My sweet story...

My sweet story...

Tuesday, October 13, 2009

Humaira check up untuk 5 bulan

Hari ni mummy bawa Humaira pergi check up dan suntikan imunisasi untuk 5 bulan.. Sebelum2 ni bawa klinik panel husband untuk suntikan, since hari ni mummy dgn daddy free kami bawa Humaira p check up dkt klinik desa Kg Budiman Meru.. Alhamdulillah tak ramai orang, kami sampai dalam pukul 11.00 pagi dalam pukul 11.45 dah selesai semua. Balik rumah terus bagi Humaira ubat demam, dah terlelap dah si kenit tu. Good girl jerit sikit jer dia tadi masa kena inject...

Detail check up:
Berat : 6.95kg (naik 350g compare last month)
Panjang: 66cm
Lilitan kepala: 40cm

So far alhamdulillah semua ok. Hopefully x demam anak mummy kena cucuk. So nurse bagitau next month Humaira enam bulan boleh bagi solid food. Tidak digalakkan untuk bagi nestum kerana kandungan gula yang tinggi.
Sebenarnya baby seawal 4 bulan boleh dipekernalkan dengan solid food tapi mummy menyokong sepenuhnya polisi penyusuan susu ibu Malaysia iaitu:

"Semua ibu digalakkan menyusui anaknya dengan susu ibu sahaja dari lahir sehingga berumur enam bulan dan meneruskannya sehingga mencapai umur dua tahun.

Makanan pelengkap perlu diberikan mulai umur enam bulan.

Ini bermakna dari lahir hingga 6 bulan bayi:
- Diberi susu ibu sahaja
- Tidak perlu air atau susu tambahan
-Tidak perlu makanan pelengkap


Humaira disebalik mainan...

3 comments:

mamalieyna said...

Humaira pasti tak demam, Humaira kn kuat!! :). Selagi bleh bagi susu Ibu then Baby terima, kasi je..betul2 cukup 6 bulan nnti baru kasi solid food ee, sabar ye Humaira, lg sebulan je lagi.. :)

Intan said...

Sgt2 setuju! Susu ibu is the best food for our baby for the 1st 6 months :) Dan kalo boleh teruskan until 2 years kay nieda.

Humaira susu ibu lagi shedap kan sayang ;)

:: butterfly :: said...

salam ziarah.... teringin nak bg susu badan kat anak tp apekan daye......

humaira, jom jalan2 blog auntie bekenalan ngn kak humayrah ;)

p/s: mintak izin masuk blog awk dlm bloglist sy ye

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails