My sweet story...

My sweet story...

Friday, July 3, 2009

next week start keja

Jumaat minggu depan saya start bekerja..rasa cepat sangat masa berlalu. Sedih pun ada nak tinggal baby kt taska. Harap everything ok. Satu benda yang menyebabkan saya susah hati, Humaira susah betul nak minum botol. Saya tengah berhempas pulas to train her guna botol. Kadang2 byk akal jugak si kenit sorang ni, nampak jer mummy dia nak bagi botol buat2 tido. Kadang2 tu sanggup tido balik walaupun tgh lapar. Kadang2 bagi botol nangis tak hengat mcm mummy dera, buat2 muka sedih dkt daddy dia. Kawan2 blogger ada tips tak nak train baby guna botol? Saya pernah guna alternatif lain bagi dlm bentuk cawan or picagari tapi still takmo. Saya betul2 risau. Yelah takut pengasuh tak boleh handle.

Alhamdulillah, sehingga saat ini saya berjaya bagi Humaira breast milk. Nampak mcm mudah, tapi tanpa sokongan daripada hubby saya, susah juga untuk bagi fully breastmilk. Kena ada semangat yang kuat, untuk pump susu esp waktu malam. Thank juga untuk Puan Farah dari Sarakids kerana banyak membantu saya, memberi nasihat dan tunjuk ajar berkaitan dgn breastfeeding. Banyak ilmu yang berguna saya dapat dari kaunselor laktasi ni. Bagi ibu2 yang bercadang untuk memberi anak anda breast milk saya cadangkan anda untuk menghadiri kelas BF yang akan diadakan pada 5 July ni di Sarakids TTDI Jaya Shah Alam. Detail boleh tgk di website sarakids di http://www.sarakids.com/blog/



Inilah stock EBM yang sempat mummy kumpul start mid of June. Mummy silap, sepatutnya start pump dari mula2 Humaira lahir. Tapi mummy sentiasa berfikiran positif, pasti ada rezeki Humaira. Mummy sempat pump lebh kurang 40 botol.


Nilah dia budak bertuah, my lovely Humaira



Note: Kena berusaha keras untuk kerap pump lagi, bulan puasa x lama lagi. Semalam mummy puasa, bila pump x berapa lumayan...Think positif mummy..hehe

11 comments:

yusyanti said...

wah nieda.....
bagusnye....
byknye dpt pump....
respek arr...
cam yus x merasa....pump sbyk ni
tak tau mungkin silap yus sendiri...
uhuk

Softtouch [Hanim] said...

bagusnya bersemangat nk fully BF. Muza pun rase kerugian xbg anak muza mcm nieda ni tau . Boleh je kan bg BF milk dlm botol. Tak pe utk 2nd bb muza akan buat mcm nieda. InsyaAllah.
Tak pe nieda xube lg utk bg humaira botol yer. Ape kata masa mlm2 or dia tgh mamai2 nk susu, nieda sumbat botol. Kot2 dia xperasan ker.Atau cube cari puting yg mcm nipple ibu tu. Gud luck.

☆ lieya latif ☆ said...

mmg tu laa cabaran kalo nak masuk keje balik lepas berpantang.....cam lieya dulu laaaa...setiap kali dpt baby tau....lieya dah 2 org ni pun akan risaukan bende yg same.....takpe, humaira nanti pandai pakai botol bile mama die takde nanti.....

byk stok EBM humaira.....bagus2...teruskan usahan murni mu itu

Ummi Salsabila said...

byknye EBM..
bgusnye kuat smgtla..
tahniah..
bertuahnye humaira...
happy birthdat ye mommy!!

mummy_adam said...

huhu.. bagus nyer u.. byk stock.. hehe..good luck yer.. :)

dulu adam pun susah nak minum botol, tp tips nyer..for starting mummy xleh bg botol kat humaira, kena org lain selain mummy..sesapa pun boleh.. pastu cari puting yg sesuai.. i pun beli mcm2 type of puting tgk mana dia suka.. cuba lah yer :)

Jasfyra said...

prob utama bila nk start keje..huhuhu..mummy humaira kena kuat semangat ok.pelan2 ajar

Ummu Ibtisam said...
This comment has been removed by the author.
Ummu Ibtisam said...

seronoknya tengok stok susu yang banyak! tahniah! teruskan usaha. moga nieda dimudahkan urusan dalam breastfeed baby, insyaAllah. good luck :-)

Linda Latip said...

hi dear..thanks snggah blog saya. Yes BF the best fr baby ;) tahniah sbb berjaya Bf anak. kami pn bf anak jantan kami sorg tu :)takpe slo2 ajar die pki botol..tp kalau ade kesempatan utk direct bf bg je..hehe, tp comel la bile die buat2 tdo bile org nk bg botol hehehe

Lieza said...

mmg mencabar kalo nk fully breastfeed baby kita..kuatkn smgt...sy pn tnpa suami sy xmgkn
fb bb smpai skrang..caiyok2 suami kita erk..ekeke..
psl ssh minum pkai botol..same expirience ngn sy...bb sy xmo minum pkai botol..mcm2 putng bli..smpai dh jd pusat mengumpul puting..lastly...yg menjadi..puting orthontik..(not sure the spelling) brand JAPLO...puitng tu senget skit...warna putih...mula2 mmg reject..tp tu jer puting yg bb sy terima for the first time...its work!!!...
so u can try....
gud luck...

idah azim said...

tahniah nieda..byk tu....hehe..alhamdulillah...

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails