Projek dua minggu lepas buat fruit tart sebab daddy sangat gila makan dessert ni masa open house hari tu. So bini dia nak test menjadi ke tidak fruit tart acik nieda ni..
Sangat frusssttttt hokey bila fruit tart kurang menjadi. Rasa dah ada cuma kulit tart terlampau nipis. So bila letak filing kastard dan buah cepat je berderai. Setelah dikaji dan diselidik, salah satu penyebabnya kulit kena buat tebal sikit. Frust sekejap sebab modal untuk buat tart ni agak mahal. Lebih rm50 tapi tak menjadi tu yang kecewa...
Sangat frusssttttt hokey bila fruit tart kurang menjadi. Rasa dah ada cuma kulit tart terlampau nipis. So bila letak filing kastard dan buah cepat je berderai. Setelah dikaji dan diselidik, salah satu penyebabnya kulit kena buat tebal sikit. Frust sekejap sebab modal untuk buat tart ni agak mahal. Lebih rm50 tapi tak menjadi tu yang kecewa...
Kulit tart tersangat nipis
Letak filing kastard
Buah-buahan
Tart buah yang kurang menjadi...
Cik adik manis ni suka sangat dengan jeli kelapa. Ini pun mummy rajin buat.
Selalu buat guna serbuk jeli kelapa yang ini. So lepas masak kena letak dalam bekas kecil, tak sesuai letak dalam loyang sebab serbuk jeli ni tekstur sangat lembut
wah2 percubaan yg menarik tuu dik
ReplyDeleteok ape .. sedapp nie .. buah2 an yg segar tuuu :)
xpe lpas ni boleh buat lagi...klo nak senang beli je kulit tart..ada jual
ReplyDeletenieda... jadik jugak tu.. hehe.. nampak sedap...pandai nieda buat...
ReplyDeletenieda, ana pun pernah..cost bkn main lg mahal..excited sgt nak buat...end up x menjadi...
ReplyDeletesabar nieda, biasa la kan..x cuba x tau...
insyaallah lepas ni terus menjadi..:)
wah bagusnye..ada jugak nak try buat..kira jadi jugak la tue..kalau aku nak cuba buat pun da malas..nak terus jadi lagi lar..
ReplyDeletenieda byk jugak masa masak2 ye..mcm best je tgk org yang pandai masak n cuba try mcm2 tp diri sendiri nie xtau la bila nak buat camtu..hihihi
wowiee menariknay ada tart buah..kita tk pnh jmpa lg apatah lg nk try..kalo cheese tart mmg dh penah makan sedap..hihi
ReplyDeletemesti sedap punyelah!
ReplyDelete