My sweet story...

My sweet story...

Sunday, April 26, 2009

Check up at 37 weeks

Sabtu lepas, saya dan En hubby telah pergi check up dan result untuk blood test pun dah dapat. Last week Doc ambil darah sebab suspek ada thyroid cause degupan jantung laju..Alhamdulillah saya tak ada thyroid tapi based on ujian tersebut, doc kata sel thyroid saya kurang dari normal. (Actually saya pun tak pasti thyroid tu mcmane sbb saya tak pernah ada penyakit ni)

Dan inilah resultnya....


Untuk Free T 3 concentration normal 2.3 - 4.2, result saya 2.25 (rendah sikit dari normal)
Untuk Free T4 concentration normal 0.89 - 1.80, result saya 0.79 (rendah sikit dari normal)


Memandangkan kandungan saya nak masuk 38 minggu, doc gynae telah keluarkan medical report untuk saya refer ke hospital yang nak bersalin..Inilah dia medical reportnya..


Sebenarnya kad merah pun saya ada sebab saya check up kt gov dan private..Hehe.
Dan hubby saya telah minta surat guarantee letter daripada majikan. Kami ada 2 pilihan sebenarnya, sama ada Hospital Sungai Buloh atau PPUM. Setelah fikir masak-masak, kami sepakat untuk pilih Hospital Sg Buloh sebab lagi dekat dari rumah compare dgn PPUM.

Perkembangan terkini usia kandungan 37 minggu:
Blood presure: 123/74
Urine: Trace (still kotor)
Weight: Gain another 1 kg compare last week..(Tak yah mention, sememangnya berat)

Apa yang saya rasa sekarang ni:
  • Saya rasa tersangatlah panas sekarang ni. Kalau nak tidur malam wajib mandi dulu. Kipas sampai tiga (satu kipas syiling, satu tembak kaki dan satu lagi tembak muka..Dah jadi hantu kipas aku ni, sampai hubby pun pelik sebab sblm pregnant saya tak suka kipas.hehe sorylah cik huby saya bolot semua kipas)
  • Sakit belakang dan kaki apabila berjalan jauh - maybe sebab perut saya semakin membesar dan pergerakan saya pun tak aktif
  • Saya dapat rasakan kepala bayi saya betul-betul dah turun bawah..Kdg2 sakit dekat kawasan pelvik..
  • Susahnya nak tidur malam..Ya dalam seminggu dua ni saya asyik terjaga malam.
Esok saya cuti, nak pergi Hospital Sg Buloh untuk booking dan pemeriksaan susulan berkaitan thyroid test (jika perlu). Harap2 semuanya berjalan dengan lancar...

Can't wait to see my lil one..Harap2 semuanya dipermudahkan..

6 comments:

Jasfyra said...

mmg kalo time peknen ni badan rasa panas kan..xselesa jek..uhukss.nak2 lg dah dekat nak bersalin tuh..patutnya suh mr.hubby belikan ekon arituh nida..hehehe.apa2 pun semoga cpt2 bersalin dan dipermudahkan segalanya..amin..

Softtouch [Hanim] said...

muza pun tak sabar nk tggu si kecik tu?nanti pantang balik ipoh la yer?nanti kalu dah bsalin cepat2 announce yer....

LeenA said...

mudah2 ana sglnye ok..adik aku pon simtom dgn ko sama..

tp dia dr dlu lagi mmg sukeeee kipas...

tp aku rimas rambut dia ala2 ekor kuda..tp dia ckp kene simpan sbb nk sanggul..haha...adoii..aku rambut dh lah tebal..

☆ lieya latif ☆ said...

lieya plak yg excited nak tgk baby nieda nie he he he....harap2 sume okey yek nieda...

same laa cam kes lieya dulu, kipas kiri kanan atas bawah...tak tau lee nape panas sangat...tapi skrang ni aku tak leh sejuk sikit he hehe.....

semoga selamat bersalin yeak...nanti cepat2 tepek pic baby tau....

Farasela said...

hai nieda...takut tak?rileks ye...x sabar tunggu kengkwn nk bersalin nie...tq comment blog tu...nie fara add nieda...fara baru bljr wat blog...hehe...tu blog ala kadar je...Fara ada 1 lg blog...airishaunicollection.blogspot.com...meh le cuci mata kat sana lak...hehehe...promote blog je fara nie...oh ye...En Zam Hariro mmg x g ari tu...yg last year dia g...

yusyanti said...

salam nieda
kalu dh 38 weeks tu bebila pun bole bersalin
juz get ready je
kalu ikut yus dulu...
nak dekat bersalin
slalu minum air lebihan hubby
hubby pun yg bg minum...
rasanye ada gak efek bg cpat bersalin...
suh ar hubby baca apa2

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails