My sweet story...

My sweet story...

Wednesday, September 11, 2013

Belajar buat roti

Aktiviti belajar buat roti ni dalam 2 minggu lepas kot. Dulu rajin buat roti, lepas mengandung anak kedua terus stop. Baru2 ni bila husband perli, bread maker terperap je dalam kabinet, saya cubalah nak meroti balik. Malangnya hampeh...dua kali buat tak jadi. Adunan jadi keras, langsung takde tekstur macam roti. Masuk cik tong semuanya...

Bila MIL saya ajak belajar dengan adiknya di Bangi, excited nak belajar. Pagi2 dah gerak ke Bangi untuk belajar buat roti. Nak buat roti sebenarnya cara uli sangat penting. Permukaan roti mesti kena licin, baru teksturnya cantik..

Jom kita main dengan tepung

Tunggu adunan kembang sebelum dibakar

Yang ini sausage bun

Pattern yang sempat makcik hubby ajar.

Sudah siap dibakar...ada inti kaya, rendang, kelapa, sausage dan juga donut
Donut...Dari dulu mmg suka donut makcik saya ni, lembut dan gebu. Guna tepung roti ni, sebab tu lembut

Sementara mummy buat roti, 2 beradik ni main piano..Humaira kata no...this is a keyboard. Hamik ko...Apa2 lah nak oiii
Anak bujang saya akhirnya lena setelah bergasak dengan kakak main keyboard.

4 comments:

Asyifa Mustaffa said...

Bestnya g blaja siap bwak anak lgi...:-)

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

nieda nanti tunjuklah macamana buat roti..

~ana~ said...

wo..best nya belajar buat roti...ana x pernah try buat..takut nak buat..takut x menjadi..bazir tepung..hahaha...

ieda immi said...

wahhh sedap niee
dpt buat sendiri lagi menarik kan ;)

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails