My sweet story...

My sweet story...

Monday, August 13, 2012

Check up 28 weeks

Dua minggu lepas check up adik di usia 28weeks dalam tummy. Minggu ni dah nak masuk 30 weeks. Semakin terasa debarannya. Nak bawa perut pun tak berapa nak larat. Kedudukan kepala adik baby dah di bawah. Yang tak bestnya urine test ada detect glukose. Oh my god.. Ini gara2 buka puasa asyik minum air manis, kuih muih yang manis. Risau plak kalau terkena diabetis ketika mengandung. Harap2 tidaklah, saya nak kurangkan minuman dan makanan manis2. Disebabkan ini first time detect glukose dalam urine, next check up 30 August, kalau ada detect juga kena buat MGTT.  Harap2 next check up normal. 

Regular check up saya buat di klinik panel, disebakan pregnancy kali ni pun kena cser doktor dah buat refer letter. Saya pilih Hospital Sungai Buloh, senang sebab rekod dah ada dekat situ. Belum decide sepenuhnya lagi nak bersalin di mana. Kalau jadi lepas raya baru nak booking hospital. Minggu ni nak cuba survey di Pusat Perubatan UMRA dulu.

History medical record masa bersalinkan Humaira. Rekod ni sangat penting bagi saya. Sebab apa kena cser?? Saya bersalinkan Humaira secara emergency cser. 12 jam dalam labour room tapi bukaan lambat buka. Humaira dah lemas. So masa cser dokter terpaksa koyakkan rahim dalam 4cm di bahagian kiri dan 2cm di bahagian kanan. So action, LSCS at next pregnant. Saya pun dah minta second opinion dari doktor pakar. Dr pun kata once bila rahim dah koyak, memang kena cser. Taknak bagi tekanan bahagian rahim masa push nanti. Risiko rahim pecah. Minta dijauhkan lah..


7 comments:

:: Mrs.Eady :: said...

same la dua-dua anak c-zer...ape pun yg penting kamu & anak sihat sejahtera,amin!

anie said...

uish..macam2 kan...
anie masa preg yg 1st alhamdulilah xde apa2...bila yg 2nd..macam2 hal...rasa cam fobia nak preg utk pasni...
apa2 pun jaga makan ye ibu...

Dee said...

risiko rahim pecah..mcm masa dee beranakkan fifi dulu..dee dua2 pun c-zer. tak kisahlah sis..asalkan dua2 selamat..moga dipermudahkan segalanya ye..

Momma Mia said...

MasyaAllah, ngeri kan... apa2 alin sekeluarga doakan nieda dipermudahkan segala urusan bersalin serta ibu & baby sihat herndaknya... pk +ve yer.

Huda said...

uish..ngeri baca entry nieda ni, moga dipermudahkan urusan nak keluarkan 2nd junior ni, amin

lieyalatif said...

ish...ngeri plak lieya bace nieda...insyaallah takde ape tu...kite doakan yg baik2 jek okey....

Lily@MamaZaraZareef said...

ohhh..risiko rahim pecah..seram jugak tuh..huhu..klu czer yg terbaik, tak pelah kan..yg penting baby n ibu dua2 selamat..=)..

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails