My sweet story...

My sweet story...

Sunday, October 16, 2011

Menu hujung minggu

Dah makan? mummy baru je makan tengahari. Sejuk sikit baru lepas hujan. Dah lama tak up gambar msak2 ni. Bila hujung minggu selalu mummy masak makanan kegemaran daddy dan Humaira. Daddy memang suka kalau mummy masak isi ikan dory masak sweet sour tapi mummy idakler minat dengan rasa ikan dory ni. Pernah makan dulu ikan dory masak asam pedas di Restoren Rasamas, terus reject sebab ikan tu kuat betul rasa tanah. Macam rasa ikan sungai. (Mummy memang tak makan ikan sungai). Humaira pula suka betul ikan pari. Pergi pasar memang wajib beli ikan pari untuk si kenit ni.


Inilah lauk tengahari tadi. Ikan dory sweet sour, sayur baby kailan ikan masin, pari bakar (bakar atas kuali non stick je) dan sambal style jawa. First time buat sambal jawa ni memang sedap walaupun kaler tak menarik. Sepatutnya guna cili padi merah tapi nan hado kat rumah so pakai cili padi hijau je. Plan hari ni sebenarnya nak masak ayam penyet tapi malam tadi baru pekena ayam penyet di restoren Wong Solo, teringat2 sambal ayam penyet yang meletop tu, terus hari ni cuba buat sambal style jawa. Resepi sambal saya ambil di fotopages Rinn Chan di SINI. Thanx yer Rin sudi kongsi resepi. Blog masakan saya selalu masuk blog Kak Rin dan Kak Ita dan ada 2-3 blog lagi. Suka sebab mereka tunjuk step by step selain food presentation sangat menarik..Orang tak pandai masak macam mummy memang kena tunjuk step by step. Bilalah nak jadi serajin mereka ni..Hehe..Lagi satu suka tengok gadget dapur mereka.


Ini menu petang semalam, Sandwich. Punyalah tinggi bahan2nya.. Mummy pun hantu sandwich, tiap2 bulan wajib beli di Subway. Bahan2 nak buat sandwich mummy beli di Tesco termasuk roti. Roti sandwich tu saya bakar dalam oven supaya roti tu rangup dan fresh. Humaira siap buat peace lagiii kat belakang tu. Si kenit ni pun tgh menikmati makanan. Humaira memang tak minat sanwich.



Bersungguh2 makan fries. Sebenarnya fries tu panas lagi, sebab tu muka jadi macam tu. Tak menyabar nak makan







* Good luck daddy untuk PHD Proposal Defenses Selasa ni. Memang tak keluar mana2 sangat weekend ni, daddy sibuk dengan proposalnya. Harap2 semuanya ok dan tak kena reject.

4 comments:

mamalieyna said...

humaira suka pari?..cam pelik je sbb auntie tak reti nk mkn ikan pari..hee~

alolo...tak menyabar ye nk nyum kentang..comel~

dieha said...

nieda : diha n hubby suka mkn dory sweet sour..mmg fav..klu nieda nk hilangkan bau tanah tu..ms goreng campurkan dgn telur..lg sedap..and satu lg..br2 ni hubby ada try buat dorry..tp goreng guna tepung khas utk ikan...mmg sedap..rapuh..hehe.

lieyalatif said...

sedapnye laa nieda oiiii...teliur lieya tau...lagi2 ade sambal jawa tu....mau bertambah mkn ngan nasi panas tuuu.....

lieya pun suke subway...mase preggy dayyan dulu berhantu...srkang dah slow sikit heheeheh

adarnadzmie said...

suka sgt humaira ngan fries yer... sama ngan anak akak yang no.2 tu... hehe.. sedap2 menu nieda masak tu...

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails