Fresh from oven...masih panas lagi |
Ada yang nak resepi, so saya share kat sini...
RESEPI ASAS ROTI..
- 500g tepung roti (kedai bakery ada jual)
- 1 biji telur gred B
- Air 175g (depends ya...kalau uli dengan tangan kena lebihkan sikit sehingga adunan tidak melekat di tangan)
- Marjerin 50gram
- Lemak sayuran 30gram
- Susu pekat 1 sudu besar
- Yis 1 1/2 sudu besar
- Susu tepung 1 sudu besar
- Bread improver 1/2 sudu besar
- Garam 1/2 sudu besar
- Gula 75gram
Tips: Yis tak boleh letak bersama garam. Garam menyebabkan yis tidak mengembang.
9 comments:
Waah kagum..cantiklah, sure sedap..yummeh!
gebunya roti tue..makan panas mesti bestkan..kalau beli kat kedai dah sejuk.
Nyumsss!
Bestnye nieda. Acik nak cari breadmaker.. hehehe teringin nak buat roti
Bestnye nieda. Acik nak cari breadmaker.. hehehe teringin nak buat roti
Bestnye nieda. Acik nak cari breadmaker.. hehehe teringin nak buat roti
waa kemain sedapni...nak try gak la...kemain gebu rotinyer tu...
seronoknye tgk hasil nieda...menjadi semuanye...ni ade yg kene kumpul duit beli BM gak ni heheheeheh
wina mmg gile roti tapi tak pernah baking hehee
Post a Comment