My sweet story...

My sweet story...

Wednesday, February 22, 2012

Garlic roll (without egg)


Hari tu terpandang garlic roll di blog Kak Ita , terus teruja nak buat. Husband pun dah bising breadmaker lama tak guna. Saya buat garlic roll guna tepung gandum je. Stok tepung roti kat dapur dah tak elok, cepat sangat tercemar. Guna tepung gandum pun not bad.

Kalau ada yang nak cuba resepi ni saya rekomen, memang sedap. Saya guna breadmaker campak je semua bahan2 dalam mesin, biar mesin yang buat kerja. Hehe.. Step by step boleh tengok di blog Sis Suhana yer.

Resepi Garlic roll
by:  Suhana
3 cawan tepung gandum
1 cawan air suam
1 sudu besar yeast
1 sudu teh garam
2 sudu besar gula
2-3 sudu besar olive oil

Campurkan semua bahan kecuali minyak dalam sebuah bekas dan uli sehingga menjadi doh yang lembut
Tambahkan minyak dan uli semula sehingga mendapat doh yang elastik 
Sapukan sedikit minyak pada doh, tutup doh dengan tuala lembab yang  bersih dan biarkan doh rehat selama 40 ~ 45 minit
Doh akan naik sekali ganda
Sementara menunggu doh naik kita sediakan garlic spread
Setelah adunan doh naik buka tuala lembab dan tumbuk-tumbuk doh dan uli sekejap
Kemudian bahagikan doh  kepada 2 bahagian ~ seelok-eloknya di timbang setiap bahagian supaya sama beratnya.
Gelek doh dengan kayu pencanai 1/2 inc tebal berbentuk empat segi memanjang
Sapukan 1 sudu Garlic Spread di atasnya dan gulung.
Buat kaedah yang sama pada doh yang kedua juga
Potong doh sama lebar sebanyak 4 potongan
Kita akan mendapat 8 potongan doh
Susun doh dalam tray yang telah di sapu dgn butter hingga habis
tutup semula doh dengan kain lembab dan rehatkan semula selama 30 minit supaya doh naik sekali ganda lagi.
Angkat kain lembab tadi dan sapukan baki Garlic Bread di doh tadi
Sapukan kuning telur pada permukaan doh dan taburkan bijan atau serbuk lada hitam jika suka.
Bakar doh dalam oven pada suhu 170 - 180 C selama 20 - 25 minit
 
GARLIC SPREAD
By : Suhana

50 gm Butter bergaram ~ suhu bilik
3 ulas bawang putih ~ dicincang halus
2 pokok daun ketumbar ~ dicincang halus
secubit garam ~ ita tambah
sedikit lada hitam kisar ~ ita tambah
Gaulkan semua bahan
Siap digunakan.

Garlic bread sedap dimakan bersama mushroom soup. Saya beli yang segera jer.

8 comments:

~ana~ said...

nyum..nyum..nyum...nmpak sedap...:)

Nida Mohd said...

bila la i ni nak merasa roti u nieda..padahal rumah sebelah nun je..haishhhh

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

bestttt nyer..

ghajen betuila nieda ni.. =)

mamalieyna said...

menarik..dapnyer... ^_^

adarnadzmie said...

alahai sedapppnyer...;)like garlic bread...

lieyalatif said...

menariks!!....bagus ade BM ni kan nieda, roti2 tak yah beli dah.....boleh cube mcm2 resepi roti lagiii....bam2 le humaira heheeheh

εïз mummyHaza εïз said...

rajin nieda... sedap tu...

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

boleh bukak kedai roti nie...nieda nie rajin ler..BSB nie malas sikit..

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails