My sweet story...

My sweet story...

Friday, February 19, 2010

Cerita balik kampung

Jumaat sebelum raya cina kami sekeluarga balik kampung di Muar untuk majlis akikah Humaira. So far jalan takdelah jammed cuma slow sikit di Nilai ada kemalangan. Kami gerak selepas solat Jumaat.

Sabtu, dalam pukul 7.00 pagi kami gerak ke Merlimau Melaka untuk melihat penyembelihan kambing yang akan dilakukan dalam pukul 7.30 pagi. Ternganga mulut Humaira tengok kambing kena sembelih..heheh...

home sweet home, rumah mertua saya. Itu adalah pokok kurma.


Banner pusat jualan kambing..dari rumah mertua ke Merlimau dalam 20-25 minit..


view sunrise di ladang kambing dalam pukul 7.30 pagi. Cantiknya ciptaan ALLAH


Humaira and mummy


kandang kambing


Sempat posing lagi dalam kandang


Antara jenis-jenis kambing, ada yang di import dari Australia..Baru saya tahu kebanyakan kambing import tidak berbau hamis macam kambing Malaysia. Patutlah husband saya ckp, masa dia study kt oversea dulu kambing sedap tak macam Malaysia..Saya bukanlah peminat daging kambing..


Kambing bebiri untuk akikah Humaira


Sengih tengok kambing dia..


Tengahari tu, saya tolong mertua saya masukkan wajik dan telur pindang dalam bekas. Susah sikit nak buat kerja masa ni, Humaira langsung taknak dengan orang. Kesian mak mertua saya. Saya cukup kagum dgn dia, everything dia buat sendiri. Dia sangatlah cekap kerja2 di dapur, berkebun pun cekap. Semalaman tak tidur untuk memasak. Dia sangat menjaga kesihatan. Walaupun umur dah 60 an masih sihat, gigi masih cantik, body pun macam anak dara..menantu dia???? sendiri ada jawapan..

Telur pindang masakan orang jawa, lama nak masak. Mak mertua saya rebus selama 3 hari dengan api yang sangat perlahan. Kalau api kuat nanti telur ni pecah.


Bakul telur ni kira recycle masa kenduri kahwin saya..


Masukkan wajik dalam bekas untuk bagi kepada tetamu untuk dibawa pulang (org jawa panggil bontrot, ecece.. pandainya daku ckp jawa..)



Nanti saya upload lagi gambar masa majlis akikah...

8 comments:

ezan said...

wah meriahnya persiapan majlis akikah humairah... cam kenduri kawen... xsabar nk tgu update majlis nya pualk.. hehehe...

mamalieyna said...

ooo wat majlis akikah humaira ke..siap ada telor pindang lagi..leceh jugak wat telur pindang ni eh, sampai 3 hari..huhu..

besarnya kandang kambing...

comeinye humaira, makin mudah senyum skrg..^_^!

~ana~ said...

waahhh...siap ada telur pindang tuh...nmpak mcm besar2 an je majlis nya nih...humaira makin comey la...

Jasfyra said...

kita suka kambing panggang tp xsuka telur pindang :)

humaira tomei...

Softtouch [Hanim] said...

lamnaya nieda maska telur pindang tu..xtaulah plak mcm tu...mesti meriahkan akikah humaira...xsabar nk tgk pic

Momma Mia said...

huhu meriahnya... Kami pun ada kat Muar @ Parit Yusof tapi dah balik KL on Sunday tuh.

Best jer g ladang kambing ek.

☆ lieya latif ☆ said...

meriah majlis akikah humaira nieda.....siap ade telur pindang....tu org jawa tu selalu buat...lieya pun suke makan telur pindang tu...tgk dari yg mertua nieda buat tu mesti sedap...mesti cukup rase rempah nye sume....heheeheheh

lieya plak ari sabtu tu ade kenduri potong jambul...isnin nie lieya upload yeak heheeheeh

- Leena - said...

bestnye kan...kambing aku kurang, telur pindang pon aku lagi kurang...hehehe...

tp boleh lagi mkn kambing cuma kuantiti xbyk lor...aku pun mungkin akan aqiqah kat kg..wah kuar ank pon lom lagi...tp rsenye begitulah kan..kene adil n saksama

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails