My sweet story...

My sweet story...

Wednesday, January 23, 2013

DIY projek paper bag akikah

Tengah busy menyiapkan paper bag akikah untuk Firaas, plan nak buat majlis masa raya cina nanti di rumah mertua. Paper bag ready made di pasaran boleh tahan mahal juga. Timbullah idea nak buat paper bag sendiri. Banyak woo boleh save budget. Hasil carian di internet, semakin polular paper bag yang orang buat goreng pisang tu. Hias sikit2 mesti cantik. End up, orang akan buang juga paper bag tu, so takyah beli mahal2.

Discuss dengan husband, nak beli paper bag ni untuk bagi doorgift. Dia cakap biar betul, buruknya. Haha I jawab, takpe kita hias kasi cantik. Last2 dia kata sukahati awaklah.


Banyak design cantik2 hasil carian di Internet...
Mula2 plan nak print je macam gambar kat atas ni, sama ada print colour ataupun black and white. Aduss printer saya tak cukup power, kena print satu2, kalau masuk banyak sekali dia akan sangkut. So reject.. Pastu timbul idea nak letak sticker je macam gambar kat atas tu, untuk satu kertas A4 kedai charge RM6.50. Mahal..so cancel. Banyak songeh betul mokcik ni..hahah

Fikir punya fikir...akhirnya inilah hasil paper bag untuk Majlis Akikah Firaas. Buat lebih kurang dalam 250 keping je, progress sekarang ni nak kena lekatkan tq tag..Kelemahan guna white paper bag ni, kertasnya nipis compare dgn brown. Lagi satu takde base (tapak) kat bawah. Memang kena buat tapak sendiri. Tapi mokcik suka warna putih lagi. Haha..

Tq tag plan asal nak letak gambar Firaas instead of stroller. Tapi bila fikir balik orang akan buang juga tag tu, mokcik tak rela gambar Firaas masuk tong sampah macam tu jer.
Lagi cantik kalau lekatkan ribbon warna biru atas doily paper tu, TAPI saya tak rajin. Nak menyiapkan 250 keping pun bercinta, ada anak kecil ni tak boleh nak fokus lama2. Kejap2 nanti si Firaas ni nak breastfeed

Letak ribbon macam ni, cantik sangat...


Kira budget untuk paper bag:
  • White paper bag saya beli di Kedai menjual peralatan bakery BAGUS seksyen 13... 100 keping RM6.90 (kalau guna brown paper bag lagi murah, 100 keping dlm RM3.20 di Mydin USJ)
  • Doily paper (selalu org buat lapik untuk biskut raya) BAGUS seksyen 13.. 200-250psc RM5.90
  • Crepe paper warna biru beli di Kedai Stationery sekeping RM0.80 sen. Saya beli 10 keping boleh dapat untuk + - 250 keping. 
  • TQ tag guna kertas A4 120gm beli di Kedai Stationery untuk 100ps RM7.90. Satu kertas A4 boleh muat dalam 12 tag. Lebih kurang 21 keping kena print.
  • Stick glue untuk lekatkan crepe paper lebih kurang RM8.00
  • Double sided tape untuk lekatkan TQ tag RM2.50.

Dalam perancangan nak letak homemade coklat dan juga kerepek dalam paper bag. Weekend lepas saja buat projek coklat. Buat sikit je dulu, saya beli coklat compound 250 gram. Hopefully projek buat coklat ni menjadilah..Macam biasa sebab si Firaas ni, mana boleh tengok mummy dia bersilat kat dapur. Kalau boleh duaplohempatjam nak mummy depan mata diaaa..Firaas oh Firaas kasi chance kat mummylah nak buat coklat. Kalau menjadi projek buat coklat ni akan update kat blog...

Personalized coklat bar untuk org dewasa

Untuk kanak2 ribena nak bagi coklat lolihoc. Dalam tu ada letak biskut oreo. Kalau tempah kat luar RM2.50 sekeping..Mahalnya, sebab tu timbul untuk buat projek DIY

Anakanda Humaira sedang menikmati coklat lolihoc. cantiknya mulut..

22 comments:

lieyalatif said...

kreatif nieda nie...dgn anak kecil pun sempat nak buat bende2 alah nieh...kagum sekejap...

moga majlis berjalan lancar yeak nieda....

~ana~ said...

ya allah..rajin nya nieda!

Jasfyra said...

kalo DIY lg puas hati kan..comel2..suker..hehe
selamat bersilat mummy :)

adarnadzmie said...

kretif dan cute sgt...:)

ummi nia said...

rajinnya mama buat coklat sendiri..tlg ajar blh ke??mane tau nk buat jgk utk second baby nie

Eillafasya said...

hi kak! if u don't mind, share la cara akak DIY cokolate tu...

yatie chomeyl said...

rajinnya mommy firaas ni...kagum I tengok kegigihan u DIY :)

Lily@MamaZaraZareef said...

comeinye goodies pack tu. rajin nieda wt sendiri..kite bday zareef taun lepas gune beg putih mcm ni jugak tp tempah siap..huhu..nway,gud luck utk preparation majlis ya..mesti meriah..:-)

Lily@MamaZaraZareef said...

comeinye goodies pack tu. rajin nieda wt sendiri..kite bday zareef taun lepas gune beg putih mcm ni jugak tp tempah siap..huhu..nway,gud luck utk preparation majlis ya..mesti meriah..:-)

Lily@MamaZaraZareef said...

comeinye goodies pack tu. rajin nieda wt sendiri..kite bday zareef taun lepas gune beg putih mcm ni jugak tp tempah siap..huhu..nway,gud luck utk preparation majlis ya..mesti meriah..:-)

Huda said...

wah!kreatif nye nieda..boleh buat bisnes sambil2 ni :)

ok, nanti pasal kain cotton tu huda mintak husband carikan kain2 cotton yg cantik2 lg..ada banyak pilihan dia kata, kadang2 pening dgn x faham bahasa mereka lg kan :)

Puan Mimi said...

Wah rajin dn kreatif la nieda. Kalau tambah ribbon mmg cun abis..

Semoga majlis berjalan lancar

mamalieyna said...

Mmg byk jimat tu..kreatif n rajin.. bnyk tu 250 beg :-)

Apapun puas hati dpt but sndiri kan :-)..cantik pun cantik..

Ummi Salsabila said...

Kreatif..Tq for sharing! Kedai bagus mmg bagus kan?

LiYa HaNiF :: said...

dulu masa besday qalesya, liya pun buat cam ne ni gak.. mmg save budget.. ^_`

lynndamya said...

Salam. wahhhh mmg best buat sendiri kan, kreatif hihi, coklat tu nmpk mcm sedap lah, haha tp mmg mahal pun klw beli kt luar, letak chipsmore je murah tak? haha

ida said...

Klu nk buat choc lolipop tu, mana nk bli batang yg wrna putih tu ek?

sheila said...

Comel je.. Saya ni pun tgh survey2 utk aqiqah anak.. Rasenye sume nak diy sendr je..

AYuNG said...

kreatif!

cardbymyan said...

hai

kalau malas nak DIY, bole beli je dekat kami :)
tq tuan tanah

For doorgift paperbag & sticker. Our blogshop click >> CARDBYMYAN

Sha My heart said...

cantiknya.

Kreatif

Qaikame said...

sis sesuai x klu kita nk letak glass jar atau mug?

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails