My sweet story...

My sweet story...

Wednesday, February 20, 2013

Home made coklat bar untuk majlis Akikah Firaas

 Lamanya nak up cerita tentang coklat. Kekangan masa nak menghadap lappy. Firaas ni tak bagi chance langsung kat mummy menghadap lappy. Kena menghadap si kenit ni aje, mummy hilang mulalah menangis. Nak update kat tablet sangatlah tidak BEST..

Atas permintaan blogger, saya up cerita step by step nak buat coklat. Mudah aje sebenarnya nak buat. Guna coklat compound, jangan guna coklat masakan, tak sedap. Saya guna jenama Beryl's dan Le Bourne. Saya mix dark and milk choclate. Saya lagi suka gunakan jenama Le Bourne tapi malangnya masa saya beli di kedai bekalan bakery tinggal dark coklat. Le Bourne ni bagi saya coklat ni berkilat dan licin. Senang untuk dicairkan dan tentunya sedap.




Cairkan secara double boiler. Elakkan dari terkena air


Mould coklat bar yang saya gunakan.



Hasilnya...
1. Hasil coklat bar. Setelah tuang dalam mould coklat, sejukkan sekejap dalam fridge sehingga coklat mengeras
2. Wrapping coklat. Saya beli yang dah siap potong. 100pcs RM8.90.

3.  Untuk balut coklat saya guna Laser Rainbow Wrapper.
4. Potong wrapping ikut size coklat
Contoh coklat yang sudah dibalut..

Dah inilah hasilnya...saya buat dalam 250 pcs..


Untuk buat coklat lolihoc pula...

Biskut dibelah dua. Letakkan sedikit coklat dalam coklat mould.  Kemudian tekan sedikit biskut dan letakkan lolihoc.

 Dan tutup biskut.. Tuang coklat sehingga menutupi biskut. Sejukkan dalam fridge


Inilah hasilnya...

Harap dapat membantu. Kalau nak lebih detail step by step coklat oreo, boleh tengok blog kesukaan saya, tentunya Kak Ita di SINI dan DI SINI


Notes:
  1. Saya beli 8kg coklat compound. Boleh menghasilkan lebih kurang 250pcs coklat bar dan 50 pcs coklat lolihoc. 1kg coklat berharga RM14.50 bergantung pada kedai dan jenis coklat.
  2. Mould cokla bar ada macam2 jenis. Ada yang nipis dan tebal. Saya ada beli dua jenis, yang nipis berharga RM2.90, yang tebal RM14.50. Mould coklat lolihoc berharga RM2.90.
  3. Wrapping coklat colourful (Laser rainbow wrapper) saya beli di Mydin USJ dah siap dalam pack (ada 10 keping). Harga RM14.50. Kat Tesco RM20.50. Jauh beza kan.. Huhu

11 comments:

Jasfyra said...

bestnya..nnti nk try yg ada oreo dlm tu la.tq share resepi :)

lieyalatif said...

untung pandai buat sendiri ni kan nieda....puas hati dpt buat sendiri ikut cite rase sendiri..

mesti coklat nieda sedap sebab nieda pakai coklat mahal tuh...

Puan Mimi said...

kreatifnya nida .. suka tengok orang buat coklat.. sebab lebih puas hati nak bg kat orang kan.. lgpun jimat sikit dri beli kat kedai

~ana~ said...

mcm best je nih...dah lama x buat coklat...

mas said...

assalam nida..tahniah atas kelahiran..xbekesempatan nk tggl jejak ;) info yg sgt beguna ni...smngt nk cuba lah...

εïзmummyHazaεïз said...

wahhh rajinnye nieda... next time boleh try.. hehehe

Anonymous said...

Haizan ni nieda..wah..bagus betul nieda ni..rajin..yang penting puas hati kan bila tgk hasil dr tangan kita sendiri kan...:)

Be Simple Beb(BSB) - threeQ said...

coklat tue beli kan mana murah ler?

NonaFauzi said...

rajin nyer ibu si firaas nie hihih

Anonymous said...

dimana sy bisa beli coklat jenama berlys? please leave your reply at merlia92@yahoo.co.id

Anonymous said...

cmner sya nak cri mould bar tue??

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails