My sweet story...

My sweet story...

Wednesday, May 25, 2016

Celebrate birthdayHumaira

10 May lepas birthday Humaira yang ketujuh. Beriya nak celebrate dengan kawan2. So text guru kelas Humaira tanya boleh ke celebrate birthday. Cikgunya kata ok takde masalah. So saya buat hari selasa minggu lepas, 17 May setelah habis ujian pertengahan tahun. Kek je yang beli, tak sempat mummy nak buat semua. Untuk makan2 mummy buat mini burger dan apam polkadot. Untuk cikgu2 yang mengajar Humaira mummy buat assorted bun. Seharian juga menyiapkan food ni. 

Mini burger tu daging pun saya buat sendiri. Jangan tanya resepi yooo..tak ingat, semua benda main campak2 je. Yang pasti kena letak telur dan breadcrumb sebangai agen untuk memekatkan daging supaya tak berderai. Breadcrumb saya beli di kedai bakery, ada 2 jenis. kaler oren dan putih. Untuk burger saya guna breadcrumb putih. Kalau rajin boleh buat sendiri. Bakar roti sandwich kemudian kisar kering. Humaira tak suka bawang, jadi saya cuma letak separuh je bawang besar yang digoreng supaya wangi, daun sup & bawang, lada sulah dan garam secukup rasa. Kita yang buatkan..sukahati lah nk letak apa.

Apam polkadot dgn 3d wording
Home made daging burger. Sebelum dimasak, adunan ni sedikit lembik.

mini burger untuk kids ni saya tak buat pedas, ada yg tak makan nanti. saya cuma letak cheese, salad, sos mayonis dan thousand island.
saiz yg sgt comel



Gambar di bawah ni dari cikgunya. 

birthday girl with his friends
Makan2
Assorted bun untuk cikgu2

Friday, April 29, 2016

Kuih Permata Hijau

Nama kuih ni permata hijau. Resepi di saya dapat dari facebook. Bahagian tengah warna hijau seperti kuih onde2 cuma intinya kelapa. Rasa seakan2 kuih koci. Kalau yg rajin nak mencuba boleh try resepi ini.. 

PERMATA HIJAU
Bahan A Utk onde2/buah Melaka 
3 cwn tepung pulut 
3 sdb tepung gandum 
1 1/2 cwn air + sedikit garam (anggaran)
Satukan kesemua tepung dan tuang air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yg lembut 
*Buat jer seperti nak buat onde2/buah melaka… 
*Dan inti utk kuih ni guna inti kelapa, mcm inti kuih koci.

B Adunan Putih :
1 ½ cawan santan KARA (jangan campur air)
2 ½ cawan air 1 cawan tepung beras 
4 sudu tepung gandum 
4 sudu tepung jagung
Garam secukup rasa

Cara 
Satukan kesemua bahan didlm saucepan, kacau rata guna whisk dan masak atas api kecil hingga berwap tutup api…. 
Ketepikan. Panaskan kukusan. Sapu acuan dengan sedikit minyak. Buat onde2…. Ambil adunan tepung dan leperkan, isi inti dan bulatkan menjadi bebola.
Masukkan ke dalam acuan dan letakkan ditengah2, buat hingga habis. Tuang adunan santan dan kukus api sederhana selama 20 minit. Sejukkan sebelum keluarkan dari acuan. 

Friday, April 22, 2016

kembali menulis..

Lamanya saya tinggalkan blog ini...Untuk tahun ini, belum ada satu pun entry. Kadang2 rindu untuk menulis seperti dulu, tapi masa sangat2 terhad padahal malas

Masa mula2 blog ini wujud banyak story tentang anak, kemudian masak2. Melauli hobi suka mencuba resepi di internet, kini saya  mula berjinak2 dalam dunia baking terutamanya roti.

Entry pemanas badan, layan gambar my kids. Baru ada sepasang, yang sulung dah 7 tahun, adiknya nak masuk 4 tahun.


ketika usia 6 bulan

usia 4 tahun dengan t shirt yg sama ketika 6 bulan

My daughter ketika usia dlm setahun. now dah darjah 1

nuffnang

Related Posts with Thumbnails