My sweet story...

My sweet story...

Friday, February 10, 2012

Homemade satay goreng dan kuah kacang

Cuti 4 hari lepas most of the time duduk rumah je. Masa CNY hari tu dah balik kampung so cuti panjang sempena maulidur rasul dan thaipusam duduk diam2 je kat rumah. Pergi jalan2 pun dekat2, ongkos sudah kempis. Yang geramnya ongkos kempis2 pun sempat juga husband beli PS3. Dah lama dia mengidam, i je tak bagi dia beli. Kalau terlampau addict, nanti study entah ke mana... lagi pun husband dah ada PS2,dan PSP. Katanya dah lama dia kumpul duit. Daripada beli PS3 baiklah beli kan Humaira LeapPad. Heheheh Melalut pulak.. Nak cerita buat satay sempena cuti tempohari..

Kalau nak beli ayam bahagian dada saya suka beli di pasaraya NYK Meru, Klang. Sebabnya bahagian dada dah siap buang tulang. Harga pun murah compare dengan pasaraya besar. Sebelum ni saya pernah buat satay bakar dalam oven, rasa ok cuma bila masak dalam oven satay jadi kering. So kali ni try goreng pula. Saya suka rasa juicy.  Resepi asal dari Kak Liza, bakar guna oven tapi saya ubah dengan goreng.

Tengah masak dalam kuali non stick

Hampir masak.

Dah masak, cucuk guna lidi. Baru feel nak makan.

Sedap, husband suka sebab takde lemak, 100% isi daging shj.

Kuah kacang



Sate Ayam 
Sumber: Hanieliza 

500 gm isi ayam/daging [hiris kecil dan nipis]
1 inci lengkuas - dikisar
1 inci halia - dikisar
3 batang serai - dikisar
1 s/k jintan manis - dikisar
1 s/k jintan putih - dikisar
** serbuk ketumbar ( i tambah skit)
1 s/b gula
5 ulas bawang merah - di kisar
2 ulas bawang putih - dikisar
1 inci kunyit hidup - dikisar
1 s/k garam - dikisar

Bahan tambahan:
timun [dipotong kecil]
bawang besar [potong kecil]
nasi himpit [potong dadu]
Kuah Kacang

CARA:
1. Perapkan daging ayam/lembu dengan bahan yang telah dikisar selama 3 atau 4 jam. (saya perap semalaman)
2. Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak (minyak tu agak2 dalam 3 sudu besar)
3. Goreng hingga 3/4 masak, kemudian tambahkan 2 sudu besar lagi minyak dan masak sehingga kering.




Kuah kacang pula saya cuba resepi dan Rinn. Sebelum ni pernah cuba kuah kacang versi Dayang jack, kali ni ubah selera pula.

KUAH KACANG IBUNDA
Sumber: Rinnchan 

Bahan-bahan:
300gm kacang tanah, digoreng tanpa minyak dan dibuang kulit

Dikisar dgn air:
6 batang serai
2 inci lengkuas
5 biji bawang merah
3 ulas bawang putih
15 tangkai cili kering, direndam
Segenggam udang kering, direndam

Asam jawa sebesar bola pingpong, dibancuh dgn secawan air
2 sudu besar gula merah
5 sudu besar gula putih
1 susu besar garam
Air anggaran 400ml - 500ml

Cara-cara:
1. Kisar kacang tanah. Sebahagian besar dikisar halus, sebahagian kecil dikisar kasar.
2. Tumiskan semua bahan kisar sehingga naik bau dan agak masak.
3. Masukkan air asam jawa. Kacau dan tuangkan air. Biarkan mendidih sambil
dikacau sekali-sekala.
4. Masukkan kacang tanah, gula dan garam.
5. Biar terus menggelegak dengan dikacau sekali-sekala. Jangan risau sekiranya kuah
kelihatan cair kerana lama-kelamaan ia akan pekat.
* Ada petua menggunakan buah keras utk memekatkan kuah tapi rinn tak menggunakannya.
**Rinn tidak juga menggunakan santan kerana ia membuatkan kuah kacang cepat basi.

6. Rasa dan adjust garam, gula dan masamnya.

Kuah Kacang actually taste better after a few hours of cooking it. The longer you let it sit the tastier it becomes. That`s why I normally cook it the night before Hari Raya, so the next morning I`ll find it tastes much much better than after it was cooked.

10 comments:

♥ Wina ♥ said...

sedapnye nieda satay tu..x pernah makan satay goreng macam nie

:: Mrs.Eady :: said...

peerrgghh..terliur sudah!

lieyalatif said...

wah...sedap2....teruja laa lieya tgk care nieda buat satey......senang jugakkan ..tak payah pening2 pikir nak idup kan bara bakar sate....mmg kreatif ler nieda.....

lieya lak suke sate yg ade lemak2 sikit hihihih.....patut le daku ni gemok hehehehe

~ana~ said...

waaaa....rajin nya nieda...jeles i tau...:)

mamalieyna said...

waa bestnye.. nnti bleh try.. rajin nieda ni..

LiLy @ MumMyQiStInA said...

nampak sedap..tak pernah lagi mkn satay goreng.rajin nieda ni masak2 kan..^^

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

nieda nampak senang jer kan?tak perlu bakar...

εïз mummyHaza εïз said...

wahh rajin nieda... mmm masa acik kat kg minggu lepas mak nieda ade datang umah... ngan kak Ah.. nieda panggil ape yek?

♥ aNJe a.k.a MaMa_Balqis ♥ said...

wah 1st time la kita tengok satay goreng, selalunya satay bakar kan....kita belajar wat satay bakar dengan SIL...senang je rupanya nak wat

Softtouch [Hanim] said...

sedapnya......muza pun terliur....1st time tgk sate goreng..

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails