My sweet story...

My sweet story...

Saturday, May 14, 2011

Nyamuk Aedes

Selepas husband keluar hospital Isnin lepas, saya sangat benci dengan nyamuk. Hampir RM100 dibelanjakan hanya untuk beli ubat nyamuk elektrik, insect repellent dan racun serangga aerosol. (Beli sampai 6 botol berlainan jenama. Kawan saya Zuera bagitau better beli pelbagai jenama, contohnya hari ni sembur guna ridsect, esok fumakilla, lusa king kong dsb supaya nyamuk tak imune). Setiap pagi memang akan sembur guna aerosol, kemudian sentiasa pasang ubat nyamuk elektrik di hall dan 2 buah bilik. Buat masa ni, memang sepanjang hari saya tak buka tingkap dan pintu, nyamuk banyak di luar. Lepas mandi memang wajib letakkan insect repellent dekat Humaira, saya sangat2 risau dekat Humaira. Macam saya ok lagi, dah pernah kena sekurang-kurangnya badan saya dah immune begitu juga dengan husband.

Hari Selasa, sehari selepas husband keluar hospital Jabatan Kesihatan datang rumah untuk buat pemeriksaan sekiranya terdapat tempat pembiakan nyamuk aedes. So far alhamdulillah tak ada. Jabatan Kesihatan bagi ubat jentik-jentik untuk diletakkan di bahagian takungan air di peti sejuk. Bila fikir balik, dah lama gila tak bersihkan takungan air peti sejuk tu. Kadang-kadang kita ni terlepas pandang. Menurut kata Jabatan Kesihatan, kawasan perumahan saya ni merupakan kawasan panas demam denggi. Setiap hari ada sahaja yang masuk hospital disebabkan demam denggi walaupun setiap petang mereka datang melakukan semburan asap.

Semalam (Jumaat) saya ada panggil bibik di kawasan perumahan ni datang rumah untuk mengurut. Bibik tu bagitau bos dia pun dah 3 hari masuk hospital disebakan demam denggi. Saya bertambah sedih bila emak mertua saya telefon bagitau ayah saya demam mengejut. Pagi tadi check darah di Hospital Muar doctor suspek ayah kena denggi. Esok kena datang lagi hospital ambil darah. Mesti kena gigit nyamuk di rumah saya. Sepanjang husband di hospital ayah memang bermalam di rumah saya. Doa saya, moga ayah cepat sembuh...

Share tentang info pembiakan nyamuk aedes. Di ambil dari wikipedia

Tempat pembiakan nyamuk aedes

  1. Dalam Rumah
    1. Akuarium
    2. Perangkap semut
    3. Pasu Bunga
    4. Timba
    5. Tempayan
    6. Kolam (kolah) mandi
    7. Tempat air peti sejuk
  2. Luar Rumah
    1. Tayar buruk
    2. Tempurung kelapa
    3. Botol/gelas pecah yang mengandungi air
    4. Salur air hujan
    5. Tempayan
    6. Pokok Pisang
    7. Pokok Keladi
    8. Longkang yang tersekat
    9. Tangki septik (terdedah)

Pencegahan pembiakan nyamuk aedes

  1. Salin air dalam tempayan, pasu-pasu bunga, kolam mandi tiap-tiap minggu dan basuhlah sehingga bersih sebelum mengisi air yang baru
  2. Buangkan air dari pinggan-pinggan alas pasu bunga seminggu sekali dan gosok pinggan-pinggan itu hingga bersih untuk memusnahkan telur nyamuk
  3. Tutup semua bekas menyimpan air dengan rapat untuk mencegah nyamuk daripada bertelur
  4. Bekas yang tidak digunakan hendaklah dikumpulkan dan dibuang ke dalam tong sampah atau ditanam
  5. Periksa saluran bumbung rumah seminggu sekali untuk membersihkan daun yang menyekat air daripada mengalir
  6. Masukkan garam sebanyak 2 sudu teh ke dalam perangkap semut untuk mencegah pembiakan nyamuk
  7. Peliharalah ikan seperti Ikan Gupi, puyu di dalam tangki besar kerana akan memakan jentik-jentik.
  8. Masukkan ubat pembunuh jentik-jentik (mengikut sukatan yang betul) ke dalam semua bekas menyimpan air, tiga bulan sekali

* semoga kita semua dijauhi daripada demam denggi. Sehingga kini (di Malaysia) masih belum ada penawar atau ubat untuk mengubati penyakit ini. Kalau tak silap saya saintis Australia masih dalam proses penyelidikan untuk basmi demam denggi. Info lanjut DI SINI

5 comments:

Jasfyra said...

kesian FIL awak..harap2 cpt la dia sembuh dari demam denggi.jahat gila nyamuk aedes ni kan.

Softtouch [Hanim] said...

smalah mcm muza tahun lepas..lepas suami muza kene denggi..muza mcxm nieda...asyik psg ubat nyamuk jer..takut sgt..mcm fobia gitu...

RIEFDA UMI ABAH ATHIRAH said...

lme nida xjengah blog ida.byk gak ida comment tmpt nida p xplak kt tempt ida.sbuk sgt e jge bby beso tu?harap cpt sihat yer

♥ Mrs.Eady ♥ said...

tq for sharing this info...

ieda said...

harap FIL nieda cepat2 sembuh ya .. skrg nie cuaca x menentu .. nyamuk punn tumpang semangkuk ..

risau pasal nyamuk nie .. selalu tuu sembur ridsect je .. huhuh

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails