My sweet story...

My sweet story...

Thursday, October 23, 2014

meroti dan mendonut

Lately ni suka pulak buat roti. Hari tu buat stok inti curry kentang dlm kuantiti yg byk, dptlah buat mcm2. Buat roti, pau dan juga karipap. 

Cuti deepavali semalam buat roti. Macam2 ada..roti tuna, curry, kacang merah, sosej, mini bun.

Di uli oleh breadmaker. Kejadian setelah diuli. Breadmaker ni akan ambil masa 30 minit untuk uli dan sejam warm untuk naikkan roti jadi gebu gebas.
Juga buat pizza. Kalau letak mozarella cheese mesti lagi best. 

Resepi roti ni saya dapat dari kawan saya. Memang gebu gebas kejadiannya. 
Tepung gandum 500g [saya tukar 100g tpg gandum, 400g tpg roti]
Gula -100g
Yis kering- 15g
Susu tpg -25g (tak letak)
Improver -2g
Garam -7g
Telur -1 bjik
Majerin- 50g [saya tukar 25g marjerin, 25 g shortening]
Air- 250ml
*saya tambah bread softener 1 sudu kecil

**tips..yis dan garam jangan letak sekali. Garam akan menyebabkan yis tidak naik sempurna. 
Adunan ni saya masuk dalam breadmaker.  


Pau ni saya guna tepung pau brand bakers choice. Sebenarnya nak beli tepung gandum sekali sampai rumah baru perasan terambil tpg pau. Cuba je lah buat pau..Alhamdulillah menjadi. 

Sebelum di kukus

Selepas dikukus

Tepung pau yang saya guna. Resepi pau ni dekat bahagian belakang plastik pau ni ada. saya memang follow yang tu.

 
Roti yang sangat famous di laman sosial sekarang ni...roti sarang lebah. Resepi kalau kita search di internet hampir sama kesemuanya..

 Resepi ni saya ambil dari dapur Kak Nor. 
 resipi : Lydia Honey
sumber : K.Nor@SecubitGaram

Doh:
2 cawan tepung gandum
1/2 Sudu teh dry yeast
1/4 Sudu teh garam
½ sudu teh baking powder
1 sudu besar gula pasir
¼ cawan plain yogurt, suhu bilik
¼ cawan minyak sun flower
1/2 cawan air suam
+-**Almond flakes, pumpkin seeds n butterscotch jika suka

Cara:
1. Larutkan yeast dan gula dalam air suam dan biarkan berbuih.
2. Dalam mangkuk adunan, campurkan, garam, tepung gandum, baking powder dan kacau sebati.
3. Masukkan campuran yeast dan yogurt ke dalam mangkuk adunan dan kacau sedikit dengan sudu supaya kurang tahap melekat kat tangan.
4. Uli dengan tangan sedikit dan masukkan minyak sedikit demi sedikit dan teruslah membelasah doh sehingga tak lekat di tangan.
INGAT..cara ulinya jika tak ada BM adalah macam nak sental baju zaman dolu2 (zaman tak de washing machine basuh kain kat sungai), tolak tarik tolak tarik menggunakan penumbuk lagi bagus.
5. Uli sehingga elastic.. Lagi lama lagi bagus dan lagi gebus roti kita nanti.
6. Bila rasa dah puas uli, biarkan doh naik 2x ganda di tempat sikit panas atau tertutup like dalam oven atau microwave yang TAK di ON ok..Bila doh dah naik, tumbuk2kan supaya keluar anginnya
7. Sapukan tangan anda dengan minyak dan ambil doh sebesar buah langsat atau mata kucing dan susunkan rapat di dalam loyang yang telah di sapu dengan sedikit minyak.
8. Buat sampai habis. Memang doh lembik tapi dont worry kalau melekat sapukan tangan anda dengan minyak je.
9. Taburkan dengan pumpkin seeds dan almond flakes jika suka dan biarkan doh rehat naik 2x ganda sekali lagi. Sementra menunggu doh naik ON kan oven anda.. Setting 180-200C api atas bawah..
 10. Make sure oven panas giler baru masukkan loyang. 10 minit pertama guna api bawah jer, 5 minit terakhir pakai api atas bawah.
11. Time bako dalam 10-15 minit. Keluarkan dari oven dan cepat2 tuangkan butterscotch di atasnya.Sedia untuk dihidangkan.

NOTE:- 
1) doh memang lembik.. Jangan tambah tepung, cuma sapukan tgn anda dgn minyak masa nk bahagi2 doh kecik2.
2) No need perfect bulat sgt just lebih kurang sbb nanti dia akan bulat sendiri bila naik.
3) Make sure oven benar2 panas supaya ia lembut bak cotton.
4) JANGAN bakar terlalu lama kerana nanti keras
5) Kalau tak abis makan tu simpan roti dalam air tight container atau balut pinggan anda dengan plastic kemas2.


SOS BUTTERSCOTCH
1/2 cawan gula perang
1/2 cawan whipping cream (kalau tak de boh jer susu cair)
secubit garam
1/2 tsp vanilla essence
25g butter

1.Cairkan butter dakam periuk kecil, Masukkan gula perang, kacau selalu sehingga gulanya cair@larut sepenuhnya dan berbuih.
2. Tuangkan whipping cream perlahan2 sambil mengacaunya.
3. Masukkan vanilla dan bila semuanya sebati off kan api dan tuangkan dalam bekas tahan panas, sejukkan sedikit dan sedia untuk digunakan sebagai topping.

NOTA:- Pastikan semua bahan tersedia dekat dapur anda kerana sos ni cepat hangus kalau di tinggalkan. Awas masa nak tuang cream tu sbb gula ni panas sangat..
Berhati2, baik guna senduk jangan guna sudu takut malang tak berbau .

8 comments:

εïзmummyHazaεïз said...

Best ade breadmaker. Acik guna tangan utk uli. Hehhehe

lieyalatif said...

seronok ade bread marker ni kan nieda....lieya ade gak intai2 tapi mcm takut beli tapi tak guna hahaahahah...hangat2 taik ayam....nieda lain laa rajin...

ooo cerial dispenser tu lieya kirim ngan member kat UK....ade gak jumpe org jual kat online tapi tak ade brand...yg ni alhamdulillah laa air tight....

Z@i Z@mR33 said...

waaa...pndainya wt roti sarang lebah tu

Nurul Ashikin said...

Kagumnya..nak kena berguru dengan puan ni..salam perkenalan puan, nanti syaa nak cuba roti tu, kalau jadi saya bagitau hihi

adianiez AIDA said...

patutnya mlm ni aida menguli ni. nak buat roti sok mlm nak ke kelantan. hu hu hu... da busy bw, da kemalasan plak nak menguli.

NzA said...

terliur sudah.......

LiLy @ MaMaQiStInA said...

wah...macam2 ada..nampak sedap2 semuanye ni...

Lily Mama Zara|Zareef|Zayed said...

wahhh..meriahnya roti2 n kuih2..suka tgk org pndai masak ni..kita mmg tk pandai..huhu

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails