My sweet story...

My sweet story...

Tuesday, March 22, 2011

Aktiviti masak hujung minggu

Balik kampung Muar tempoh hari MIL bagi cili blend, gula melaka, santan dan kelapa parut...Kebetulan pula kawan baik saya baru balik dari Sabah ada bagi ikan bilis dari Sabah. Apa lagi jom masak...

Aktiviti pagi Sabtu masak nasi lemak. Jarang betul masak heavy breakfast pagi. Nasi lemak ni bagi saya sedapnya terletak pada sambal. Kadang2 sambal bilis saya buat sedap, kadang2 tak sedap. Saya pun google mencari tips menyedapkan sambal. Antaranya guna hommade cili, bawang dan sedikit bilis dikisar dan yang paling penting masak sambal guna api yang perlahan. Dan kali ni memang sedap sambal tu..Hehe...

Mood tengah rajin, bungkus dengan daun pisang..Terbaik..


Humaira lagi suka makan anggur dari nasi...Memang sentiasa ada stok anggur dalam fridge. Sengaja buat muka macam tu, tau mummynya nak snap pic



Petang tu pula mahu menziarahi my best friend yang baru pindah rumah. So buatkan buah melaka. Semua bahan memang dah ada dekat rumah. Gula melaka yang MIL bagi memang sedap, asli diambil dari nira kelapa. Ada lebihan daun pisang, so bungkus je dengan daun pisang.



*Ahad pula gantung kuali, ada jemputan kahwin di Ampang. Memang grand wedding ni, nanti i story

17 comments:

~ana~ said...

buah melaka dlm daun pisang mmg terbaik...waaa...nak sikit....:)

Ena said...

nampak mabeles lah nasi lemak tu.. cam makan kat kedai pun ada ngan bungkusan daun pisang tu.. hihi.. memg sedap & wangilah nasi tu kan..


alor comeinye rhumaira makan buah.. hihi..
anak2 yg tak de masalah kesihatan cma asma memg elok diberi makan buah2an.. kalo cam anak2 ena tu buah anggur antara buah yg terpaksa dielakkan.. huhu..

NM02 said...

gula melaka makan time bukak pose... perghh.. mantop

[-suziey-] said...

perghhh siap balut daun pisang yg xthn tu..ekekek:D haih terliur tgk ni ha...klu kita suka letak lg byk sambal..hehe wajib ade kacang..ikan bilis xde xpe..ekekek:D

waa si kecik suka mkn anggur yek..xpe elok..ade vitamin C.. :)

Zaidah said...

segala makanan klu dibungkus ngan daun pisang memang sedap aromanyer....

♥ Mrs.Eady ♥ said...

sedap nyer nasi lemakkk...:)

Dee said...

sedapnya nampak nasi lemak ngan buah melaka tu..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

perrgghhh..sedapnye nasik lemak tu..
hehe..comel humairah buat muke cam tu...menikmati sungguh.. ;)

Wina Momma Kira and Akil said...

bestnye nieda pandai msk nasi lemak...wina buat sambal mesti x sedap huhuhuuu

Kira pun peminat anggur :-)

Wina Momma Kira and Akil said...

eh, lupa nk cakap!

nanti share la recipe sambal nie hihihi

ieda said...

aah nampak sedap bila adanya daun pisang kan :)

haaa buah melaka tu memang sedap nak2 kalau dpt gula melaka yg peor kan akak suke .. tapi sampai skrg jarang buat kalau sorang2 nie .. selalu buat bila ramai2 :))

Farra Dhelina said...

nasi lemak daun pisang mmg sedap!! wangi kannn..tu yg buat bertamabh sedap tuu

NzA said...

aroma daun pisang tu dh cukup membangkitkan selera..tambahan dgn nasi lemak yg marvelous tu....

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

As salam, BSB pun minggu masak memasak juga...sedap nyer tengok buah melaka tuee...siap bubuh dlm daun pisang lagi.

Intan said...

Adoi nasik lomak daun pisang...perghhh layan okey!

Nieda share lah resepi sambal tu..hee hee..intan pon kengkadang masak sambal jadi kengkadang tu...ekeke :D

Humairah samalah ngan arissa suka anggur...leh geng nie ;)

anie said...

wah siap letak atas daun pisang...
mesti bertambah2 sedap nie..

Softtouch [Hanim] said...

betul nieda...nasi lemak ni yg pnting smbal mesti sedap..mmg nmpak sedaplak smbal tu nieda...siap bungkus dlm daun pisnag lagi..

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails