My sweet story...

My sweet story...

Tuesday, July 1, 2014

Jom buat Playdough di rumah

Kids memang sukalah dengan play dough. Masa saya kecik2 dulu zaman 80 an popular dengan plasticine.  Seronok bila dapat buat macam2 bentuk dengan plasticine. Zaman sekarang popular dengan play dough. Ada yang jual ready made. Dari segi tekstur antara play dough dan plasticine, saya  lagi suka play dough sebab tidak melekit dan kalau kita bentuk ikut acuan pun mudah compare dengan plasticine yang teksturnya melekat2.

Nak buat playdough, mudah sebenarnya. Dapat resepi ni dari blog teacher munira di SINI

Bahan-bahan dough yang selamat :
1- 1 cawan tepung gandum
2- 1 cawan air suam
3- 1 tbsp minyak sayuran
4- 1/3 cawan garam
5- 2 tbsp cream of tartar
6- Pewarna makanan

Dan cara penyediaannya sangat-sangat mudah.
a] gaul tepung,tartar dan garam hingga sebati
b] masukkan air suam sedikit demi sedikit.
c] tambahkan minyak sayuran dan gaul di atas api yang perlahan sehingga kenyal. (sekejap aje adunan akan menjadi kenyal)
d] Bahagikan adunan kepada beberapa bahagian dan masukkan pewarna makanan,
e] tutup api dan uli doh tersebut beberapa minit.

Doh ni boleh guna berulang2 kali dgn syarat selepas main simpan dlm bekas kedap udara. 
Taraaa,,,inilah hasilnya
Jom mulakan aktiviti.
dah jadi lolipop. Kena monitor, adik nak masuk mulut


2 comments:

aIEn said...

salam ramadhan
singgah pagi....lama rasanya sy x blog walking
hari ini ada peluang so singgah jap =)

lieyalatif said...

rajin sgt nieda... respek betul lieya...tapi tu laa demi anak2 kan nieda....bagi sel2 otak mereke berhubung heheheeh...

tu laa set play doh ni leh tahan mahal gak kat toy rus.... kalo dpt buat sendiri dijamin selamat dan bersihkan nieda....

e

nuffnang

Related Posts with Thumbnails