My sweet story...

My sweet story...

Monday, December 29, 2014

Biar gambar berbicara

Gambar last week. Teringin baking cake maka terhasilah pandan japanese cotton cheesecake
 

Resepi ni saya ambil dari blog my baking workshop. Tq share resepi.
 
Pandan japanese cotton cheesecake
A
100g susu segar
B
150g cream cheese

C
30g tepung gandum
30g tepung jagung

D
3 biji kuning telur

E
60g santan
1 sk jus pandan
beberapa titis pewarna makanan hijau
# saya guna pandan paste

F
3 biji putih telur
1/8 sk cream of tartar
85g gula kaster

Cara2 membuatnya:
1. Sediakan loyang segiempat bersaiz 8 inci. Gris & lapikkan dengan kertas minyak pada dasar & tepi loyang.

2. Panaskan bahan A hingga mendidih. Alihkan dari api & masukkan B. Masak guna kaedah double boiler hingga pekat. Matikan api.

3. Masukkan bahan C diikuti D & E, gaul hingga sebati. Ketepikan.

4. Pukul putih telur & cream of tartar dari bahan F hingga & berbuih. Masukkan gula sedikit demi sedikit & pukul hingga kembang.

5. Tuang adunan kedalam loyang yang telah disediakan. Bakar guna kaedah waterbath selama 50 - 60 minit pada suhu 160C. Keluarkan kek dari acuan bila masak & sejukkan sepenuhnya atas wirerack.


Tempahan order last week. Coklat dan cheese tart. Resepi coklat saya pernah share dulu. Boleh rujuk kat sini. Kali ni saya guna coklat brand beryl's. Brand le bourne sedap tp susah nak dapat stok. Coklat brand le bourne dari chef amir kalau tak silap.

Dark and milk choc filing almond dan hazelnut

Ada filing strawbery dan coffee

Bluebery cheese cake. Resepi boleh tengok kat blog Kak Azlita Masam Manis.


* 2014 tahun mencabar bagi kita di Malaysia dengan pelbagai dugaan melanda. Semoga saudara kita di pantai timur tabah menghadapi ujian yang getir. Ramalan mengatakan pertengahan tahun depan akan berlaku kemarau panjang. Sama2 kita muhasabah diri dan berdoa agar negara kita sentiasa dilindungi. 

4 comments:

idzwa kamaruddin said...

sedap nyer..nak buat mmg tak pandai la..

εïзmummyHazaεïз said...

Rajinnye nieda.. Jarang jumpa kek Japanese cotton perisa pandan kan.. Terror nieda..

NzA said...

gebunya kek tu...terliur tgk. hujan2 ni lapar je.

lieyalatif said...

untugn org pandai baking mcm nieda nie...selain jadikan hobi, jamu keluarga boleh wat side income....best2.... all the best nieda...

hepi new year n salam maulidur rasul ....

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails