My sweet story...

My sweet story...

Tuesday, March 29, 2011

Cubaan membuat cupcakes

Dalam minggu lepas husband belikan mixer. Teruja okey, dah lama aim nak mixer. 2 bulan lepas survey di houtz depot harga dalam rm180. Minggu lepas harga dah turun dalam rm130 shj, tanpa fikir panjang haruslah grab. Saya suka mangkuk kek stainless steel compare dengan plastik.

Hari Jumaat lepas mulalah aktiviti baking kek. Kebetulan kawan saya ada buat kenduri house warming weekend lepas, so bagi dekat dia cupcakes tu. Toping saya guna chocolate ganache. Sampai sekarang saya masih fail lagi deco cakes guna buttercream icing. Takpe, kena practice, practice and practice. Practice makes perfect.

Taraa...boleh dapat dalam 100 cupcakes


Resepi coklat ganache:
  • 400 gram coklat masakan (dipotong kecil).
  • 300 gram whiping cream
  • 1 sudu butter
Didihkan whipping cream dengan api perlahan, kemudian masukkan coklat masakan terus tutup api. Masukkan butter dan kacau sehingga sebati.


* Lamanya tak update blog, mood malas sebenarnya..

14 comments:

yatie chomeyl said...

whip cream tu kalau panaskan jd kental eh? i selalu mixed lama2, untuk buat topping. tak pernah panas kang lg.

panaskan biasa or double boiler?

mummy_ayu said...

suka choc ganache..yum yum...

anie said...

macam best je..nnt nk try jugak la..tapi kena beli mixer dulu la..sebab mixer xde..huhuhu

Jasfyra said...

beshnya cupcakes..kita selalu gak buat.tp beli tepung segera kt kedai kek je..hahaha.topping pun buh coklat je.xreti nk buh menda lain wak

normi said...

akak lak dok cuba buat muffin.. try beli tepung muffin segera.. sedap tapi bentuk hancuss.. hehe.. cubaan demi cubaan demi oven yg baru beli.. haha...

NM02 said...

ala sedapnyerrrr

Zaidah said...

tak pernah cuba lagi buat cupcake...rasanyer macam nak buat jugaklah....

Huda said...

sedapnye cupcake tu :) huda smpi sekang x dpt2 lg beli mixer :) berangan nak wat kek x dpt2 :)

Dee said...

simple tapi yg penting sedap..

☆ lieya latif ☆ said...

wah...lepas ni ade laa kawan aku berjinak2 jual cuppies plak nie...he he he......mane tau kan..dari hobi leh jadikan pendapatan sapingan...pi laa masuk kelas deco2 cake ni nieda...ko minat sure menjadi punye....

Farra Dhelina said...

rajin nya buat sendiri kakk...

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

As salam, mesti humairah suka cupcake nie...

nieda said...

yatie: panaskan mcm biasa masuk dlm periuk sampai didih (i mean dia akan keluar buih2).

mamalieyna said...

rajin nieda..eina tak pernah cuba buat..hu~ ada resepi simple pun tak cuba2..hehe..

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails