My sweet story...

My sweet story...

Monday, August 3, 2009

Humaira tak sihat...

Hari ni saya terpaksa ambil emergency leave, Humaira kurang sihat. Batuk dan selsema. Sedih mummy tengok, meragam jer anak mummy. Kena dukung jer, nak dukung pun kena posisi kepala menegak kalau tidak menangis. Maybe itu yang paling selesa disebabkan hidung tersumbat.. Sayu hati mummy Humaira, moga cepat sembuh nak...Kalaulah penyakit Humaira boleh ditukar ganti, mummy sanggup terima asalkan Humaira kembali ceria dan mewarnai hidup mummy dan daddy.

Semalam bawa Humaira pergi klinik panel hubby. Tak confident nak bagi Humaira ubat yang doctor tu bagi. Last2 mummy bawa Humaira jumpa pakar kanak2..Geleng kepala doktor pakar tu tgk ubat yang klinik panel tu bagi..Sebabnye dekat ubat tu dah tulis "ubat ini hanya untuk yang berumur 6 bulan ke atas". Nasib baik hubby check ubat tu dulu. Hubby sendiri pun x confident tgk doctor panel tu check Humaira...

Minggu depan genap umur Humaira 3 bulan..Antara improvement Humaira:
  • Dah pandai meniarap sikit2, cuma kepala tak kuat lagi. Asyik tersembam jer. I'm pround of you Humaira, go girl..
  • Dah pandai tegur orang, dalam bahasa dialah...kdg2 bangun tgh malam pun boleh ajak mummy menyembang..hehe
  • Ketawa pun dah ada suara..mummy paling suka Humaira senyum or ketawa, nampak ikhlas sangat2. Yelah baby tak pandai menipu, ekspresi wajahnya mengambarkan perasaan dia ketika itu..
  • Mummy dah boleh kenalpasti jenis tangisan Humaira sama ada lapar, nak tidur atau nak berkawan. (Mummy panik semalam Humaira menagis lain macam, non stop rupanya anak mummy tak sihat)
  • Masih taknak hisap susu EBM dalam botol. bab ini mummy memang risau bila hantar ke taska.. Jadinya stok EBM mummy berlambak2 sampai x muat dlm freezer. Maybe kena buang sikit untuk bagi ruang pada makanan basah..sayangnyer...
  • Bertambah bam2 anak mummy, dengan berat 6.11kg dan tinggi 62cm.. Walaupun kurang menyusu kt taska, malam mummy akan kerap bagi direct feeding. Kaunselor laktasi bgtau Humaira ni jenis 'reverse cycle'..So dun worry, she can survive walaupun minum sikit kt taska..Alhamdulillah, hopefully.
Antara gambar yang sempat mummy snap masa Humaira meniarap...go girl. Tak sabar nak tgk perkembangan Humaira setiap hari...Yelah hati ibu mana tak gembirakan tgk anak sendiri belajar benda baru..



Kepala masih tak kuat lagi, bila angkat sure tersembam balik..slow2 sayang.Bila dah penat meniarap mengamuk tak pandai nak terbalikkan badan semula..


Antara stock EBM mummy..


dan ini yang hampir memcecah 100 paket....Maybe kena buang sikit untuk bagi ruang pada makanan basah..Sayangnyer.

12 comments:

Softtouch [Hanim] said...

ciannya humaira xsihat..xpelah nieda, biasanya bb demam dia nak pandai sesuatu. Jgn risau ok..banyaknya stok susu..baguslah nieda, gigih!

yatie chomeyl said...

waaa abanyaknya stok..jelesnya..nak pi pam jugak la ni..ehheheh

Intan said...

Ala kesian nya humaira tak sihat ye...minum susu ibu byk2 ye sayang.

Intan hanya bg arissa makan ubat dari paed je...mmg tak berani bg dia ubat kalo dari klinik biasa coz diorang bkn nya tau sgt pasal baby ni nieda...kalo p pon just tanya opinion je pas tu buang terus obat yg di beri tu.

Rajin nieda pam-pam bagai nie ye...keep up the gud work!

Norry said...

Siannya dia, harap2 susu ibu boleh membantu k

☆ lieya latif ☆ said...

ALAHAI siannye nieda....ko pun mesti penat kan jaga anak tak sihat, tu le yg perlu dikorbankan kalo ade anak kecik...takpe, besar pahala tu......

humaira demam nak meniarap tu kot...nak tukar bulan org kata, nak dpt akal....cepat2 sembuh ye sayang....

eh nieda, sayang laa buat EBM tu, ape kate nieda belijek deep frezeer....yg kecik tudlm harga RM600+...berbaloi tau, so boleh kumpul susu byk2...sayang laa dibuang tuh....

Jasfyra said...

kesian kalo anak demam.kita pun rasa xkeruan.sib baik p pakar,kalo tak kesian humaira mkn ubt bukan tok usia dia.

psst,kita private blog semula tau.hikhik.tp aritu dah invite kan?leh je masuk tu..

hushuss said...

Humaira demam nak boleh meniarap dan mengesot dgn laju la tu Nida. BTW, Huspa dah jadi follower blog Nida...

Mrs. Amie said...

I pun tak boleh kalau tgk baby tak comfortable..sedey :(

mamanoa said...

wah..awlnyer da meniarap..imran 4bulan 2ari br btul² meniarap,bam-bam anak u...xper sihat...bagus..cian dier ceme-ceme ekk..imran pun smlm cam nmpk kna running nose..hmtrus bg ubat smlm..skang da kering da..xder running nose..:)

umihaikal said...

banyaknyer susu simpan..untung la humaira..dpt sap susu bdan..cam kite pas dpt 2miggu je ank sap susu..

kirana said...

nieda...seronok tgk stok susu awk.. banyaaaakkk

Momma Mia said...

Waaa byknyer stok ebm nieda. Cayalah!!! Teruja nih...

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails