My sweet story...

My sweet story...

Thursday, December 8, 2011

Popia oh popiah

Kononnya nak buat sendiri kulit popia basah. Jenguk di my resepi macam senang je bahan2nya. Sekali dah buat....alamak, susahnya. Memang kena ada skill nak melenserkan tepung atas kuali. Apa yang dapat??? tangan saya kepanasan nak melenserkan tepung. Sebelum buat adunan tu, saya tengok demo dulu kat youtube, macam confidence je nak buat. Sekali bila dah cuba.....terus jadi lempeng..Hadoii pasni malas dah nak cuba.

Tebal semacam je dah macam lempeng...Letak je dalam kuali, cepat sangat kulit popia ni masak. Terpaksa masuk Cik Tong, membazir sajork.


Saya terpaksa gunakan penggelek ni untuk meratakan kulit popia. Lepas tu baru masak atas api


Daripada adunan ni, dapat 5 keping je kulit yang menjadi. Selebihnya tak menjadi.

Disebabkan inti popia ni saya buat banyak, kita guna kulit popia ready made je. Jadilah popia goreng.

4 comments:

~ana~ said...

nieda, usaha tangga kejayaan...:)

lieyalatif said...

mmg mencabar gak nak buat kan nieda....kire ok gak lieya tgk yg menjadi tu...cun dah tu....

seb baik ade standby kulit popia segera...he he he

LiLy @ MumMyQiStInA said...

ok lah tu nieda..ada juga yg menjadi..^^

Softtouch [Hanim] said...

rajin sungguh nieda ni cube resepi kan....tp muza xbape suka popia ...

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails