My sweet story...

My sweet story...

Thursday, August 20, 2009

Alahai anakku....

Pagi tadi dalam pukul 3.30am betul2 buatkan mummy and daddy panic..sebabnyer Humaira menangis non stop dari pukul 3.30am smpailah ke pagi..Bagi susu taknak.Mummy sendiri tak tahu kenapa, check temperature, perut everything ok..Macam2 doa mummy baca tapi still tak ok..Sekarang ni baby tgh tidur, berdebar2 apakah dia akan menagis lagi mlm nanti??

Pukul 6.30am saya call emak di kampung bagitau Humaira menangis non stop dari kul 3.30am..Emak suruh bawa terus p klinik..Selepas solat subuh saya dan hubby mencari klinik serata Shah Alam. Plan asal nak tunggu siang nak jumpa doc pakar tapi bila Humaira menagis tak henti2 kami cari jer klinik yang ada. Last2 kami pergi Darul Ehsan Medical Centre (DEMC). So doctor check semua dia bgtau Humaira kena ulser, betul2 kt anak tekak. Dalam kul 9.00am kami sampai rumah terus bagi ubat. Nama ubat tu XYLOCAINE VISCOUS. Alhamdulillah lepas bagi ubat dia nak menyusu. Tapi tak sampai 10 minit habis dia muntahkan semua. Bertambahlah mummy risau.

Pukul 10am kami decide bawa pergi pakar di UMRA. So Paed check everything dan ternyata ulser dah merebak kat tekak, that why Humaira taknak susu. So Paed bagi ubat Oral aid lotion untuk titiskan dekat tekak dan surat sekiranya Humaira taknak menyusu kena admited dkt ward. Seboleh mungkin taknak masuk ward takut dengan wabak H1N1.

Dalam pukul 12.00 mcm tu sampai rumah terus bagi ubat. Budak kenit ni baru 3 bulan seksanya nak bagi ubat. Nampak jer daddy nak bagi ubat dia menangis tak hengat. Simpati jugak tapi demi kesihatan Humaira mummy kena kuat semangat. Kena paksa juga. Alhamdulillah lepas tu dia nak menyusu. Pukul 1.00pm barulah dia boleh tido dengan lena.Cuma terjaga sekejap2 untuk menyusu. Rasa takut jer nak hadapi malam ni...

So saya cari sedikit info berkaitan dengan ulser. Antara penyebab adalah:
  • Panas (Ya mungkin, sebab sebelum ni Humaira demam after kena injection for 3 months)
  • Kurang air (Ini pun mungkin juga sebab dekat taska Humaira kurang minum susu. Yelah dia sangat2 sayangkan mummy dia punya puting..hehe)
  • Virus
Antara simptom2 ulser:
  • Baby akan selalu keluarkan air liur yang banyak (Mummy perasan 2-3 hari lepas)
  • Kurang menyusu (2-3 hari ni kurang, asyik meragam)
Cara mengatasi (selain bagi ubat)
  • Kena tinggikan bantal semasa baby baring
  • Bagi susu yang sejuk sedikit
Condition Humaira sehingga mummy menulis ni dalam pukul 6.00pm Humaira bertambah ok cuma dehydrate sedikit. Sebab masa tukar pampers kencing dia kuning sangat dan berbau. Mummy akan monitor sehigga malam ni, kalau condition Humaira tak ok terpaksa admit dkt ward. Harap2 tidaklah sampai begitu.

Buat kawan2 mummy, aunty2 semua doakan Humaira cepat sembuh yer.. Ada tak petua untuk kurangkan ulser, kesian tgk baby menangis...

Gambar ini bodak yang meragam...

12 comments:

yatie chomeyl said...

nieda, x try cari puting yang nak sama mcm nipple tu ke? baby SN pon takmo menyusu sgt kalau dr botol, so I belikan dia puting susu yang agak lembut dan similar to nip mommy.

get well soon lil princess

hushuss said...

Sian Humaira..tu la kan, baby, klu dia nangis tu ada la yang tak kena tu...klu check semua ok, better bawak g jumpa doctor utk check, sbb baby takkan nangis klu dia sihat. Kecik-kecik dah kena ulser dah bam-bam Humaira ni...
takpe Nieda, dia nak tahan lasak tu...bobot tak pernah lagi kena ulser, harap-harap dijauhkan la..Moga Humaira cepat2 sembuh, leh main2 dgn mamypoko lagi. hehehe..

mrs khairul said...

nieda p DEMC tu jumpe doc mane? anak2 niza mmg checkup dgn doc fadzillah sejak mreka baby...

my experience..kanda pnh kena ulcer last year..(balqis alhamdulillah xpnh kena)doc fadzillah mmg bg ubat viscous (betul ke aku eja nih) & oral aid..just pelik napa doc nieda jumpe tu x bg oral aid ek?? lagi satu doc shoud kasi serbuk yg perasa oren tuh? niza lupa nama dia.. ask ur doc next time k..

so among her advice...bagi food or air yg sejuk2 mcm natadecoco..or small amt of ice cream..it's work!!

since ur baby msh kecik so nieda try sejukkan EBM or air masak & ks dia (& jgn sejuk sgt udah lah..heheh)kalo baby xnak nieda kena paksa...bg guna spoon or syringe..WAJIB KASI!!

baby kalo dehydrate mmg bahaya..& solution nya masuk ward & cucuk lengan nak bagi masuk air..salah 1 cara nak tau dia dehydrate nieda tgk kat kepala dia yg part lembut tuh..xtau nama nya apa..kalo yg bhg lembut tu melengkung ke bwh cpt2 jumpe doc k..

doakan yg terbaik utk humaira..ni lah dugaan jd ibu..i experienced this b4!! kanda dehydrate & admitted masa niza tgh final exam..just imagine niza study dlm ward..huhuhu.....nasiblah den lulus nak oii..

niza pun doakan humaira cpt sembuh..amin..(but incase baby admitted pls request for single room. ye la tgh case mcm ni kan)

pnjg pulak komen aku nih..just 1 to share my valuable experience..heheh..sorry kalo ada ayat2 yg terasa k..hehehe..

mamalieyna said...

la siannya humaira, baru 3 bulan dh kena ulser..org dewasa pun tak tahan, apatah lgi si baby kecik tu..ciannn...

moga cepat sihat ye humaira sayang..!

Softtouch [Hanim] said...

sabarlah nieda..budak2 sementara nk membesar ni mcm2 tau..ulser,mmg budak2 rajin kene. Anak muza pun still kene lg. tambah2 cuaca skrg...sian dia..Untie doakan humaira syg cpt baik ok..nnti mummy n daddy risau lg..

Momma Mia said...

Nieda, siannya humaira. Semoga cepat sembuh yer sayang. Damia pun kene ulser kat mult tp menyusu ok mkin sbb dia dah besar sket kot. Cuma mkn jer kurang tp kalo mkn kite nak jer dia.

As for Damia doktor mmg galak utk dia minum byk air. Momma selang selikan.. kekdang after ASI minum air kosong takpun bg glukos.

Mr Nizam said...

Quote from Mrs Khairul :-
"salah 1 cara nak tau dia dehydrate nieda tgk kat kepala dia yg part lembut tuh..xtau nama nya apa."

nama dia FONTANELL(or FONTANEL) is an anatomical feature on an infant's skull. Fontanelles are soft spots on a baby's head.

TQ..:)

Jasfyra said...

betul kata niza tu,
kalo anak2 ulser bg benda2 sejuk cam aiskrim, yogurt
tp yela, himaira kecik lg kan,kesian plak
harap2 humaira cpt sembuh dear

Ummu Ibtisam said...

salam. first time dengar baby kena ulser. siannya humaira. memang susah bagi baby minum ubat. mummynya kena tabahkan hati tengok dia meronta-ronta minum ubat. moga humaira lekas sembuh. selamat berpuasa untuk nieda :-).

Intan said...

La cian nya humaira, bb lagi dah kena ulser...semoga cepat sembuh ye sayang :)

kirana said...

harap2 dah ok..
kite yg dewasa ni pon seksa kena ulser..

kakyong said...

dah sihat ke humaira.. harap2 dah sihat..
Anak2 kakyong belum penah yg kena ulcer lagi.. tp takut juga lah kan.. tu yg kena jaga betui2 anak2 yg demam nih, jgn sampai panas bdn ni membawa kepd ulcer..

selamat berpuasa ya..

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails