My sweet story...

My sweet story...

Tuesday, April 19, 2011

Percubaan pertama membuat karipap pusing

fuhhh...berpeluh nak buat karipap pusing..Karipap biasa pun tak berapa nak terror ada hati wei nak buat karipap pusing..Inti dah seminggu buat, tersimpan dalam frozen je. Terpaksa merajinkan diri untuk buat karipap..

oklah menjadi juga karipap pusing saya. Patutlah kalau jual karipap pusing mahal sedikit berbanding karipap biasa. Agak leceh nak mengguli tepung kemudian kena gelek. Resepi ini saya ambil dari fotopages Rin, senang sebab Rin tunjuk gambar step by step cara buat. Sukatan je saya main hentam, yang penting masa uli kalau doh tidak melekat di tangan pasti menjadi..inti saya lagi suka guna kentang. Bab membuat inti kena menuntut ilmu lagi dengan MIL. Dia punya inti sedap. saya boleh ratah macam tu je kalau MIL buat. Hehe

Saya copy paste gambar step by step dari fotopages RIN.. Klik pada gambar untuk besarkan



Hasil karipap pusng saya..Taraaa. Takdelah cantik macam Rin punya..Satu lagi petua dari MIL, nak masak karipap kena guna api yang perlahan supaya karipap yang digoreng nampak cantik dan warnanya sekata, tidak gelembung. Ada juga hangus sedikit, biasalah ada pembantu kecil


Orang pertama yang cuba masakan mummy tentunya Humaira. Makan bahagian kelim jer. Sedaplah kononnya tu


Muka puas hati dapat makan..Hidung kembang semangkuk..haha






*Masa family saya datang tempohari, saya goreng karipap frozen. Abang ipar saya kata sedap..Hehe kembang u

17 comments:

♥ Mrs.Eady ♥ said...

huhuh..pandai nyer masak!saya ni hurm..masak ala-ala je :)

NM02 said...

percubaan yang berjaya la nieda.. thumbs up utk awak!!! yey... nnt leh order ye

anie said...

haha..kembang semangkuk hidung humaira....

pandai buat karipap ye..
anie pandai makan je..hehehe

adarnadzmie said...

terror nieda buat karipap ni.. mesti sedap kan..

Dee said...

bukan senangkan buat karipap..nak2 karipap pusing..huhu..tp tahniah kerana berjaya walaupun pertama kali buat..

NzA said...

rajin + pandai..mintak ckit!!!!

mamalieyna said...

rajin dan pandailah...eina kurang sket kalau bab kuih muih ni..hee~

good job tu, cantik jer..

Softtouch [Hanim] said...

mmg leceh buat karipap pusing nie..mak sy n nenek muza kalu buat karipap mesti karipap pusing..lagi satu mak sy ckp kalu goreng karipap tu guna garpu..kalu guna sudip dia senang berderai..cpt rapuh lah dlm kuali tu

sar said...

it seems delicious

Ummi Salsabila said...

sedaplah nmpknya..nak rasa! :)

MrS. F!zA said...

kita mmg gemar sgt karipap pusing..lg sedap yg dipusing dgn karipap biasa..

*entah bila nk bljr bt karipap..huhu

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

rajinnyer awakk.. =)
sy pun rajin gak taw, rajin kopipes resepi.. n rajin makan.. heheheh..
insyaAllah, wanna try ni..
asben suke, tp kena letak isi daging.. heheheh.. =)

Jasfyra said...

cantik la wak...mesti rasa pun sedap

[-suziey-] said...

waaaa terrornyaaa..suka sgt karipap..hiks..

- Leena - said...

shanggeh lah nieda..sudah berjaya membuat karipap pusing yg memeningkan..gud2...2hands thumb up..

Farra Dhelina said...

ooo mcm tu ye..baru lah clear bc entry akk ni..dah fhm dah..

tgal tgu mood nak buat je ni hehee..

tq kak!

mrs.spicy said...

eee..jadi! farah claim fail lagi.kadang2 ok. kadang ko.

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails