My sweet story...

My sweet story...

Monday, August 5, 2013

Making biskut raya

This year memang nak buat biskut raya sendiri. Tahun ni biskut paling meletop rasanya Florentine Crunch Almond. Rata2 ramai yang kata biskut ni sedap. Patutlah orang jual mahal biskut ni, sebalang kecil dah mencecah RM25. Bahan2 nak buat memang mahal. Masa saya beli bahan di kedai bakery, bahan untuk buat biskut ni saja dah mencecah RM70. Buatnya, sangat mudah. Bagi yang gemar makan kekacang, memang tak berhentilah makan. Sedar2 dah habis sebalang. Kekeke..
 
Bahan yang digunakan..Tepung Bienetta aka florentine 600g Rm26.80 di kedai bakery bagus, almond slice 1kg RM32, baking sheet yang boleh basuh RM9.00

Sebelum di bakar
Hasil..setelah di bakar.
Resepi Crunch Almond..
Rujukan : Kak Patmah Aspar
/ Azlita Masam Manis

200 gm tepung Florenta
200 gm badam keping
100 gm kuaci hitam
20 gm bijan hitam

Badam dan kuaci di bakar sebentar dalam oven pada suhu 160 C selama 5 minit
Satukan semua bahan dalam bekas
Gaul rata, hingga semuanya bersalut sempurna

Sediakan loyang 14x14 inc, alas loyang dengan kertas kek sahaja
Panaskan oven pada suhu 160C
Tuangkan adunan tadi dalam loyang dan ratakan nipis
Bakar dalam oven selama 10 minit
Sejurus keluar dari oven terus potong kepada kepingan
Simpan dalam bekas kedap udara.

* Loyang mesti di alas dengan kertas kek sahaja. Kertas kek yang jenis boleh basuh, mahal sedikit harga tapi boleh guna berulang2 kali. Keluar je dari oven, terus potong. Kalau dah sejuk alamatnya memang tak boleh nak potong.

 Biskut kedua cornflakes bersalut coklat.
.Resepi dari buku otai coklat..Chef Amer, terokai rahsia coklat. Cuma saya adjust sikit. Bahan2 saya main agak2 je..
  • coklat susu kompaun - dicairkan
  •  pes kacang hazel
  •  emping jagung - dihancurkan tp jgn terlalu hancur 
  • Kepingan badam
  • dry canberry 
Coklat susu compund dan pes kacang hazel dicairkan. Dah cair masukkan emping jagung, badam dan dry canberry dan dikacau rata. Masukkan dalam paer cup. Sejukkan sekejap dlm fridge. Kombinasi coklat dan hazelnut paste memang sedap. Dah rasa macam ferreo rocher you..Dry canberry saya masukkan supaya ada rasa masam2, so takdelah muak sangat makan.
Anak dara ni tolong masukkan biskut dalam bekas. Rajin sangat nak menolong mummy...


Biskut ketiga Framozen Kenari. Waaa namanya, tergeliat lidah nak sebut. I tergoda bila nampak biskut ni di blog Azlita Masam manis. Food presentation memang superb, memang tergoda nak mencuba..
Inilah hasilnya..kalau sempat nak repeat lagi buat hari ni. Masih tak puas hati dengan topping. Inilah akibatnya tergesa2. Buat biskut ni kena relax. Tgh2 baking husband ajak p shopping raya. So i biarkan je biskut dalam oven, rupa2nya lapisan icing tu belum masak sepenuhnya. Bila kita bakar semuala, hasilnya kurang memuaskan. Biskut ni agak manis.
FRAMBROZEN KENARI


Lapisan Cookies Bawah
240 gm tepung gandum atau tepung redrose
100 gm gula castor

100 gm serbuk badam/ground almond

200 gm butter

1 biji kuning telor

70 gm susu tepung

Toping Tengah
  blueberry filling
   
Pukul butter dgn gula hingga kembang atau putih
Masukkan telur dan pukul lagi
Masukkan tepung gandum  yang telah di ayak bersama serbuk badam dan susu,  gaul hingga adunan menjadi doh 
Lapik loyang bercutter ukuran 12 x 12 x 2 inc dengan baking paper
Tuangkan adunan ke dalam loyang, canai doh  dan tekan padat2.
Masukkan cutternya dan tekan hingga dasar.
Cucuk doh dengan garfu.
Bakar selama 15-20 minit dgn suhu 170'c atau hingga kekuningan
Keluarkan cutter dari loyang setelah masak 
Bila sejuk sikit sapu dgn Strawberry atau blueberry filing


inipun saya dah salah beli..patutnya blueberry filling, saya beli blueberry topping. hamik kau...sebijik2 buahnya..nak cantik kena guna blueberry filing.
 Lapisan Icing Atas
60 gm putih telur - 2 biji putih telur
120 gm gula castor -  kurangkan 100 gm
2 sudu teh tepung jagung -  letak 1 sudu aje
1 sudu teh jus lemon

Hiasan
Kepingan badam atau gajus

Satukan semua bahan untuk toping dan putar dalam mesin pemutar dgn high speed hingga adunan likat.

Kemudian tuangkan bahan topping atas filling tadi dan ratakan
Pasangkan semula cutter dan tekan.
Tabur pula dgn badam keping
Bakar dalam oven di rak tengah dengan suhu 90C selama 1 1/2 jam.
Bila sentuh permukaan dia dah kering tutup oven dan biarkan kek dalam oven yg dah di tutup suiznya itu selama 1 1/2 jam lagi  supaya toping benar2 kering.
Kemudian keluarkan cutter
Bila dah benar2 sejuk baru keluarkan biskut dari loyang
Peringatan - cookies ni sangat rapuh dan mudah patah.

bila dah letak lapisan icing, pasangkan cutter


Sedia untuk dibakar. Ambil masa 1 1/2 jam ya untuk bakar..

 Last sekali coklat chip favorite Humaira..


2 comments:

Nida Mohd said...

sodap sodap semuanya..nnt leh g rmh u cuba semua biskut..hihih

mama lieyna said...

Kagummmm :-)

Eina ntah bila nak rajin buat kuih muih yg nmpk gya macam 'renyah' je.. hehe..

Nampak best semua, confirm sedap....

Salam aidilfitri, maaf zahir batin..

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails