My sweet story...

My sweet story...

Wednesday, November 16, 2011

Kuih lopes

Kuih favorite saya zaman kecik2 dulu. Selalu minta emak buatkan. Emak saya buat memang sedap, balut pula pulut dengan daun pisang. Aroma daun pisang tu yang membuatkan kuih lopes yang emak buat sedap dan juga kaler hijau kuih tu dari air pandan yang asli. Kalau saya yang buat dah tentu guna paste pandan je.

Khamis lepas saya puasa sunat, teringin nak makan kuih lopes. Sejak kahwin ini kali kedua saya buat kuih lopes, husband tak berapa gemar makan. Saya sorang je yang makan lebih baik beli. Saya buat pun sikit je, 1 cawan pulut tapi tetap tak habis. Dah selamat masuk cik tong, membazir je kan.

Kali ni saya guna resepi dari sifu chef Hanieliza. Dulu rajin intai-intai fotopages Kak Liza kalau takde idea nak masak. Sekarang Kak Liza aktif menerbitkan koleksi buku masakan. Emak mertua saya ada 15 koleksi buku resepi Kak Liza, dia kata buku ni bagus. Semua yang MIL cuba menjadi. Saya cuma ada satu je, iaitu koleksi kuih kukus.

Kalau ikut step by step gerenti jadi..


I follow the resepi..cuma saya kurangkan separuh dari sukatan. Yang makannya sorang je


Cara Kak Liza, pulut tu diletakkan dalam mangkuk kecil. Saya ikut style emak saya, balut dengan daun pisang. Aroma daun pisang kan wangi.


Taraa...dah siap. Lepas ni kalau teringin nak makan kena beli ajelah. Membazir je kalau tak habis

8 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

sgt rajin la nieda nie... :)

sue zainun said...

owhh sue suka makan kuih lopes.nyummyyy.en suami pon sama sampaikan suami dulu kecik2 dipanggil lopek sempena nama kuih tu..hahaha..skang pon kalo kwn2 rapat ada la jgk panggil nama tu..

lieyalatif said...

LIEYA PUN suke kuih lopes.....lagi2 kalo gule tu pior gule kabung...fuh mmg sedap....

MamaYatie said...

rajin tul mummy humaira ni..

saya kalo bab kuih mmg tak brapa ada mood nak buat, sbb nnt makan sorang2 jer..huhu

~ana~ said...

nieda, ana pun suka kuih ni tp biasa mmg beli la..setakat nak mkn sorang kan...nieda ni rajin la..:)

adarnadzmie said...

sama la buku resepi kita nieda... hehe...

mamalieyna said...

rajin betul nieda...eina belum serajin nieda la..anak 2 esok kena lebih rajin la masak2 camni..hee~

Softtouch [Hanim] said...

muza pun suak kuih lopes...igt dulu masa kat kolej azie suka sgt mkn kuih lopes ni..masa tu mak muza masak kuih lopes tu....selalu lah bwk p kolej...kalu muza tau nieda suka, dulu muza boleh bg nieda sikit..hehehee

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails