Nama kuih ni permata hijau. Resepi di saya dapat dari facebook. Bahagian tengah warna hijau seperti kuih onde2 cuma intinya kelapa. Rasa seakan2 kuih koci. Kalau yg rajin nak mencuba boleh try resepi ini..
PERMATA HIJAU
Bahan A Utk onde2/buah Melaka
3 cwn tepung pulut
3 sdb tepung gandum
1 1/2 cwn air + sedikit garam (anggaran)
Satukan kesemua tepung dan tuang air sedikit demi sedikit hingga menjadi doh yg lembut
*Buat jer seperti nak buat onde2/buah melaka…
*Dan inti utk kuih ni guna inti kelapa, mcm inti kuih koci.
B
Adunan Putih :
1 ½ cawan santan KARA (jangan campur air)
2 ½ cawan air
1 cawan tepung beras
4 sudu tepung gandum
4 sudu tepung jagung
Garam secukup rasa
Cara
Satukan kesemua bahan didlm saucepan, kacau rata guna whisk dan masak atas api kecil hingga berwap tutup api….
Ketepikan.
Panaskan kukusan. Sapu acuan dengan sedikit minyak. Buat onde2…. Ambil adunan tepung dan leperkan, isi inti dan bulatkan menjadi bebola.
Masukkan ke dalam acuan dan letakkan ditengah2, buat hingga habis.
Tuang adunan santan dan kukus api sederhana selama 20 minit. Sejukkan sebelum keluarkan dari acuan.