. Kita ubah sikit2, jadilah kebab.
Labels:
resepi
Thursday, March 14, 2013
Sagu gula melaka
Antara dessert yang saya suka makan. Sagu gula melaka. Jarang buat sebab saya seorang je yang suka makan dessert ni. Beli sagu ni paket kecil je, buat dalam 1 cawan. Letak dalam bekas dadih dapatlah 7 biji. Sedap makan time cuaca panas. Dessert ni sejukkan dulu dalam fridge. Memang marvellous.
Resepi sempoi aje.
- 1 cawan sagu
- 3 cawan air
- Masak atas api perlahan sehingga kembang dan sagu menjadi jernih. Dah kembang tutup api, basuhkan dengan air untuk menghilangkan kanjinya.
- Bahagikan kepada 2 bahagian. Satu diletakkan pewarna hijau, satu lagi pewarna merah. Nak kasi cun aje, nak warna plain pun boleh aje.
- Sejukkan sagu di dalam fridge dan dihidangkan bersama sirap gula melaka dan santan.
- Santan saya guna santan kotak. Campur sedikit dengan air dan garam. Masak di atas api perlahan sehingga berwap. Jangan sampai mendidih plak. Jadi lai nanti. Heheh
- Gula melaka MIL saya bagi. Memang asli. Ada saudara emak memang buat bisnes gula melaka. Sedap sangatt. Saya main agak2 je bancuhan sirap gula melaka ni, yang penting rasa manis. Memang lah manis, takkan tawar plak ye dak?? tampo kang.
taraaa...sedapnya mkn sejuk2 |
Ada balance lagi sagu tu, kita buat kuih sagu plak. Dah lama dah buat kuih ni. Selalu org buat warna merah, kita tuko warna coklat. Rahsianya...guna gula melaka. Banyak stok gula melaka, kita ubah skit resepi. Hehehe..Yang penting krativiti. Wakaka..
Resepi ni saya main campak2 aje. 1 cawan sagu dan 3 cawan air. Bila air dah mendidih baru masuk sagu. Kemudian letak 1 cawan gula melaka. masak sehinnga kembang. Masukkan dalam loyang.
Tips:. Kalau nak bagi sagu bertambah cantik, lepas masuk dalam loyang kukus sekejap. Tekstur sagu akan jadi cantik. Kalau taknak kukus pun takpe.
taraaa..inilah hasilnya |
* Ada balance lagi sagu. Tengah fikir nak buat dessert honewdew sagu. Kalau makan di restoren johnny's antara dessert yang wajib di order.
Labels:
resepi
Wednesday, March 13, 2013
Happy 5 months old Firaas
Semalam 12 Mac genap usia Firaas 5 bulan. Setahun pertama ni seronok tengok milestones baby, progress mereka cepat. Dari meniarap, merangkak, tumbuh gigi, bertatih dan berjalan semuanya berlaku dalam tempoh setahun pertama usia baby.
- Anak boboi memang lasak, lain benar dengan perangai kakak dia. Gigi bawah dan tumbuh, tajam.. Bakal menjelma sebatang lagi kat bawah. Dah nampak putih je kat gusi. Part ni mummy tak suka. Berharap sangat tumbuh gigi lambat, nampak gayanya kena redha lah bila usia 5 bulan dan tumbuh gigi. Bukan apa, sekali dia gigit breast hadoiii..rasa nak lempang aje. Hahaha nasib baik kecik, tak tau apa2 lagi.
- Bab meniarap dah expert. Berguling2 ke sana sini. Selalunya bila Firaas, tidur sedar2 dah ada kat kaki mummy.
- Suka sangat hisap jari. Sehingga kini tangan daddy aje dia tak berjaya hisap lagi. Hahah muka tak puas hati. Kalau dengan kakak dia jangan ceritalah, kaki kakak Humaira pun dia hisap. Yang ni memang hangin sikit. Yang kakaknya diam aje.
Gambar budak 5 bulan. Pagi tadi snap..Masa ni belum mandi lagi
Lepas mandi. Peel sama macam pakcik Firaas, tidur mesti masuk ibu jari dalam mulut.
Budak bam bam ni belum cucuk lagi. Berapa kg lah berat dia sekarang. Dah lah susah nak duduk dalam stroller apatah lagi baby carier. Rasa nak tercabut bahu bila dukung ini bodak..
Labels:
Firaas
Friday, March 8, 2013
Selamat Pengantin Baru Zana & Amir
Selamat Pengantin Baru dan tahniah buat BFF, Zana dan pasangannya Amir. Semoga gembira melayari hidup berumah tanggan hingga akhir hayat. Zana di kawan baik masa di sekolah teknik dulu..Majlis berlangsung pada 2 Mac lalu di Bidor Perak.
Alamak...bam bam nyer tuan blog ni.. |
Labels:
friends
Thursday, March 7, 2013
Kerana seekor lipas..
Kerana seekor lipas dalam kitchen kabinet aku jadi penat. Penat apa???Penat kena basuh balik semua barang2 dalam kabinet, mop lantai bagai. Sehari suntuk hokey nak mengemas semua barang2 tu.
Alkisahnya sebelum cuti CNY, buka kabinet dapur, terpandang seekor lipas. Huwaa dah cuak. Nampak nor penakut lipas. Kakak aku memang selalu mengata, harap je badan besar, lipas kecik pun penakut. Dalam banyak2 binatang, aku paling takut dengan lipas. Tikus or cicak takpe lagi. Sama juga lah dengan my husband. Cuma dia idakler takut melampau macam aku, husband geli sajork. Huhu pecah rahsia.
Sejak tau ada penghuni lain dalam kitchen kabinet, tak buka dah. So cik abang saya terpaksalah beli perangkap lipas. Kalau nak sembur racun lipas, penuh pinggan mangkuk dalam tu. Pasang perangkap tu sebelum balik kampung..
Bila dah balik Shah Alam, benda pertama yang cik abang i tengok mestilah dalam kitchen kabinet. Apa jadi..
Jeng..jeng..jeng..
*
*
*
*
*
*
Nampak tak dalam circle tu? masa tu lipas ni hidup lagi. tengah berusaha untuk melepaskan diri dari gam. Kami pun biarkan ajelah dengan harapan lama2 nanti dia akan mati..
Tapi ada tapinya...............
Esok pagi aku check, sudah hilang.. nan hado hokey. Huwaaa berjaya juga lipas ni melarikan diri. Bila bagi tau dekat cik abang i, mulalah dia hangin. ni lah namanya kerana seekor lipas..kami laki bini bergaduh. Sentap mak sekejap bila laki marah2 i. Mulalah bising2..masa nak pasang kitchen kabinet husband memang menentang..sebabnya masalah lipas ni.
Laki aku ni dah mula hot. Siap kau lipasss..selagi tak jumpa selagi tu lah laki aku cari sampai lubang cacing. Akhirnya jumpa juga..Habis kena lenyek lipas tu. Haha.. Lipas tu melarikan diri dalam drawer. Maybe drawer ada terbuka sikit.
Akhirnya dapur dah jadi tongkang pecah. Biasalah bab mengemas bini dia plak take over. Penat woo kena basuh balik semua perkakas dan mop lantai.
Selama ni kiteorang memang jaga tempat2 yang ada potensi lipas membiak. Tapi ada juga yang terlepas pandang. Rupa2nya, ada satu lubang bawah drawer tempat lipas membiak. Sebelum ni lubang tu memang tertutup, tapi ada sekali sinki sumbat, terpaksa buka lubang tu. lupa nak tutup balik. Ini lah padahnya. Sekali sembur cockroach spray..amik kaw, banyak giler anak lipas mati.
Untuk yang penakut lipas, spray ni memang kena sentiasa ada. Hehe
Subscribe to:
Posts (Atom)