My sweet story...

My sweet story...

Saturday, October 3, 2009

coklat oh coklat...

Kami telah borong coklat masa dekat2 nak raya hari tu...Coklat cadbury hubby saya beli dari ex student dia yang bekerja di Cadbury...So dapatlah murah compare dgn harga pasaran..Kami beli sekotak coklat roasted almond, ni peberet saya dan cookies. Saya order cookies double choc tapi ex student husband tersalah order, fruit and nut..

Sebut sahaja pasal coklat, sudah ramai yang beranggapan ia adalah gizi yang tidak sihat dan menggemukkan.Tanpa anda sedari, fakta itu tidak benar sama sekali. Sebenarnya, coklat juga mempunyai khasiat dan kebaikannya yang tersendiri. Malah, dalam menu diet, ia turut di sarankan sebagai salah satu makanan yang baik kerana mengandungi:
15 peratus lemak, 6 peratus protein, 17 peratus karbohidrat, 15 peratus tenaga, vitamin dan mineral diperlukan. Coklat dan serbuk koko mengandungi phenol bahan kimia yang di dalam aliran darah daripada teroksida dan menyumbat arteri.

Antara zat-zat penghasil rasa coklat terdapat lemak. Takat lebur lemak koko ini hanya sedikit bawah suhu normal tubuh manusia. Jika sepotong coklat dimakan, lemak itu cair di dalam mulut. Cairnya lemak koko menimbulkan rasa lembut di mulut. Lemak koko tidak langsung diserap tubuh kerana bukan dari jenis yang menggemukkan tubuh.
(sumber: dari internet)

Jom makan coklat...Apapun makanan kalau makan berlebihan pasti ada mudaratnyer. So berpada2lah ketika makan..Jangan sampai hilang nikmat makan sudah...hehe

Coklat cadbury sekotak, ni pun dah bawa balik kampung sikit..


Ni pula, student husben bagi,dia kerja di Lembaga Koko Malaysia..Memang sedap coklat ni compare dgn cardbury, cuma takde jual di pasaran...

Humaira sayang, nanti dah besar boleh makan coklat yer..

5 comments:

mamalieyna said...

waa coklat ituw mmg sgt sedapp!! pepun mmg kena berpada2 je makan kan..huhu..

Softtouch [Hanim] said...

amboi borong sakan nmpak coklat..mmg betul pun coklat tidaklah menggemukkan...ape2 makanan pun kalu mkn terlebih, memudaratkan....

Intan said...

Betul tu nieda, makan apa pon biarlah berpada2 dan jgn terlebey sudah...kalo terlebey tu yg membawa mudarat pada kesihatan kita kan.

Mmg shedap kna cokelat...nyum nyum!

Farasela said...

salam nieda...sedapnyer coklat2 itew!nie nk dtg beraya umah nieda nie...( x malu, x jempot pun...hehehe... )ok, gurau je...Selamat Hari Raya! sorie ye lambat ucapannyer...maaf byk2...pastu ari tu Nieda ada komen ttg kitchen cabinet...fara upah org Meru je..Malay..cabinet cam fara tu RM5000...cantik le...Insyaallah bln nie akan pindah...b4 Nov...

sujaihah said...

leleleleleh..ayak liur...nak coklatttt hehhehe

coklat boleh banyak kan susu badan tau

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails