My sweet story...

My sweet story...

Monday, January 9, 2012

Kek karamel coklat moist

posing kek karamel coklat moist


Projek hujung minggu lepas, alhamdulillah akhirnya berjaya juga buat kek karamel ni. Percubaan kedua membuat kek ni, yang pertama dulu tak berjaya (dah tau dah sebab apa tak menjadi, teknik semasa membakar tu salah). Berkobar-kobar nak buat bila tengok blog Liz, cantik je kek karamel tu posing. Terus semangat datang nak buat. Alhamdulillah akhirnya berjaya...

Resepi ni saya ambil dari blog otai dalam membuat kek karamel iaitu sis Munira Baharum. Lepas ni nak try pula buat kek karamel pelangi. 

~kek coklat moist~ (resepi munira baharum)

bahan A:
1 cwn serbuk koko
1 cwn susu cair
1 cwn susu pekat (xsuka manis letak 1/2 cwn je dh ok)
1 cwn gula (xsuka manis letak 1/2 cwn je dh ok)
1 cwn minyak msk (saya guna minyak jagung)
*semua bhn di atas gaul sebati dan msk atas api perlahan...
*rehatkan kejap bila bhn dh sebati...

bahanB:
3/4 cwn tepung gandum
1 sudu kecil (sudu kfc) soda bikarbonat
1 sudu kecil (sudu kfc) baking powder
*semua bhn ni diayak k...

bahanC:
4 biji telur (blender jer)

cara:
satukan bhn B dan C ke dlm bhn A...
secara berselang seli n gaul dengan senduk jer...
dh sebati...ketepikan...


utk karamel:

bahan2:
2 sudu besar gula (ni utk loyang saiz 8")...
kalo guna loyang kecik gula sket, loyang besar gula byk la ye...
jadikan gula hangus supaya kek xmelekat pd loyang...

bhgn atas (karamel):
1/2 tin susu cair
50gm gula castor
1/2 sudu teh esen vanila
3 kuning telur
(kacau sebati lembut je...jgn sampai jd buih ye)

cara:
tuang bahan karamel dlm loyang gula hangus td...
bakar sekejap dlm oven dgn kaedah bain marie (letak loyang kek dlm loyang berisi air di bwh)...dalam 15 minit camtu, utk pekatkan sket karamelnye tu...
kuarkan dr oven...tuang adunan kek atas karamel...
pastu bakar cara bain marie gak selama 1 jam @ sampai msk...suhu 160c...(boleh tengok gambar dibawah kaedah bain marie)
kuarkan dr oven...rehatkan dlm 15-20 minit baru terbalikkan...

**jgn terbalikkan masa panas2 nnti karamelnye pecah**

**pastikan karamel agak beku ye baru tuang adunan...kalo x nnti mmg bercampur lerr ngan karamel tuuu...

**karamel tu nk kukus pon boleh je...dh letak adunan kek baru bakar...

 
Untuk buat karamel, letakkan 2 sudu besar gula..Bergantung kepada loyang, disebabkan loyang saya besar saya letak 4 sudu besar gula supaya karamel ni boleh memenuhi setiap permukaan loyang. Panaskan terus atas api yang kecil


Bila dah jadi gula hangus, segera ratakan gula dgn menyenget2 kan loyang kiri dan kanan supaya memenuhi setiap permukaan loyang.
Biar gula sejuk. Gula yg sejuk ni akan keras dan akan retak2 dan berbunyi spt kaca pecah bila dah keras.
Ketepikan

Untuk membuat coklat moist. Masak atas api sehingga sebati

Sedia untuk dibakar cara bain marie.(Tuangkan air panas dalam loyang yg lebih besar dari loyang kek tadi.
Letakkan loyang yg berisi kek dalam loyang yg berisi air panas tadi
Letakkan pada rak bawah dalam oven. Saya bakar guna api bawah untuk 30 minit yang pertama, dan seterusnya baru guna api atas dan bawah)

Bodak yang tak sabar nak rasa kek mummy. Sangat setia tengok mummy buat kek dari awal hingga kek masak. Mulut bising setiap apa yang mummy buat mesti tanya apa tu??? Comel je, dah besar nanti rajin tolong mummy kat dapur yer.

Lapisan karamel berkedut sedikit, baru belajar katakan.

9 comments:

lieyalatif said...

wah....telan air liur tgk pic kek ni nieda...sedapnye lahai...dari dulu tingin nak rase ...mase tu dok tgk blog masakan le masing2 sume buat kek karamel yg kalerpul tu....mmg terliur laa tgk...

humaira rajin tlg ibu kat dapur yeak...bagus2....

~ana~ said...

waaa....terror nya nieda buat kek karamel nih...ana x berani nak buat takut x jd..heh3x..

Liz Rohaizat said...

mengancam! adoi, tekak terasa nak mkn cake dah

εïз mummyHaza εïз said...

wahhhh sedapnye.... nak try buat nnt la Nieda.. :)

:: Mrs.Eady :: said...

alaaaa terliur!!

adarnadzmie said...

alaaaa nak sket boleh...hehe... sedap nampak kek coklat karemal nieda...

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

perghhhh.. terliur nih!
bulih terai time ghajen².. heheeh

ieda said...

sedapnya dikk
akak suke nie .. tapi suke caremal dia je .. sbb x minat choc ;)

Softtouch [Hanim] said...

sedapnya....1st time tgk kek mcm ni....bila tgk bhnnya..mak ai byknya...pengsan muza...tggu dicha besar br leh buat..

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails