My sweet story...

My sweet story...

Monday, July 25, 2011

Kisah musim buah-buahan di kampung

Jumaat lepas balik Muar, tengah musim buah-buahan tempatan. Seronok ada kampung yang dipenuhi dengan pohon2 buah yang sentiasa mengamit perhatian. Tahun ni buah2 di kebun mertua saya lebat berbuah setelah hampir 2 tahun merajuk terutamanya rambutan. Puas hati sangat dapat makan buah tempatan. Syukur kerana saya masih ada kampung.

Buah durian dan rambutan tengah banyak di kampung, manggis dan pulasan masih banyak yang belum masak sepenuhnya. Buah duku tak berbuah pula tahun ni. Masa kami datang minggu lepas durian di kebun ayah hampir ke buah penghujung, so tak banyaklah dapat. Tapi kami tak heran sebab saya dan husband tak makan langsung durian. Saya ada tulis status di wall facebook tentang musim buah di kampung. Ramai yang nak doyan...Sorry lah kawan2 sekalian alam, kalau rumah awak semua dekat dah lama saya hantar doyan.

Buah rambutan jenis anak sekolah. Rambutan pun ada banyak jenis. Antara yang saya tahu jenis gula batu, anak sekolah, kahwin dan kampung. Anak sekolah antara rambutan yang sedap. Pokok di kebun belakang rumah ayah rendah, Humaira pun boleh capai. Bak kata Atuk Humaira, sambil baring pun boleh petik.


Ayah sedang menikmati buah rambutan.


Berehat sebentar setelah kepenatan memetik buah rambutan


Sedap weh...merah ranumm


Closed up...rambutan dipenuhi dengan semut. Bising mulut Humaira sebut nyamuk, nyamuk. Semua serangga disebutnya nyamuk


Buatkan saya terliur...


Humaira pun suka rambutan..Sikit2 sebut nak tan....


Buah pulasan yang masih hijau.



Menanti buah yang tak gugur...Hehe


Masamnya muka cik adik manis..Orang bandar tak pernah masuk kebun macam nilah, nak berdukung bila tengok semak samun


Gambar candid entah bilalah husband ambik. Tak senonoh, hilang ayu i...hik hik




To be continue..... Banyak sangat gambar cantik tertarik taken by my husband. Dia kalau dah dapat menembak memang banyaklah gambar cantik2. Ini semua gambar hari pertama di kebun belakang rumah. Hari kedua kami ke kebun di Kesang Laut pula. Later2 nanti kite upload

13 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

meh sini post sikit durian utk daku ni...duk ler tertgk kat blog semua org tapi tak dapat mkn lagi ni...

MrS. F!zA said...

omak aih...pg2 ni terliur tgk rambutan..dhla kita ni hantu moktan..hikhik

LiLy @ MumMyQiStInA said...

wah..syoknye..geramnye tgk buah rambutan tu..semua msk2..rendah jer..Humairah pun blh petik..jeles aunty tgk.. :)

lieyalatif said...

gambar candid tu comey wakakakaak...kemain dok mengulum biji rambutan ye ak heheheeheh

lieya pun baru lik melaka semlm nieda...dpt le mkn rambutan durian sume.....kalo kat johor baru ade pulasan, tapi tu laa sejak ade monyet lieya...tak merase kiteorg buah pulasan tu...asek kene rembat jek....bengang jek....

Huda said...

uii..sedapnye tgk buah2 fresh ni..kg huda kat johor rambutan je x berbuah...durian ada :)

mrs.spicy said...

rambutan anak sekolah memang sedap!
huhu..ingat dulu masa kecik2 kalau anak sekolah ni tak masak sangat pon dah ambik. naik makan atas pokok. wah rindu!

Jasfyra said...

syokkan ada dusun.bestla humaira mkn rambutan ;)

~ana~ said...

waaa...teringin nya rambutan tu...best nya tgk pokok rendang2 je...

rasp said...

ya Allah sis....
kalo i balik kampung u...
mau kembung perut i dibuatnya...
mmg heavan kalo ada pokok2 buah2an nie ....
kalo umah kita dekat...
mau i tuntut sebakul moktan hehehe

adarnadzmie said...

seronok kan klu pegi kebun buah-buahan tempatan ni... akak balik kg. mmgu lepas dah mkn sepuas-puasnya... hehe

GnieSyazni said...

sedap nye tgk akak makan rambutan..hehe

ieda said...

bestnyaaaaaaa dikk .. terutama sekali deyan dan pulasan .. kalau ada pulasan akak sanggup tunggu kat pokok sampai gugur huhuhu

Softtouch [Hanim] said...

cntiknya buah rambutan tu..muza plak mmg xsuka buah rambutan..suka doyan n manggis...puaskan mkn buah kebun sendiri...

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails