My sweet story...

My sweet story...

Thursday, June 9, 2011

Kek dan coklat untuk Humaira

Minggu lepas gigih mummy siapkan kek dan coklat untuk anakanda Humaira. Tak plan pun nak buat semua tu, semuanya gara-gara Humaira dapat pamphlet kek Upin & Ipin masa jalan2 di SACC. Tiap-tiap hari tunjuk kek cakap nak mamam. Humaira memang peminat setia Upin & Ipin. Sempat juga lah mummy search internet nak order kek Upin & Ipin tapi disebabkan nak kek tu cepat semuanya tak dapat nak buat. Mummy nak sambut birthday Humaira bersama family yang datang minggu lepas. Kesian Humaira

Jadi, gigih mummy ke kedai menjual peralatan bakery untuk penuhi permintaan si kecil ni. Nasib baik ada kedai ada jual edible image gambar Upin & Ipin tapi saiznya besar sedikit. Lepas tu nampak edible image mickey mouse nak moh pula (Humaira panggil mickey mouse, MOH)

Inilah edible image yang dibuat dari kertas gula. Harga sekeping (besar A4) RM10.50


Inilah cup cakes hasil decoration dari mummy..tangan takde seni so kita buat simple je. Humaira bukannya nak makan kek tu, yang dia makan edible image mickey mouse


Ini kek moist untuk Humaira. Kosong je sebab nanti nak letak word happy birthday. Kelakar je deco macam ni


Kemudian buatkan coklat ada edible image macam ni. Dalam tu letak biskut oreo. Puas hati tengok Humaira tersenyum walaupun dia tak makan pun coklat tu. Macam biasa gambar juga yang dimakannya


Disebabkan coklat compound banyak lagi, nak perabihkan kita buat coklat bar. Letak bijirin beras jadilah macam crispy. Resepi ada kt SINI



Inilah hasilnya, siap balut lagi. Sebenarnya lepas balut nak buat cover coklat tulis word happy birthday. Tapi sebab dah lama tak guna adobe photoshop, dah lupa caranya. Nak explore pun tak cukup masa, si kecil ni kacau mummy je



Coklat ini khas untuk anakanda Humaira. Sangat puas hati dapat buatkan semua hasil air tangan mummy. Hehe



Muka budak happy. First impression dia eh..ABC. Haha




* nanti upload gambar Humaira potong kek pula

20 comments:

yatie chomeyl said...

wow berbakatnya mommy humaira ni..untung humaira ;)

~ana~ said...

wah...beruntung nya humaira dpt mummy yg rajin mcm nieda...hu3x...

happy birthday humaira..:)

~ana~ said...

wah...beruntung nya humaira dpt mummy yg rajin mcm nieda...hu3x...

happy birthday humaira..:)

Ena said...

rajinnya mummy humaira ni.. mcm2 humaira leh makan..

Farra Dhelina said...

ya allh..semua buat sendri? bestnyaaa.... dr hasil tgn kan...

akk beli edible image tu kat mn? area shah alam ye?

mrs.spicy said...

wah..nieda dah pandai buat mcm2 jenis coklat.lama-lama boleh jual ni

LiLy @ MumMyQiStInA said...

Cantik kek tu..mesti sedap ni kan..
pandai nieda buat kek..nieda amik kursus buat kek erk..lily pun teringin gak nk masuk kelas buat kek..tp susah gak..Qis Xde jaga..

mamalieyna said...

waaaaahhhhh terror nye nieda...kalau arif nmpk ni, sure teruja, dia addict to Mickymouse, or sebutan dr arif..'Mooochh'...hee~

sure teruja kan humaira, mummy buat sendiri pulak tu..kagum nih~ ^_^

zaidah said...

YA ALLAH RAJINYER MUMMY....CANTIK PLAK TU..RUPANYER IMAGE TU ADE DIJUAL....LEPAS NIE BLEHLAH BUAT SENDIRI KEK N DEKO MACAM MUMMY NYER...

dieha said...

rajin nieda create utk anak..d mana belajar..seronoknya..:)

Huda said...

bestnye..humaira ade mommy yg pandai zwat kek n coklat :)

nieda said...

farra: akak beli kt seksyen 7 shah alam. Kedai tu satu deret dengan pak li kopitiam.

Lily: takde pergi kelas pun Lily, seba itu deco kek tak cantik. Belajar dari internet je. Teringin nk pergi kelas tapi Humaira takleh berenggang dgn mummy dia

dieha: belajar kt internet je.

Mama Farra dan Faris said...

wahhh..

menarik, tertarik nyaer

Dee said...

berbakat betullah sis nieda ni..untung humaira..semuanya mummy yg buatkan..

ieda said...

waaaaa untungnyaaaaa humaira dpt mummy yg rajin dan pandai buat kek dan choc mcm nie .. aunty nak satu ! :)

Ummi Salsabila said...

wow! terornya mummy humaira.bestnya! aufa sgt suka coklat.feveret dia.mahu belajar buat dgn nieda lah..:)

♥Mrs.Eady♥ said...

dah boleh amik tempaahn nie :)

mimi said...

Wow! Besnyer.. Untung Humaira.
Nyway, May Allah Bless her with full of love.:)

Lelord said...

macam2 ada ni

Softtouch [Hanim] said...

lg best kalu semua buat sndiri mcm nieda nie...mesti rasa bangga sbb dpt buatkan sendiri utk humaira...puas hati kan....cntik semuanya nieda...

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails