My sweet story...

My sweet story...

Friday, March 4, 2011

Handmade coklat

Aktiviti membuat handmade coklat. Sebenarnya coklat ini dah lama dalam simpanan, masa kemas dapur baru perasan coklat ni expired date dalam bulan September tahun ini. Sebelum expired baiklah kita buat coklat. Anak dara mummy pun rajin membantu. membantulah sangat .

Mummy hanya buat dark coklat. Masih ada lagi white and milk coklat dan juga perisa strawbery. Mummy minat nak deco coklat cantik2 tapi tangan takde seni. Malas pun ya juga.

Stok coklat yang masih belum dibuka. Semuanya coklat compound


white and strawberi coklat


dark and milk coklat


Untuk coklat kali ini, mummy buat dark coklat dulu. Cair guna kaedah double boiler. Make sure mangkuk lagi besar dari periuk. Gunakan api yang perlahan


Mummy campur dengan badam. Badam dibakar dulu sehingga garing


Kacau sehingga sebati


Humaira pun nak tolong makan juga. Habis lantai dapur berterabur dengan kacang badam hasil kerja Humaira


Masuk dalam mould dan keraskan dalam peti ais. Hasil yang sudah siap. Dah jemu makan coklat, so coklat ni bawa balik kampung.

19 comments:

NM02 said...

wow, senangnya... nnt nak test lah

♥ Mrs.Eady ♥ said...

aiks...senang nyer buat!!!mcm nk buat jugak jek...:)

mamalieyna said...

waaaa i like coklat very much! syoknye buat sendri, then bleh makan puas2..hehe..

pembantu kecil sentiasa menemani..he~

Mamamya said...

bestnya buat coklat sendiri..anak2 lia suka makan coklat...

nak try juga lah... (bila la tu agaknya..hehehehe)

MamaYatie said...

eh, senangnya! untungnya humaira..dpt makan coklat selalu la yer..berbaloi-baloi tolong mummy

Gnie SimplyStyleShop said...

buatnya juz coklat dgn badam je ke sis...bestnye..harus try ni :)

Farra Dhelina said...

pandainyaaaa.....teruja..suka yg biji2 tu..

*hb

Huda said...

bestnye nieda..ari2 leh makan coklat buatan sendiri kan :)

☆ lieya latif ☆ said...

wawiiiiiiiiiiiiiiiii...nampak sodap...kemain lagi little helper tu....abis sepah dibuatnye...tapi takpe, yg penting humaira comey hepi kan nieda kan!!~

~ana~ said...

wah...sedap nya...nak sikit..:)

Dee said...

senang je kan sebenarnya..malas je lebih..hahaha..

NzA said...

senang je rupanya...nnti boleh la cuba buat.....

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

as salam, nampak macam senang jer..mesti sedap nie kan.

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

sedapnyer...
cam ferrero lak jdnyer..
ai ni nk wat seniri virus M banyak.. heheheh

Softtouch [Hanim] said...

muza xbuat2 lagi coklat nieda..teringin nk buat..sedapnya doklat ngan badam tu..mesti bila kunyah terasa2 badam tu kan...

Saliha said...

saya pon dah beli coklat compound, xsabar nk buat tp kene tunggu weekend sbb nnt nk kena kemas dapor lak..malas..tp compound tu kn plastik kn, bole gune sekali je ke atau bole gune byk kali?

QAQA atiqah said...

boil jek ek coklat tu ? tk yah letak pape ke time tu ? so nnti dye pekat la kn ?

Cik Kirana said...

Salam...tadi saja2 cari resipi buat coklat..pastu jumpa blog ni...thanks sudi berkongsi... nampak macam mudah..tapi entahlah boleh buat ke tak..:)..tapi nak try buat jugak lah...heee.:D

jay said...

senang aja buatnye kan..dlu siap bli e-book kat tnet rm40...pastu laptop mletoppp..smua ilang.rugi jer..yg ni freeeee aja...takper lah sedekah aja kan..

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails